current views are: 9

4 Μαΐου 2018
Δημοσίευση11:54

Γεννηματά: Ζητώ εκλογές για να σωθεί η χώρα – Άλλο η συνεννόηση, άλλο η κυβερνητική συνεργασία

«Η συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν σημαίνει πάντα κατ’ ανάγκη και κυβερνητικές συνεργασίες».

Δημοσίευση 11:54’

«Η συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν σημαίνει πάντα κατ’ ανάγκη και κυβερνητικές συνεργασίες».

Στη θέση της για προσφυγή στις κάλπες πριν το τέλος του μνημονίου επέμεινε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, που προσπάθησε εκ νέου να πάρει αποστάσεις από τα σενάρια περί σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ σημείωσε εμφατικά ότι «η συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν σημαίνει πάντα κατ’ ανάγκη και κυβερνητικές συνεργασίες».

Εξηγώντας το αίτημα για πρόωρες εκλογές αλλά και για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «έχει γκριμίσει τις γέφυρες της συνεννόησης» καθώς επίσης και ότι «δεν ενημερώνει το Κοινοβούλιο, (…)για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση».

Υπό αυτό το πρίσμα τόνισε πως ζήτησε τη διεξαγωγή της συζήτησης για «να ανοίξουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τα χαρτιά τους και να τοποθετηθούν γι αυτό που λέμε εθνική γραμμή. Με ποιους όρους δηλαδή και με ποιες εγγυήσεις θεωρούν ότι είναι δυνατόν  να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, έτσι ώστε να μπορέσει να κρίνει ο ελληνικός λαός».

«Βγήκα όμως για να χτυπήσω το καμπανάκι του κινδύνου. Τις επόμενες μέρες, τις επόμενες εβδομάδες κρίνεται το εάν η χώρα μας, η οικονομία και τελικά η κοινωνία, πορεύονται σε μια οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση. Επομένως τώρα και πριν υπάρξουν τετελεσμένα, θεωρώ ότι πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και για το πώς, αλλά και για το ποιον εμπιστεύεται να είναι στο τιμόνι της χώρας και να τον οδηγήσει σε μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Τώρα είναι η στιγμή.  Πραγματικά δεν εντυπωσιάζομαι από τη  στάση της κυβέρνησης. Ο στόχος τους είναι η παραμονή τους στην εξουσία  με κάθε τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κριτική άσκησε ωστόσο και κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δυο χρόνια ζητά σχεδόν κάθε μέρα εκλογές. Και τώρα που κρίνεται το μέλλον της χώρας, απαντά ότι θα τα πούμε το Φθινόπωρο. Δηλαδή στην πραγματικότητα αφήνει εν λευκώ τον κ. Τσίπρα να καθορίσει τις εξελίξεις και μάλιστα έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που έχουν αποδείξει ότι έχουν πλήρη αδυναμία διαπραγμάτευσης, έχουν παραδοθεί σε όλα τα αιτήματα των εταίρων και δανειστών».

Ως προς τη μετά μνημόνιο εποχή, εκτίμησε πως, το πρόγραμμα τελειώνει μόνο τυπικά. «την ουσία τελειώνουν οι υποχρεώσεις των εταίρων απέναντί μας και γι’ αυτό προφανώς εκείνοι είναι  και πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Όμως ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει ήδη δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν προνομοθετημένα μέτρα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι έρχεται η μείωση των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου, έχει αναλάβει δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα χρόνια που είναι θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας. Έχει προχωρήσει στην εκχώρηση του ελέγχου της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια. Προβαίνει διαρκώς σε περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, αλλά και σε οτιδήποτε αναπτυξιακό. Σε κάθε αξιολόγηση σπρώχνει δύσκολα μέτρα στα επόμενα χρόνια υπονομεύοντας στην πραγματικότητα το μέλλον. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναλάβει άλλες δεσμεύσεις οι οποίες θα είναι επίπονες και δεν θα οδηγούν σε λύση, αλλά σε νέα αδιέξοδα. Προειδοποιώ και πήρα την  πρωτοβουλία γιατί θεωρώ ότι αυτή είναι η ενδεδειγμένη λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα».

