Η φωτογραφία με τη γυναίκα που φαίνεται να πηδά από ένα φλεγόμενο κτίριο στο Croydon, πέφτοντας στα χέρια των πυροσβεστών έχει κάνει το γύρο του κόσμου, μαζί με τα βίαια επεισόδια της Βρετανίας. Η γυναίκα αυτή εξομολογήθηκε στην εφημερίδα Guardian, τις δραματικές στιγμές που πέρασε προσπαθώντας να ξεφύγει από το παραδομένο στη φωτιά διαμέρισμά της. H φωτογραφία της αιωρούμενης στον αέρα, Μόνικα Κόντζικ, πολωνικής καταγωγής, με τις φλόγες να την κυνηγούν, έχει γίνει σήμα κατατεθέν της «εξέγερσης» στη Βρετανία. Η 32χρονη Πολωνή έφτασε στο Λονδίνο τον περασμένο Μάρτιο.

Η έντρομη Κόντζικ φώναζε για βοήθεια από το παράθυρο του διαμερίσματος το οποίο βρίσκεται στον πρώτο όροφο, καθώς η φωτιά που είχε καταστρέψει το διπλανό κατάστημα επίπλων, επεκτάθηκε και στα διπλανά κτίρια.

Προφανώς, αψηφώντας τις οδηγίες της αστυνομίας να μην πλησιάσουν κοντά στις φλόγες, οι φίλοι της δήλωσαν ότι πέρασαν μέσα από πυκνό σύννεφο καπνού και έντονης ζέστης στην Church Street και δημιούργησαν στο έδαφος ένα μεγάλο στρώμα με μαξιλάρια προκειμένου να προσγειωθεί πάνω του.

Οι παρευρισκόμενοι την προέτρεπαν να πηδήξει, την ώρα που η 32χρονη κατάφερνε να βγει από το παράθυρο, να γλιστρήσει στην τέντα του καταστήματος που βρισκόταν από κάτω και να προσγειώθεί στα χέρια ενός Ρουμάνου, ονόματι Αντριάν. Στο σημείο έσπευσε για βοήθεια και η αστυνομία.


(Πηγή: wenn.com)

Η Κόντζικ, όπως αναφέρει ο ιδιοκτήτης του γειτονικού ινστιτούτου που φτιάχνει τατουάζ, η 32χρονη δεν μπόρεσε να διαφύγει από τις σκάλες όπως οι υπόλοιποι ένοικοι, εξαιτίας του πυκνού καπνού που γέμισε το κτίριο.

Πάντως, δεν έλειψαν οι διαφωνίες για το ποιος έπιασε τελικά την Μόνικα. Κάποιοι αυτόπτες πιστεύουν ότι την έπιασε ένας από τους αστυνομικούς, ωστόσο ο Αντριαν ισχυρίζεται ότι προσγειώθηκε στα δικά του χέρια.

Η 32χρονη, από την πλευρά της δήλωσε ότι ήταν σοκαρισμένη, αλλά δεν διακομίστηκε στο νοσοκομείο, παρά μόνον συναντήθηκε με τον φίλο της που την οδήγησε στο σπίτι της αδελφής της. Η κατάσταση της υγείας της ήταν καλή, αλλά ιδιαίτερα ταραγμένη ώστε να μπορέσει να μιλήσει.

Οι καταστροφές από την πυρκαγιά στη γειτονιά ήταν τεράστεις, με τους κατοίκους να προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν όλα όσα έγιναν. Αναμφίβολα, πάντως, η 32χρονη, άθελά της έγινε ένα από τα πρόσωπα των -δραματικών- ημερών στη Βρετανία και όχι μόνο...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος