current views are: 8

3 Μαΐου 2018
Δημοσίευση10:18

Τσακαλώτος: Δεν είναι ώρα να ανοίξουμε συζήτηση για τη μείωση συντάξεων

«Αυξημένη εποπτεία σε σχέση με άλλες χώρες»

Δημοσίευση 10:18’

«Αυξημένη εποπτεία σε σχέση με άλλες χώρες»

“Δε θα είναι αξιολογήσεις, δηλαδή δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. Θέλουν μια επιτήρηση, σε εμάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη από τις άλλες χώρες που πέρασαν πρόγραμμα» υποστήριξε για την επόμενη μέρα της λήξης του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στο “Κόκκινο”, σημείωσε πως “Η Αθήνα θα αποφασίζει πώς θα πετύχει τους στόχους. Μετά το πρόγραμμα, θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε τον στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα”, πρόσθεσε, και άφησε παράθυρο στο μέλλον να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ως προς τα πλεονάσματα.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να μην μειωθούν οι συντάξεις από 1/1/2019, όπως προβλέπει η συμφωνία που έχει ψηφιστεί. «Το ακούμε, αλλά δεν είναι η ώρα για αυτή τη συζήτηση» , είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι «στοχοπροσηλωμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος».

Υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου

Στο τελευταίο Eurogroup καταγράφηκε η αποφασιστικότητα όλων των συμμετεχόντων να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου ενώ η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και στην εξεύρεση λύσης για το χρέος τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες στο θέμα του χρέους καθώς η νέα ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθεί. Ο κ. Τσακαλώτος συμπλήρωσε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης είχαν πολύ θετικό αντίκτυπο στη φερεγγυότητα του χρέους.

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ αλλά και την επιμήκυνση των διακρατικών δανείων από την ΕΕ. Ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Γερμανίας και των υπολοίπων στο θέμα του γαλλικού μηχανισμού για το χρέος καθώς οι Γερμανοί θέλουν να υπάρχουν όροι.

Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, ο ίδιος τόνισε ότι η ισορροπία δυνάμεων έχει γύρει προς την πλευρά της ΕΕ και όχι του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση στο θέμα του κατά πόσο θα πρέπει να φύγει το ΔΝΤ απο το πρόγραμμα ή όχι, προσθέτοντας ότι η αστοχία στις προβλέψεις του ΔΝΤ έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε πολλούς.

Αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να ενσωματωθούν ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα στις αγορές και τους πιστωτές πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Θέλουμε επενδύσεις αλλά με κανόνες, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις όπως η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές.


σχετικα αρθρα