current views are: 12

28 Απριλίου 2018
Δημοσίευση18:20

Το παρασκήνιο της ρύθμισης για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια – Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Πώς προετοιμάζονται τα «ρεύματα» που έχουν προκύψει

Δημοσίευση 18:20’

Πώς προετοιμάζονται τα «ρεύματα» που έχουν προκύψει

Χρόνο για παρασκηνιακές «ζυμώσεις» και διαβουλεύσεις έδωσαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο στη διάταξη που αφορά την αναδοχή παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια, μετά τις διαφωνίες πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να πουν «ναι» στη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Το «κενό» πριν την επόμενη συζήτηση στη Βουλή είναι μεγάλο, αφού το ζήτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα ψηφιστεί στις 8 Μαίου.

Το «μπλοκ» των διαφωνούντων παραμένει και οι ενστάσεις, όπως τις ανέλυαν βουλευτές στο newpost.gr, καταγράφονται σε τρία επίπεδα:

-Όσοι δεν συμφωνούν με την ουσία της ρύθμισης θεωρώντας πως ανοίγει η «πόρτα» και της υιοθεσίας παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια.

-Όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για μια τέτοια αλλαγή στην ελληνική κοινωνία και πως θα έπρεπε να προηγηθεί διακομματική συζήτηση. 

-Όσοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση ανοίγει χωρίς λόγο πολλά μέτωπα ταυτόχρονα.

Βουλευτής που ανήκει στον «σκληρό πυρήνα» των 4-5 βουλευτών που εξακολουθούν να μην συναινούν στην ψήφιση της ρύθμισης, εκτιμούσε στο newpost.gr, πως η κίνηση του Χρήστου Καραγιαννίδη να ζητήσει ακόμα και την παραίτηση τους λειτούργησε τελικά υπέρ τους συσπειρώνοντας το κόμμα απέναντι σε τέτοιες προτάσεις.

Ο τρόπος που θα κινηθούν οι διαφωνούντες την ώρα της ψηφοφορίας παραμένει «γρίφος» και όλα δείχνουν πως έχει να κυλήσει ακόμα πολύ «νερό στο αυλάκι». Αρκετοί υποστηρίζουν πως οι αντιστάσεις ορισμένων στελεχών δεν θα καμφθούν, τη στιγμή που από το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας εκτιμούν πως «είναι δύσκολο κάποιος βουλευτής να πάρει τέτοια ευθύνη και να διαφοροποιηθεί». «Δεν είμαστε μόνο για να ψηφίζουμε μνημόνια», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαία κοινοβουλευτική πηγή δείχνοντας τον εκνευρισμό που υπάρχει για τη στάση ορισμένων συναδέλφων του.

Μαξίμου: «Το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται»

Από που τόνιζαν πηγές της Ηρώδου Αττικού στο newpost.gr είναι πως το Μαξίμου στηρίζει το σχέδιο νόμου, καθώς λύνει δομικά προβλήματα των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής που χρόνιζαν. Στόχος για την κυβέρνηση είναι «κανένα παιδί σε ίδρυμα», ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσής του.

Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ συντασσόμενο με τις αλλαγές σημειώνει: «Για όλους και όλες εμάς, προτεραιότητα είναι το παιδί. Το παιδί, που μεγαλώνει σε ίδρυμα, το παιδί, που κακοποιείται ή, που είναι στο δρόμο και ζει σε ένα διαρκή κίνδυνο. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Τα δικαιώματα, οι ανάγκες και εντέλει η ευτυχία του παιδιού. Η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολό της, έχουν κάθε λόγο να προχωρήσουν με τόλμη, χωρίς καμία υποχώρηση, στη ψήφιση του σχεδίου νόμου. Οι όποιες διαφωνίες, που μέχρι τώρα έχουν εκφραστεί από ορισμένους βουλευτές, δεν έχουν σχέση με έναν υπαρκτό διάλογο εντός του ΣΥΡΙΖΑ»

«Παράθυρο» για συνεργασίες

Μπορεί οι διαφωνίες από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ να προβληματίζουν, αναδεικνύοντας ένα πιο «συντηρητικό μπλοκ» μέσα στην Κουμουνδούρου, ωστόσο όσοι από την πλειοψηφία θεωρούσαν πως η αναδοχή παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια είναι άλλη μια ευκαιρία για προσέγγιση των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή δικαιώνονται. 

Βουλευτές από ΔΗΣΥ και ΠΟΤΑΜΙ έχουν δει θετικά την κυβερνητική πρωτοβουλία και σε μεγάλο βαθμό η ψήφισή της βασίζεται σε αυτούς, αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανιστεί ομογενοποιημένος.


σχετικα αρθρα