ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία από Λήμνο: Διαθέτουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 3 Μαΐου 2018, 07:06 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2018, 22:31
Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία από Λήμνο: Διαθέτουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα
Facebook Twitter Whatsapp

Εν μέσω αντιδράσεων το μεσημέρι στη Μυτιλήνη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Λήμνο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ενώ επόμενος σταθμός του είναι η Μυτιλήνη, όπου κάτοικοι και φορείς του έχουν ετοιμάσει... θερμή υποδοχή, με κλειστά καταστήματα και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τόσο για το προσφυγικό όσο και για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο νησί. 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λήμνο ξεκίνησε από το δημαρχείο, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη αλλά και φορείς της πόλης.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε την 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, απ' όπου έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας είναι αδιέξοδες" και υπογράμμισε πως "η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα", ενώ επεσήμανε τη σημασία αναβάθμισης των F-16, αλλά και την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Βρίσκεται πάντα στο μυαλό όλων των Ελλήνων η αυτοθυσία και το σθένος όλων των πιλότων μας που καθημερινά στο Αιγαίο πετούν για να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνές συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε.

«θέλω ταυτόχρονα να σας υπενθυμίσω ότι δεν υπερασπίζεστε μονάχα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τις αξίες μας, τις αξίες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και διαδόθηκαν από άκρη σε άκρη σε όλη την οικουμένη. Να σας υπενθυμίσω πως τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

«Οι γείτονές μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Εμείς όμως είμαστε πάντα εκεί. Να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες γιατί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. Και ιδιαίτερα η πολεμική μας αεροπορία το έχει αποδείξει αυτό. Και το γνωρίζουν όλοι πάρα πολύ καλά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Έννοια μας καθημερινή είναι να φροντίζουμε ώστε να ενισχύεται αυτή η αποτρεπτική ικανότητα της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και η επιχειρησιακή ετοιμότητα. Για το λόγο αυτό μόλις πριν από λίγες ημέρες προβήκαμε στην έναρξη υλοποίησης ενός προγράμματος ιδιαίτερα σημαντικού για την πολεμικού αεροπορία, την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F16 με το πιο σύγχρονο τεχνολογικό υλικό. Ένα πρόγραμμα το οποίο με την υλοποίησή του θα καταστήσει ακόμα πιο αξιόμαχες, ακόμα πιο ικανές τις δυνάμεις στον αέρα, θα διατηρήσει την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και θα ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα. Θα ξεκινήσει άμεσα και βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας γιατί για πρώτη φορά διαπραγματευτήκαμε με βάση τις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας. Σε 2,5 χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται τα αεροσκάφη τα εκσυγχρονισμένα και θα έχουμε μια πολεμική αεροπορία από τις ικανότερες  για να μην πω η ικανότερη στην νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα, ο δήμαρχος υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό δωρίζοντας του το έμβλημα του δήμου του νησιού, που απεικονίζει τη βασίλισσσα Υψιπύλη, καθώς και έναν αμφορέα φτιαγμένο από κοχύλια, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι θα τον τοποθετήσει στο Μέγαρο Μαξίμου για να κοσμεί τον χώρο.

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα του νησιού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά την έναρξη της συνάντησης, με τους τοπικούς φορείς να αναφέρουν ότι έχουν καλυφθεί τα κενά. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιώργος Πάλλης. Στη συνάντηση συμμετείχε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Τα δύσκολα... στη Λέσβο

Το 14ο περιφερειακό συνέδριο έμελλε να είναι και το πιο δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να αποφύγει το κακό timing; Όχι πολύ εύκολα… Ο αρχικός προγραμματισμός  τοποθετούσε τη συζήτηση για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο κοντά στο καλοκαίρι λόγω του ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος των νησιών του Αιγαίου.

Η έξαρση του προσφυγικού, οι επιθέσεις εναντίων μεταναστών από ακροδεξιές ομάδες και η αύξηση του ΦΠΑ έχουν προκαλέσει ένα ασφυκτικό μείγμα στο νησί με φορείς και επιμελητήρια να έχουν προαναγγείλει εδώ και πολλές ημέρες ένα «δυναμικό καλωσόρισμα»  στον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικά στελέχη βλέπουν πως το «χέρι» της σε όλο αυτό το εκρηκτικό σκηνικό έχει βάλει και η ΝΔ. Πηγές από το Μαξίμου εκτιμούσαν στο  newpost.gr πως υπήρξε μια προσπάθεια τα τελευταία 24ωρα από την αξιωματική αντιπολίτευση και ακροδεξιές ομάδες να προκληθεί ένα κλίμα έντασης στη Λέσβο, ωστόσο επεσήμαναν  την ήσυχη  πρώτη ημέρα διεξαγωγής του περιφερειακού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποχή τοπικών φορέων και ο «ξεσηκωμός» κατά πολλούς αποτελεί «δάκτυλο» της γαλάζιας παράταξης, τονίζοντας, όμως πως τα συμπεράσματα του συνεδρίου για τη στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής δεν θα αλλοιωθούν.

