ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα στήριξη Ντράγκι σε Στουρνάρα

Δημοσίευση 26 Απριλίου 2018, 22:37 / Ανανεώθηκε 26 Απριλίου 2018, 22:39
Νέα στήριξη Ντράγκι σε Στουρνάρα
Facebook Twitter Whatsapp

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται σε κεντρικούς τραπεζίτες»

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται σε διοικητές κεντρικών τραπεζών, αναφέρει ο διοικητής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου με αφορμή τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis και την φερόμενη «άμεση εμπλοκή» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.

Η ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει στις εθνικές δικαστικές διαδικασίες και σέβεται πλήρως την αρμοδιότητα και την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστηρίων και του δικαστικού συστήματος, αναφέρει ο κ. Ντράγκι, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντράγκι αναφέρει ότι «η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν σημάδια πίεσης που ασκούνται ιδίως σε διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών και αδικαιολόγητες παρεμβάσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους στο Ευρωσύστημα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, «το καταστατικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών μπορούν να απαλλαγούν από το αξίωμα μόνο εάν δεν πληρούν πλέον τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση των καθηκόντων τους ή εάν έχουν κριθεί ένοχοι σοβαρών παραπτωμάτων.

»Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για αυτό είναι, ο περί ου ο λόγος διοικητής, να έχει κριθεί ένοχος από ένα δικαστήριο για σοβαρό αδίκημα. Επιπλέον, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το τεκμήριο αθωότητας, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που προστατεύεται από το άρθρο 48 παράγραφος 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχύει για κάθε διοικητή κεντρικής τράπεζας».

Τέλος ο κ. Ντράγκι υπενθυμίζει ότι «η ανεξαρτησία των επικεφαλής των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται και να προστατεύεται από την ΕΚΤ».

Στην ερώτηση που είχε υποβάλει ο κ. Κούλογλου έκανε λόγο για άμεση εμπλοκή του κ.Στουρνάρα στο σκάνδαλο Novartis.