ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεων συνέχεια σε ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 25 Απριλίου 2018, 16:20 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2018, 22:28
Αντιδράσεων συνέχεια σε ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Facebook Twitter Whatsapp

Ξεκίνησε η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Θετικά, τουλάχιστον επί της αρχής, ξεκίνησε για τη πλειοψηφία η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας», που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι παιδιών και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη πρώτη μέρα συζήτησης φάνηκε να διαμορφώνεται πλειοψηφία επί του επίμαχου άρθρου 8 του νομοσχεδίου με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποταμιού του νομοσχεδίου και ειδικότερα στην επίμαχη διάταξη του άρθρου 8. Στον αντίποδα, ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ εμφανίστηκαν αρνητικοί προβάλλοντας κυρίως το επιχείρημα πως η κοινωνία δεν είναι ακόμα ώριμη για τέτοιες παρεμβάσεις.

«Με το ισχύον πλαίσιο οποιοδήποτε μεμονωμένο άτομο μπορεί να γίνει ανάδοχος τέκνου. Να μη στρουθοκαμηλίζουμε! Δε μπορούμε να μη το βλέπομε αυτό», δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου και πρόσθεσε: «είναι στοιχείο της ελληνικής νομοθεσίας το σύμφωνο συμβίωσης. Όμως να θυμηθούμε ότι το σύμφωνο δεν αφορά μόνο ομόφυλους αλλά και ετερόφυλους! Και πείτε μου εσείς αν θα κατέπιπτε με βάση το δικό μας Σύνταγμα αλλά και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο οποιαδήποτε αναφορά προς οποιαδήποτε εξαίρεση με βάση το φύλο; Κατανοούμε ότι η ρύθμιση δεν μπορεί να περιέχει διάκριση».

«Ακούω με σοβαρότητα και με ενδιαφέρον τις ενστάσεις για την ωριμότητα της κοινωνίας και υπάρχει ισχυρή επιχειρηματολογία για τις δυσκαμψίες της!», είπε από το Ποτάμι ο Σπ. Λυκούδης και πρόσθεσε: «αν ο νομοθέτησης όταν παρεμβαίνει δεν παρεμβαίνει με την αίσθηση της ανάγκης να προωθεί τη κοινωνία αλλά για να τακτοποιεί ενστάσεις της δεν πάμε πουθενά».

Στον αντίποδα πάντως αρνητικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των ΝΔ, ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωσης Κεντρώων. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οι κρίσιμες κοινωνικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την επεξεργασία ενός τέτοιου ζητήματος δεν αρκεί να είναι δεκτική η ανάδοχη οικογένεια αλλά και να το χωνέψει η κοινωνία. Είναι υποκριτικό να μας κουνάτε το δάχτυλο αντί να το κουνάτε στους εταίρους και τους βουλευτές σας!», είπε η Κ. Μάρκου από τη ΝΔ με τον Μ. Συντυχάκη να σημειώνει: «Το ΚΚΕ έχει άλλη αντίληψη για το ζήτημα και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η αναδοχή δεν πρέπει να προβλέπεται γιατί αποτελεί ένα ακόμα βήμα για υιοθεσία». Στον ίδιο τόνο και ο εισηγητής της ΕΚ, Α. Φωκάς, ο οποίος δήλωσε υποστηριχτής του παραδοσιακού θεσμού της οικογένειας, τονίζοντας ότι: «θεωρούμε ότι το ζήτημα δεν είναι της παρούσης και η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας τοποθετείται αρνητικά.

Από τη πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Θ. Παπαχριστόπουλος- που όπως όμως ξεκαθάρισε μίλησε μόνο για τον εαυτό του και όχι το κόμμα του- δήλωσε αναποφάσιστος για την επίμαχη διάταξη. Όπως είπε, κάποιοι δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις εκεί που δεν υπάρχουν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ένα «υπαρκτό μικρό θεματάκι». Ωστόσο, ο Γ. Λαζαρίδης εκπροσωπόντας τους ΑΝΕΛ, ψήφισε «ναι» επί της αρχής, όμως ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα προτείνει αλλαγές καθώς δεν συμφωνεί με συγκεκριμένες διατάξεις, μεταξύ των οποίων το επίμαχο άρθρο 8 για την αναδοχή.

