current views are: 10

2 Μαΐου 2018
Δημοσίευση15:40

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων: Εξαφάνισαν υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο

Με αναθεωρητική ατζέντα και στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε – Τουρκίας

Δημοσίευση 15:40’

Με αναθεωρητική ατζέντα και στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ε.Ε – Τουρκίας

Αμείωτες παραμένουν οι αναθεωρητικές πρακτικές των Τούρκων, που συνεχίζουν σε κάθε ευκαιρία την προκλητική στάση έναντι της Ελλάδας.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα, και ενδεικτικό της τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα έναντι της χώρας μας, καταγράφηκε κατά τη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρ. Ένωσης – Τουρκίας, προκαλώντας μάλιστα την οξεία αντίδραση του προεδρεύοντος Έλληνα ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Η τουρκική αντιπροσωπεία όχι μόνον δεν επέδειξε στοιχειώδη σεβασμό σε διεθνείς Συνθήκες που συνιστούν θεμέλιο του διεθνούς δικαίου και, συνεπώς, και του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος αλλά, αντιθέτως, έθεσαν, μέσω χαρτών, απροκάλυπτα τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο.

Στο επίκεντρο της τουρκικής προπαγάνδας βρέθηκε το Καστελόριζο, το οποίο κυριολεκτικά εξαφάνισαν από το χάρτη, προκειμένου να αιτιολογήσουν τη θέση τους ότι ο καθορισμός της ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Τουρκίας θα πρέπει να γίνει απευθείας με την… Αίγυπτο. Πρόκειται για πάγια θέση της Άγκυρας, ήδη καταγεγραμμένη από το 2004 – 2005, η οποία βεβαίως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Την ίδια στιγμή, αμφισβήτησαν και την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ορίζοντας αυθαίρετα τα όρια σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους ενώ έφτασαν στο σημείο να αναγνωρίσουν ΑΟΖ στην «τουρκοκυπριακή δημοκρατία», ένα κράτος δηλαδή που, πλην της Άγκυρας, ουδείς αναγνωρίζει.

Οι επιδιώξεις της τουρκικής αντιπροσωπείας, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Μαν. Κεφαλογιάννη, ο οποίος έκανε λόγο για «α λα τούρκα Διεθνές Δίκαιο».

«Ο απόλυτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η απόλυτη τήρηση του και η απόλυτη εφαρμογή του δεν συνιστούν απλώς συμβατική υποχρέωση ενός κράτους που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η απόλυτη υποχρέωση. Η απόλυτη προϋπόθεση. Δεν υπάρχει ενταξιακή πορεία χωρίς απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε. Παράλληλα, προσέθεσε πως «η Διεθνής Συνθήκη της Λωζάννης διασφάλισε την Ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή για σχεδόν έναν αιώνα. Και οι όποιες τάσεις αναθεωρητισμού από όπου και αν εκφράζονται δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν. Οι σχέσεις καλής γειτονίας απαιτούν απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτόνων μας. Και οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων όπως και οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δεν συνιστούν σεβασμό».

Αφού αναφέρθηκε στις συνθήκες με τις οποίες τα νησιά της Δωδεκανήσου (περιλαμβανομένου ρητώς και του Καστελόριζου) καθώς και οι παρακείμενες νησίδες πέρασαν στην Ελλάδα, αλλά και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο έχει υπογραφεί από όλες τις χώρες της ΕΕ, ο κ. Κεφαλογιάννης κατέληξε πως «τα νησιά –άρα και το Καστελόριζο, όσο και αν οι Τούρκοι “το εξαφανίζουν από το χάρτη” – έχουν πλήρη δικαιώματα χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».


σχετικα αρθρα