current views are: 13

27 Απριλίου 2018
Δημοσίευση18:41

Το γαρ πολύ της «καθαρής εξόδου» γεννά… αμηχανία

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου και η στάση του Μαξίμου

Δημοσίευση 18:41’

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου και η στάση του Μαξίμου

Παλιότερα το ζήτημα της «ιδεολογικής καθαρότητας» απασχολούσε έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο διάστημα όμως το κυβερνών κόμμα ασχολείται κατά κύριο λόγο με μια άλλη «καθαρότητα», αυτήν της εξόδου από το Μνημόνιο. Αλέξης Τσίπρας κι Ευκλείδης Τσακαλώτος εννοούν το ίδιο όταν μιλάνε για «καθαρή έξοδο»; Το ερώτημα προκαλεί αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα»

Η κεντρική ιδέα του κυβερνητικού αφηγήματος είναι ότι από τον Αύγουστο του 2018 (οπότε λήγει τυπικά το 3ο Μνημόνιο), η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, δηλαδή θα μπορεί να δανείζεται από τις χρηματαγορές και θα ανακτήσει την οικονομική κυριαρχία της . Το επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: «Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σ’ αυτό που εμείς ονομάζουμε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, οκτώ δύσκολα χρόνια, μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Γιουνκέρ να συμφωνεί μαζί του: «Πριν από το τέλος αυτού του καλοκαιριού, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του Αλέξη, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική, όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου

Την ώρα που έκαναν τις δηλώσεις τους οι κκ Τσίπρας και Γιουνκέρ, έβλεπε το φως της δημοσιότητας η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους Financial Times. Ο υπουργός Οικονομικών σε λιγότερο πανηγυρικούς τόνους, παραδέχτηκε ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα είναι πιο αυστηρή από ό,τι ισχύει για τις «κανονικές» ευρωπαϊκές χώρες, αφού τα κλιμάκια των ελεγκτών θα μας επισκέπτονται πιο συχνά: «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε.

Τα σχόλια και η ανασκευή

Η συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου σχολιάστηκαν με αιχμηρό τρόπο από δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης, κάτι που έδωσε λαβή για έναν κύκλο δημοσιευμάτων, πρωτοσέλιδων και σχολίων. Η αμηχανία που προκλήθηκε στην κυβέρνηση ήταν εμφανής. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διευκρινίζοντας ότι: «Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος «συν κάτι ακόμη». Το «συν κάτι ακόμη» ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο.» Όμως Το «συν κάτι ακόμα» στην επιτήρηση είναι σαφώς «μείον κάτι» από την ευρωπαϊκή κανονικότητα…

Κάλυψη (;) από Μαξίμου, εκνευρισμός στους «53+»

Φαίνεται ότι ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε πολιτική κάλυψη την οποία του παρέσχε το Μαξίμου. Κατ’ αρχάς το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για θέμα που δημιούργησαν τα ΜΜΕ: «Τα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής που επί τρία χρόνια ενημέρωναν το κοινό τους ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα στα βράχια, καταστρέφει την οικονομία, δε πιάνει τους στόχους, θα φέρει κοφτές, τέταρτο μνημόνιο, πιστοληπτική γραμμή, νέες δεσμεύσεις και πολλά αλλά, μετά τη χθεσινή επίσκεψη Γιούνκερ και τα ξεκάθαρα μηνύματα που εξέπεμψε για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, προφανώς έχασαν τον ύπνο τους» Βεβαίως το θέμα ξεκίνησε από την κρατική ΕΡΤ.

Αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Κόκκινο έδωσε πλήρη κάλυψη στον κ. Τσακαλώτο: «Ο κ. Τσακαλώτος στο σχόλιό του στους Financial Times, σε καμία περίπτωση, δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο, σε καμία περίπτωση δεν μίλησε για αξιολογήσεις μετά από το πρόγραμμα.» Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι ακριβώς θα κάνουν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές στην Ελλάδα αν δεν αξιολογούν.

Ωστόσο αργά το απόγευμα, με σχόλιό του το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο υπογράμμισε με σαφήνεια που δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών ότι «καμία παραπάνω αποστολή των θεσμών, πέραν των δύο το χρόνο, που προβλέπονται για κάθε χώρα που βγαίνει από πρόγραμμα, δεν θα ισχύει για την Ελλάδα». Και όλα αυτά σε αντίθεση με τις «τρεις ή τέσσερις επισκέψεις» που ανέφερε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος, αλλά και το «συν κάτι ακόμη» που αναφερόταν στη διαρροή του υπουργείου Οικονομικών. Σημαντική λεπτομέρεια: Το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου, εκδόθηκε μετά τη δήλωση του ΥΠΟΙΚ μετά το Eurogroup, όπου πάλι μιλούσε για  «ενισχυμένη παρακολούθηση»…

Εκνευρισμός υπάρχει και  στο στρατόπεδο των «53+» μετά τη χθεσινή επίθεση που δέχτηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη δημόσια τηλεόραση.  Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο newpost.gr, έβλεπαν μια συντονισμένη επίθεση που πιθανόν να συνδέεται από «προϊστάμενο υπουργό», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά. Επεσήμαναν πως αυτά που είπε ο κ. Τσακαλωτος είχαν ένα πνεύμα ειλικρίνειας και ότι τα όσα ανέφερε, δεν έρχονται σε αντίφαση με όσα είπαν Τσίπρας – Γιουνκέρ.

Η επικοινωνία και η ουσία

Οι όποιες διαφωνίες για την «καθαρότητα της εξόδου» μοιάζουν να αφορούν περισσότερο στην επικοινωνιακή διαχείριση παρά στην πολιτική ουσία. Στις χτεσινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα δεν πέρασε απαρατήρητος ο ορισμός που έδωσε ο πρωθυπουργός στην «καθαρή έξοδο»: «Μια έξοδος από τα προγράμματα στήριξης χωρίς την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.» Όχι τυχαία, δεν αναφέρθηκε στην επιτήρηση.


σχετικα αρθρα