ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε δύο «στρατόπεδα» ο ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Δημοσίευση 25 Απριλίου 2018, 13:39 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2018, 13:44
Σε δύο «στρατόπεδα» ο ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Facebook Twitter Whatsapp

Επιφυλάξεις από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Αντώνης Αντζολέτος, Παναγιώτης Τζαννετάτος

Χωρισμένος στα δύο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί βουλευτές εκφράζουν επιφυλάξεις ή διαφωνία τόσο σχετικά με το νομοσχέδιο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ όσο και σχετικά τη διάταξη για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Από τη μία, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις περιφέρειες εκφράζουν επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα αλλά και τους όρους πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, ενώ από την άλλη δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τροποποίηση της διάταξης για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Και τα δύο αυτά κρίσιμα θέματα έχουν προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος και αναμένεται να δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια

Μόνο ανέφελη δεν θα είναι η σημερινή συνεδρίαση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Η συγκεκριμένη διάταξη χώρισε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δυο «στρατόπεδα», αναδεικνύοντας ένα προοδευτικό και ένα «συντηρητικό» μπλόκ μέσα στο κόμμα. 

Οι δέκα βουλευτές που  ζητούν τροποποίηση του επίμαχου άρθρου, έχουν προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Ο Χρήστος Καραγιαννίδης από τους «53» ζήτησε μέσω Facebook με δυο αναρτήσεις του σε όσους διαφωνούν να παραιτηθούν. 

«Ενημερωτικά το πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι τρίπτυχο μιας άλλης πολιτικής παράταξης», γράφει ο κ. Καραγιαννίδης  και αναφέρει: 

«Εάν δε συμφωνείτε με την "πολιτική απόφαση του ιδρυτικού του συνεδρίου {....} μπορείτε να παραιτηθείτε και να δοκιμάσετε την τύχη σας σε άλλα πολιτικά κόμματα που είναι πιο κοντά στις δεξιές και συντηρητικές θέσεις σας». 

Η  βουλευτής Α' Πειραιά Γεωργία Γεννιά,  με επιστολή της  ζήτησε χθες ανοιχτά να τροποποιηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου και η ίδια, όπως και οι άλλοι βουλευτές που διαφωνουν, περιμένουν τη σημερινή τοποθέτηση των φορέων και ειδικών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την ίδια επιστολή συνυπογράφουν και οι βουλευτές κ.κ. Ντιζμάνης και Καραγιάννης.

Η κυρία Γεννιά δηλώνει πως πάντα εκφράζει γραπτά τις διαφωνίες της και πως είχε ενημερώσει και το προεδρείο της ΚΟ για τις κινήσεις της, από το οποίο εκφράστηκε δυσαρέσκεια.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρχαν αντεγκλίσεις ανάμεσα σε βουλευτές που ζητούν την κατάργηση της διάταξης και με την Θεανώ Φωτίου, αλλά και με την Έφη Αχτσιόγλου.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  πέρα από τη διαφωνία τους στην ουσία της συγκεκριμένης διάταξης, επισημαίνουν το γεγονός πως το Μαξίμου έχει ανοίξει πολλά μέτωπα σε νομοθετικό επίπεδο.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο μέχρι αυτή την ώρα παρακολουθούν από απόσταση της εξελίξεις και τη διαφωνία των βουλευτών. Όλα δείχνουν, όμως πως επιθυμούν να στηρίξουν τη συγκεκριμένη διάταξη θεωρώντας πως έχει ένα προοδευτικό πρόσημο.

Επιφυλάξεις από βουλευτές για τη ΔΕΗ

Επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα αλλά και τους όρους πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, εξέφρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ των περιφερειών που θα βγουν ουσιαστικά εκτός Επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, λίγες μόλις ώρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου και συνεχίζοντας στο ίδιο τέμπο ο βουλευτής Αρκαδίας της πλειοψηφίας, Γιώργος Παπαηλιού, δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως η ένταξη της Μεγαλόπολης στις μονάδες που αποκρατικοποιηθούν δεν ήταν στο αρχικό σχέδιο αλλά και ότι δεν έχουν δοθεί απαντήσεις στο γιατί τελικά μπήκε. « Οι απαντήσεις δεν πείθουν! Αυτό επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στην Αρκαδία», δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκης.

 Ακόμα, χωρίς να ξεκαθαρίσει τη στάση του (ή να πει ότι δεν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο), ο κ. Παπαηλιού, χαρακτήρισε πλήγμα για την περιφέρειά του την πώληση της ΔΕΗ, ζητώντας μάλιστα ισοδύναμα μέτρα που δεν υπάρχουν. Ζήτησε δε μέσα στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τους εργαζόμενους στη διάδοχη εταιρεία, να ληφθεί υπόψη υποχρεωτικά το στοιχείο της εντοπιότητας (θέση που λίγο αργότερα υιοθέτησε και ο κυβερνητικός βουλευτής Κώστας Σέλτσας).

«Κινούμαστε σε αχαρτογράφητο νερά για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών! Οι περιοχές μας αξίζουν ένα μακρόπνοο σχέδιο ανάπτυξης. Θέλω για την περιοχή μου ανάπτυξη στηριζόμενη σε σταθερές βάσεις», είπε από τη πλευρά του ο Κ. Σέλτσας από τη Φλώρινα και πρόσθεσε: «Είναι ένα σκληρό αλλά αναγκαίο προαπαιτούμενο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια! Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος, οι εργασιακές σχέσεις να είναι εξασφαλισμένες και να υπάρχει ανταποδοτικότητα για τις τοπικές κοινωνίες με την αποκατάσταση και την επαναπόδοση εδαφών».

Ο κ. Σέλτσας- που εμφανίστηκε πιο ήρεμος από τον συνάδελφό του- είπε πως για τη Φλώρινα αποτελεί θετικό γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά για μεταφορά ενέργειας τηλεθέρμανσης αλλά σημείωσε και αυτός πως οι νέες θέσεις εργασίας πρέπει να έχουν το στοιχείο της εντοπιότητας.