current views are: 10

6 Μαΐου 2018
Δημοσίευση16:24

Λειτουργεί ο χρόνος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Εντείνονται οι εσωκομματικές αμφιβολίες

Για τη στρατηγική της κυβέρνησης

Δημοσίευση 16:24’

Για τη στρατηγική της κυβέρνησης

«Δίνουμε χώρο, κερδίζουμε χρόνο.» Αυτή τη φράση με την οποία η ηγεσία του Κόκκινου Στρατού συνόψισε τη στρατηγική της απέναντι στην εισβολή των ναζί, είχε χρησιμοποιήσει ο Νίκος Βούτσης το 2015 για να δείξει πώς έπρεπε να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών. Θα έπρεπε δηλαδή να υποχωρήσει από τις πολιτικές θέσεις του, προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία και να «αντεπιτεθεί» όταν οι συνθήκες θα γίνονταν ευνοϊκότερες. Αυτή η στρατηγική με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε τα τελευταία τριάμισι χρόνια, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Περιμένοντας την ανάκαμψη

Προς το παρόν, επισήμως η γραμμή του Μαξίμου παραμένει η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών όσο το δυνατόν πιο αργά το 2019. Σύμφωνα με αυτή τη γραμμή, στην οποία συμπίπτουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο περνάει ο καιρός, η οικονομία θα ανακάμπτει κι επομένως το πολιτικό κλίμα θα μεταβάλλεται προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη σημερινή συνέντευξή του 9,84 επανέλαβε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι στην κατεύθυνση εξόδου από το πρόγραμμα με ορίζοντα τις εκλογές το 2019, όπως έχει πει Πρωθυπουργός ουκ ολίγες φορές.»

Από τη μεριά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του “στο Κόκκινο” στις 3/5 ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της εκτίμησης ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ είμαι υπέρ του ότι όσο πιο αργά τόσο καλύτερα, ότι ο χρόνος είναι υπέρ μας, ότι το ’19 θα υπάρχει μεγαλύτερη απασχόληση απ’ ό,τι υπήρχε το ’18 και υπήρχε το ’17, θα υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη το ’19 απ’ ό,τι υπήρχε το ’18 και υπήρχε και το ’17, ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας, ότι η ενισχυμένη παρακολούθηση θα είναι πολύ λιγότερο δραματική, από τις αξιολογήσεις θα φανεί στην πράξη, επομένως δεν έχουμε κανένα λόγο να πάμε νωρίς στις εκλογές.»

Ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητο από τους προσεκτικούς αναγνώστες ότι ο Πάνος Σκουρλέτης στη σημερινή συνέντευξή του στην Αυγή κάθε άλλο παρά κατηγορηματικός ήταν: «Είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει τον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο της θητείας της. Άρα είναι πιθανό να συμπέσουν οι δυο εκλογικές διαδικασίες. (ΣτΣ βουλευτικές και δημοτικές εκλογές). Για τον υπουργό Εσωτερικών η εξάντληση της θητείας είναι απλώς πιθανή.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται να μην επιβεβαιώνουν την ορθότητα της στρατηγικής «δίνουμε χώρο, κερδίσουμε χρόνο». Το θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μάλλον έχει αποφευχθεί το «καταστροφικό σενάριο. Δηλαδή μια εκλογική κατάρρευση όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ το 2012. Τα θετικά όμως σταματούν εδώ. Γιατί κατά τα άλλα, σε καμιά από τις δεκάδες δημοσκοπήσει που έχουν γίνει μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα οι περισσότερες έρευνες δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται κοντά στην αυτοδυναμία. Ακόμα λοιπόν και αν αποδεχτούμε ότι όντως το πολιτικό κλίμα βελτιώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο ανακάμπτει η οικονομία, αυτή η βελτίωση δεν μοιάζει αρκετή για να φέρει τη νίκη στη Κουμουνδούρου.

Αλλαγή πορείας

Ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΑ εκφράζουν αμφιβολίες για το να το «να κερδίζεις χρόνο» οδηγεί από μόνο του στη νίκη –κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Όταν επί τρία χρόνια ασκείς μια πολιτική που δεν είναι η δική σου επειδή στην επιβάλλουν, αν δεν κάνεις κάτι διαφορετικό, στο τέλος αυτή η πολιτική γίνεται η δικιά σου», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός βουλευτής.

Οι αμφιβολίες  ενισχύονται από το δημοσκοπικό εύρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον χώρο του Κέντρου. Τόσο η δημιουργία του ΚΙΝΑΛ όσο και η επιμονή της διαιρετικής τομής του δημοψηφίσματος, καθιστούν ατελέσφορα τα κεντροαριστερά ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με την προσέγγιση των δαιφωνούντων, χρειάζονται «συγκεκριμένες κινήσεις και όχι υποσχέσεις» προς όφελος των πιο αδύναμων οικονομικά «τους οποίους εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι προφανές ότι αυτές οι «συγκεκριμένες κινήσεις» δεν πρόκειται να ενθουσιάσουν τους δανειστές. Ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη του εκλογικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες εκλογές το φθινόπωρο.


σχετικα αρθρα