Το Κυπριακό, ενεργειακά θέματα και η εξέλιξη των ευρωτουρκικών σχέσεων απασχόλησαν τις συνομιλίες που είχαν την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης και η νέα υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλή, που πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό, υπό την ιδιότητα της υπουργού, στην Αθήνα. Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, με αφορμή την πρόσφατη καταστροφή στη βάση Ευ. Φλωράκης και υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη προς τον κυπριακό λαό συνιστά «θεμέλιο λίθο» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Επανέλαβε ότι η Αθήνα στηρίζει μια συνολική, συμφωνημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και λαμβανομένης υπόψη της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ.

Ο κ. Λαμπρινίδης καταδίκασε τις «εμπρηστικές», όπως τις χαρακτήρισε, τουρκικές δηλώσεις για το ενδεχόμενο ερευνών στην ΑΟΖ Κύπρου, προσθέτοντας ότι αποκαλύπτουν την ουσία του προβλήματος, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου και η άρνηση συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις υποχρεώσεις της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κάλεσε την Τουρκία να προχωρήσει στην υιοθέτηση της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από την πλευρά της η Κύπρια υπουργός υπογράμμισε την αδελφική σχέση των δύο χωρών και κυβερνήσεων και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην πρόσφατη τραγωδία που έπληξε το νησί.

Απαντώντας σε ερώτηση, για την διάσταση μεταξύ των προτάσεων Χριστόφια στις διαπραγματεύσιες αφενός και των προτιμήσεων των Κυπρίων πολιτών, όπως αποτυπώνονται στα γκάλοπ, αλλά και των θέσεων των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων αφετέρου, η κα Κοζάκου - Μαρκουλή τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζει τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στην απαίτηση ενός κράτους με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, δηλαδή διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που περιγράφουν τα ψηφίσματα. Ο κ. Χριστόφιας είναι σε αυτά τα πλαίσια που υπέβαλε τις προτάσεις του, που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και διασφαλίζουν τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε η Κυπρία υπουργός Εξωτερικών, έχει εκλεγεί από τον κυπριακό λαό και εκφράζει τη βούληση του κυπριακού λαού.