current views are: 9

29 Απριλίου 2018
Δημοσίευση16:32

Διπλό δημοψήφισμα για έγκριση της ονομασίας και ένταξη στην ΕΕ δείχνει ο Ζάεφ

«Οι λαοί των δύο χωρών πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία»

Δημοσίευση 16:32’

«Οι λαοί των δύο χωρών πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία»

Στη θέση του ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό θα τεθεί σε δημοψήφισμα, επέμεινε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο Radio Free Europe.

Το καινούργιο στοιχείο όμως που βάζει ο κ. Ζάεφ είναι ότι ενδεχομένως θα πρόκειται για διπλό δημοψήφισμα: Η μία ερώτηση θα αφορά στην έγκριση της όποιας συμφωνίας με την Ελλάδα και η άλλη στο εάν οι πολίτες θέλουν ή όχι την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τότε το θέμα του συντάγματος θα ανοίξει και ίσως βρεθεί λύση, μιας και η Ελλάδα ζητά αλλαγές σε αυτό, όπως και αλλαγή στο συνταγματικό όνομα. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε δημιουργικές λύσεις».

Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Ζάεφ προσπαθεί να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της Βουλής των Σκοπίων καθώς δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που θα εξασφαλίζουν τη χρήση της ονομασίας έναντι όλων [erga omnes], μια πάγια θέση της Ελληνικής πλευράς, η οποία και θεωρείται «κόκκινη γραμμή» στις διαπραγματεύσεις.

Προ ημερών, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ζάεφ είχε υποστηρίξει πως η όποια ονομασία θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, καθώς η εντός των συνόρων ονομασία δεν έχει κανένα αντίκτυπο στην Ελλάδα. 

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διαμήνυσε πως η Ελλάδα θα συναινέσει σε ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μονάχα εάν η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αποδεχθεί το «erga omnes».

Κατά τα άλλα, στη συνέντευξη στο Radio Free Europe, εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος πως «με δημιουργικότητα, μια λύση στο ονοματολογικό θα μπορέσει να βρεθεί. Αλλά, είναι πολιτική ερώτηση, γιατί και οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση την οποία θα εφαρμόσουν και οι δύο χώρες».

Επιμένοντας στα περί δημοψηφίσματος υπογράμμισε πως μπορεί ο ίδιος, ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί των Εξωτερικών «να κάνουν μια συμφωνία, αλλά είναι οι θεσμοί και οι λαοί των δύο χωρών που θα έχουν τον τελικό λόγο και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις».


σχετικα αρθρα