current views are: 41

30 Απριλίου 2018
Δημοσίευση15:27

Έπεσαν οι υπογραφές για την αναβάθμιση των F-16 σε Viper – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Στο 1,1 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος

Δημοσίευση 15:27’
αρθρο-newpost

Στο 1,1 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος

Υπεγράφη και επίσημα η επιστολή προσφοράς και αποδοχής της σύμβασης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ.

Η έκδοση Viper θα περιλαμβάνει σειρά αναβαθμίσεων στα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, με σημαντικότερη εκείνη της τοποθέτησης ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array).

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα φέρουν τα ελληνικά μαχητικά είναι η συλλογή δεδομένων LING 16, και ένα σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά.

Ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, για να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια μία σειρά από ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, θα έρχονται στην Ελλάδα, θα συναρμολογούνται και θα γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις.

Στην Ελλάδα θα έρθει ομάδα Αμερικανών για δοκιμές εδάφους σε τρία ή τέσσερα F-16, ώστε να επιλέξουν ένα από αυτά, που θα φύγει για ΗΠΑ τον Αύγουστο. Η ολοκλήρωση προγράμματος του πρώτου αεροσκάφους θα διαρκέσει 22 μήνες με ορίζοντα επιστροφής στην Ελλάδα το 2020 – 2021. Έπειτα θα υπάρξει γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ και ολοκλήρωση των εργασιών και των 85 μαχητικών έως το 2028

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας το συνολικό κόστος της συμφωνίας θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε αποφασιστεί από καιρό αλλά η αμερικανική πλευρά ζητούσε τα πρώτα τρία χρόνια να καταβληθούν από την Ελλάδα 800 εκατ. κάτι που ήταν αδύνατο λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.

Έτσι:

 

  • Η πρώτη δόση θα ανέλθει σε 40 με 50 εκατ. ευρώ
  • Έως το 2021 η ετησία δόση δεν θα υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ περίπου λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων

σχετικα αρθρα