Ακόμα και για την αναπόφευκτη εναρμόνιση των συντελεστών ΦΠΑ με την υπόλοιπη χώρα που απαίτησαν οι Θεσμοί, κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν τα έκτακτα επιδόματα που θεσπίστηκαν, καθώς  και άλλα μέτρα τόνωσης  της νησιωτικότητας.

Η αποστολή διμοιριών στη Μυτιλήνη έχουν ως σκοπό να μετριαστούν οι σημερινές αντιδράσεις  και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύσει η διεξαγωγή της δεύτερης και πιο σημαντικής ημέρας του συνεδρίου, που θα κλείσει με τη ομιλία του ο πρωθυπουργός στις 7.30 μ.μ.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές, είναι προφανές πως μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας  μείωσε στο ελάχιστο την παραμονή του στη Μυτιλήνη, καθώς στο πρόγραμμα του περιέλαβε την επίσκεψή  του σήμερα το πρωί στη Λήμνο.

Το πρόγραμμα:

Το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Λέσβο  και στις  18:00 θα πραγματοποιηθεί  σύσκεψη με τους υπουργούς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις 19:30 θα γίνει η κεντρική  ομιλία  στο 14ο περιφερειακό συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, « Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων», στο Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Μυτιλήνη να αναπτύξει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και την αποσυμφόρηση του νησιού. Πολλά επενδύει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις. Μηνύματα θα στείλει και για την αναπτυξιακή στρατηγική στο βόρειο Αιγαίο με έργα που αφορούν τα λιμάνια, την οδοποιία, την ύδρευση, την υγεία, την εκπαίδευση και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. 

Από τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη ο Αλέξης Τσίπρας θα στείλει και νέο μήνυμα προς την Τουρκία για την ανάγκη σεβασμού της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η... απόβαση των ΜΑΤ στη Λέσβο ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα  στο νησί προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. 

Από την πλευρά της ΝΔ, η Μαρία Σπυράκη σχολίασε τη... θερμή υποδοχή που ετοιμάζουν στον πρωθυπουργό κάτοικοι και φορείς, οι οποίοι διαμαρτύρονται τόσο για την έξαρση του Προσφυγικού όσο και για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε: "Ο κύκλος των αποκαλούμενων αναπτυξιακών συνεδρίων για τη δήθεν παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κλείνει όπως ακριβώς του άξιζε" και πρόσθεσε: "Ο κ. Τσίπρας, στο ταξίδι του στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, θα συνοδεύεται από 17 διμοιρίες ΜΑΤ που θα τον προστατεύσουν από τον ενθουσιασμό των κατοίκων για τα επιτεύγματά του στην ανάπτυξη και το προσφυγικό".

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής. «Είναι πρόκληση να διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λέσβο. Σε ένα νησί που σηκώνει μεγάλο βάρος και ταυτόχρονα πληρώνει την ανικανότητα στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης» αναφέρει.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε 17 διμοιρίες των ΜΑΤ και μια στρατιά αστυνομικών για να φτιάξουν γύρω του κλοιό ασφαλείας στη διάρκεια της επίσκεψης.

«Μπορεί να κρατήσουν μακριά του τους αγανακτισμένους κατοίκους, να κρύψουν για λίγο τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης, όλοι ξέρουν όμως ότι μετά τις φιέστες τα προβλήματα θα είναι εκεί» υπογραμμίζει το Κίνημα Αλλαγής και καταλήγει:

«Ο κ. Τσίπρας όφειλε να έχει ζητήσει και εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ για τα νησιά μας και τους νησιώτες που δοκιμάζονται όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές με παρεμβάσεις μας. Δεν το έπραξε και πληρώνει τα επίχειρα της πολιτικής του. Πρώτα από όλους όμως την πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9.89, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό: «θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να περάσει έξω από το κόκκινο χαλί, να δει έξω από τις φιέστες και να αντικρίσει τα πραγματικά προβλήματα». Αν και, όπως συμπλήρωσε «δε νομίζω ότι είναι εύκολο με τόσο αστυνομικό κλοιό γύρω του».

Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε ότι τα σημαντικά προβλήματα του νησιού έχουν να κάνουν με την ανικανότητα της κυβέρνησης και τη γραφειοκρατία του κράτους, καθώς η Ε.Ε. έχει δώσει χρήματα από τον Σεπτέμβριο για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών, αλλά ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί. «Γιατί δεν εκταμιεύονται; Γραφειοκρατία από τον Σεπτέμβριο; Υπάρχει ένα διοικητικό σύστημα, κομματικό, που εναλλάσσεται ανάλογα με τις κυβερνήσεις, το οποίο φρενάρει τα λογικά πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν στην χώρα» σημείωσε.