Φωτίου: Καμία Εξαίρεση

Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου υπερασπίστηκε τις διατάξεις του νομοσχεδίου και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να κάνει εξαίρεση στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, καθώς έτσι θα στερούσε την δυνατότητα αυτή στα ετερόφυλα.

«Υπάρχουν τρεις συνεχείς έλεγχοι για την αναδοχή! Πόσα ομόφυλα ζευγάρια θα τρέξουν να ζητήσουν παιδί; Θα τα εξαιρέσουμε τα ετερόφυλα ζευγάρια; Θα εξαιρέσουμε από την αναδοχή τη μεγάλη δεξαμενή ετερόφυλων ζευγαριών; Πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ! Δεν μπορούμε να τους εξαιρέσουμε γιατί δε μπορείς να πεις ότι αυτά τα δέχομαι και αυτά όχι για λόγους ισότητας και συνταγματικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Τι πρότυπα θα πάρει ένα παιδί σε μια ομόφυλη οικογένεια; Στην αναδοχή δεν ξεκόπτει το παιδί από την φυσική του οικογένεια γιατί είναι υποχρέωση του αναδόχου! Τα πρότυπα τα παίρνει από τη φυσική του οικογένεια και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να γυρίσει πάλι σε αυτή. Για να ξανασκεφτούμε από την αρχή! Ένας αχός σηκώθηκε χωρίς λόγο και αφορμή!».

Η κ. Φωτίου σημείωσε πως δεν είχε πρόθεση να περάσει «κατά λάθος πράγματα» ούτε να «κοροϊδέψουμε κανέναν και πολύ περισσότερο τη κοινωνία». «Κανείς σήμερα δε μπορεί να στερήσει κοινωνία από κάτι που περιμένει διακαώς. Ούτε να στερήσει από χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια τη δυνατότητα αναδοχής. Εξαίρεση ομόφυλων σημαίνει εξαίρεση ετερόφυλων», κατέληξε.

Επιμένουν οι αντιδρώντες και η παράμετρος της ΔΗΣΥ

Παρασκηνιακά πάντως οι διαφωνίες στο εσωτερικό της πλειοψηφίας παραμένουν και οι αντιδρώντες δε φαίνεται να έχουν αλλάξει στάση. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών θεωρούν πως έχει ήδη διαμορφωθεί ένα ισχυρό μπλοκ που είναι ικανό να αποτρέψει τη ψήφιση του άρθρου με το οποίο είναι αντίθετοι. Είναι δε χαρακτηριστικό πως και σε ιδιωτικές συνομιλίες με την κ. Φωτίου οι βουλευτές της ζήτησαν να αποσύρει τη διάταξη για τα ομόφυλα ζευγάρια ξεκαθαρίζοντάς της ότι έχουν πρόβλημα. Αρκετοί, φέρεται να προτιμούν να υπάρξει εξαίρεση στο νομοσχέδιο ακόμα και αυτή καταπέσει στα δικαστήρια, ενώ όπως χαρακτηριστικά λένε, εξαίρεση υπάρχει ούτως ή άλλως μεταξύ υιοθεσίας και αναδοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ίδιοι βουλευτές κοιτούν πονηρά και προς τη κατεύθυνση της ΔΗΣΥ, καθώς παρά την «γραμμή» περί υπερψήφισης θεωρούν πως υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοί τους που δεν επιθυμούν να στηρίξουν το άρθρο. Σε αυτούς υπολογίζονται ανοιχτά τρεις (Κωνσταντόπουλος, Κωνσταντινόπουλος και Καρράς) με ορισμένους να λένε ότι αριθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει και τους επτά.