Υπό αυτό το πρίσμα, επανέλαβε πως «χρειάζεται το συντομότερο δυνατό μια αξιόπιστη κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης. Και αυτό  το πληρώνει ο ελληνικός λαός όλο και με σκληρότερα μέτρα,  τα  οποία προσθέτουν οι εταίροι και οι δανειστές  για να  ισοφαρίσουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν».

Κατηγόρησε εξάλλου τόσο την κυβέρνηση, όσο και τη ΝΔ για καλλιέργεια διχαστικού λόγου. «Βλέπω ότι έχουν επιλέξει να προχωρήσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης πόλωσης και διχασμού», είπε και συνέχισε:

«Αυτό το τοξικό κλίμα είναι σαράκι για την εθνική προσπάθεια. Δεν επιτρέπει να σταθούμε στα πόδια μας και κυρίως στέλνει  πάρα πολύ αρνητικά μηνύματα στις αγορές, στους εταίρους, και στους επενδυτές. Ποιος θα έρθει να επενδύσει σε μια χώρα που πραγματικά σπαράσσεται, που δίνει την εντύπωση ότι κυριαρχεί η διαπλοκή, η αδιαφάνεια, που υπάρχουν καθεστωτικές και αυταρχικές λογικές, που καθυστερεί η απόδοση δικαιοσύνης και που γίνονται παρεμβάσεις της κυβέρνησης στις αποφάσεις; Πώς πραγματικά μπορούμε να βγούμε από την κρίση αν δεν μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις;»

Προσπάθησε για ακόμη μια φορά να διαψεύσει τα σενάρια περί φλερτ του ΚΙΝΑΛΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «η γραμμή της συνεννόησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι μια γραμμή που ακολουθούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολύ πριν καν εγώ αναλάβω τα ηνία αυτής της παράταξης. Με όλους θα συζητήσουμε, αλλά όλοι θα πρέπει να δεσμευτούν πάνω στη βάση μιας προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας. Και όλοι όσοι έχουν διαχειριστεί μνημόνια και έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους την επόμενη μέρα των εκλογών για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό είναι και απαίτηση των πολιτών. Δεν υπάρχει συνάντηση που να μην μου πει κάποιος: μα είναι τόσο δύσκολο να συνεννοηθείτε στα βασικά θέματα; Και εδώ θέλω να κάνω μια διάκριση. Ουσιαστική. Η συνεννόηση στα μεγάλα εθνικά ζητήματα δεν σημαίνει πάντα κατ’ ανάγκη  και κυβερνητικές συνεργασίες. Θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στα μεγάλα εθνικά ζητήματα και η κυβέρνηση να σχηματίζεται στη βάση μιας συμφωνίας προγραμματικής. Εμείς θέλουμε να είμαστε παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και προοδευτικής διακυβέρνησης. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να το πράξουμε».

Τέλος, ως προς το ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα για το άρθρο που επιτρέπει την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία κατά την ψηφοφορία και υπογράμμισε πως το ΚΙΝΑΛΛ προσανατολίζεται σε υπερψήφιση. «στα ζητήματα των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι καθιερωμένο ότι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Τώρα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατ’ επίφαση χαρακτηρίζεται, θα μπορούσα να πω, προοδευτικό. Είχε πάρα πολλά προβλήματα, είχαμε ενστάσεις σε  σοβαρά θέματα. Ένα εκ των οποίων ήταν ότι στην πραγματικότητα το παιδί και τα δικαιώματα του που θα έπρεπε να είναι το πρώτο μας μέλημα, το έβαζαν σε μια λογική δημοπρασίας για να γίνει η αναδοχή. Εμείς ζητήσαμε πολύ συγκεκριμένες αλλαγές και βελτιώσεις. Φαίνεται ότι γίνονται δεκτές. Εφόσον είναι έτσι τα πράγματα και θα το δούμε αυτό πια αυτό στην ολομέλεια,  κατευθυνόμαστε στο να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο».


σχετικα αρθρα