current views are: 5

7 Μαΐου 2018
Δημοσίευση08:32

Μητσοτάκης στον ΣΕΠΕ: «Όραμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας»

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο»

Δημοσίευση 08:32’

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο»

Στην έλλειψη ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο forum ψηφιακής οικονομίας που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

«Συνεχώς αναβάλλεται. Αναρωτιέμαι αν σε αυτό το σχέδιο Τσακαλώτου υπάρχει έστω και μια αναφορά στην ψηφιακή οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει σε αυτά. Ο κ. Μπαλτάς κατάργησε σε μια νύχτα το ψηφιακό σχολείο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Στη γραμματεία ψηφιακής πολιτικής έχουν βάλει άσχετους», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τη δέσμευση ότι στη δική του διακυβέρνηση θα προχωρήσουν αποφασιστικά η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το outsourcing δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση απουσία οράματος στον τομέα ψηφιακής πολιτικής και πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του «θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη». «Το τελευταίο μεγάλο όραμα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε ουραγοί της Ευρώπης στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Έχουμε το σχέδιο και σύντομα θα κληθούμε να το κάνουμε πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι προσωπικό μου στοίχημα μην χάσει η Ελλάδα το τρένο. Άρα το ερώτημα είναι πως θα έρθουν επενδύσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε, λείπει η λέξη υλοποιούμε. Ο χρόνος περνά και εμείς μένουμε στάσιμοι. Η 4η βιομηχανική επανάσταση, τα ρομπότ, η νέα σχέση μεταξύ ανθρώπου και έξυπνης νοημοσύνης αποτελούν ήδη πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Έχει ξεκινήσει μια επανάσταση που ανοίγει μια τελείως νέα εποχή για τον άνθρωπο. Η ψηφιακή οικονομία είναι το όχημα για την ανάπτυξη του μέλλοντος. Διαμορφώνει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και δημιουργεί τεράστιες νέες προκλήσεις.  Αλλαγή σημαίνει ευκαιρίες και νέες προοπτικές. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει να εκπονεί σχέδια για τη μετάβαση στη νέα εποχή», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι επενδύονται δισεκατομμύρια ευρώ στην ερεύνα και την εφαρμογή της τεχνικής νοημοσύνης και πως «Στην Ελλάδα δεν ασχολήθηκε κανείς»: «Ο ψηφιακός δείκτης δείχνει ότι η Ευρώπη κάνει πρόοδο αλλά υπάρχει χάσμα μεταξύ των χωρών. Η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στους 28.  Σήμερα δεν διαφαίνεται καμία προοπτική. Η σημερινή κυβέρνηση είναι μόνο για τα λόγια. Στα έργα παίρνει μηδέν σε αυτόν τον πλανήτη, γιατί για το διάστημα δεν ξέρω. Θα δούμε τι θα καταφέρει ο νέος διευθυντής. Ο προηγούμενος επικαλέστηκε τη φράση follow the money. Και ελπίζω σύντομα να μας εξηγήσει ο Παππάς τι εννοεί…».

«Η Εσθονία… ξεκίνησε με διακομματική συμφωνία ένα πρόγραμμα και με σταθερό φορολογικό σύστημα. Στα ίδια βήματα κινούνται χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία σε όλους τους δείκτες ψηφιακής σύγκλισης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές και την υψηλή φορολογία τόνισε: «Καθιστούν μη εφικτή την προσέλκυση στελεχών που φεύγουν στο εξωτερικό. Δεσμεύομαι ότι θα το αλλάξουμε».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη σημασία της καινοτομίας στις υπηρεσίες του Δημοσίου, κάτι που θα έκανε πιο αποτελεσματική τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης: «Ηλεκτρονικά συστήματα του Δημοσίου παραμένουν τυφλά. Αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη».

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση: «Είναι φοβερό η κυβέρνηση να φορολογεί τον κόσμο και να μην κάνει τίποτα για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή».

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία. Γκρέμισμα κομματικού κράτους και κράτος με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη. Το Δημόσιο δεν έχει να χάσει τίποτα από συνεργασία με ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε.

«Βιώνουμε μια επανάσταση στο χώρο της απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν και κλάδους στον εργασιακό τους βίο», τόνισε.

«Απουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψηφιακής πολιτικής. Με το πρόγραμμά μας θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Είναι ίσως η τελευταία μεγάλη ευκαιρία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.


σχετικα αρθρα