current views are: 12

8 Μαΐου 2018
Δημοσίευση07:34

ΝΔ εγκαλεί Αχτσιόγλου για τις μειώσεις συντάξεων και κλείνει το μάτι στους συνταξιούχους

«Με υπογραφή Τσίπρα οι περικοπές» λέει η Πειραιώς

Δημοσίευση 07:34’

«Με υπογραφή Τσίπρα οι περικοπές» λέει η Πειραιώς

Να πλήξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πονάει, στο ζήτημα δηλαδή της κοινωνικής προστασίας και της διασφάλισης του εισοδήματος των ασθενεστέρων, επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία, εκμεταλλευόμενη το μπαράζ δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις νομοθετημένες νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Καθώς το Μαξίμου και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα δώσει μάχη για την αποτροπή των νέων περικοπών, τις οποίες πάντως έχει ψηφίσει ήδη, η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να σύρει την αρμόδια Υπουργό Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, προκειμένου να την αναγκάσει να παραδεχθεί ποιοί και πόσα θα χάσουν.

Επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να καταγραφεί επισήμως, με τρόπο ηχηρό, ποιό θα είναι το κόστος για τους συνταξιούχους από την «προσωπική διαφορά» και τον επανυπολογισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019, έτσι ώστε η κυβέρνηση να καταβάλλει προκαταβολικά το κόστος. Άλλωστε, στη Ν.Δ. δείχνουν τις περικοπές συντάξεων ως το βασικό – ή πάντως έναν από τους βασικούς λόγους – που ο κ. Τσίπρας δεν θα εξαντλήσει την τετραετία κρατώντας το τιμόνι της χώρας μέχρι και το 2019 αλλά θα προχωρήσει σε μία εκλογική εντός του 2018 και, πάντως, πριν εφαρμοστούν οι νέες μειώσεις.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν χθες οι βουλευτές της Ν.Δ. προς την Υπουργό Απασχόλησης, η κ. Αχτσιόγλου καλείται να απαντήσει ποιο είναι το ποσό της μείωσης που προκύπτει από την προσωπική διαφορά, ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, συνολικά και ανά ταμείο, καθώς και το πλήθος των συνταξιούχων στους οποίους αντιστοιχεί η περικοπή αυτή ανά ταμείο, ποιο είναι το ποσό των οικογενειακών επιδομάτων που καταργούνται, για κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνολικά και ανά ταμείο, καθώς και το πλήθος των συνταξιούχων στους οποίους αντιστοιχεί η περικοπή αυτή, σε πόσες νέες και παλαιές συντάξεις –πριν και μετά τη 12/5/2016- έχει ήδη εφαρμοστεί η μείωση λόγω προσωπικής διαφοράς και ποιο το ύψος της και, φυσικά, πότε οι μειώσεις από τις προσωπικές διαφορές, κυρίων και επικουρικών συντάξεων, θα εμφανισθούν στα μηνιαία εκκαθαριστικά των συνταξιούχων,

Το κλείσιμο του ματιού και οι ιδιώτες στην επικούρηση

Την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. στρέφει όλα τα πυρά της προς την κυβέρνηση για τις περικοπές, στα στελέχη της έχει δοθεί η οδηγία να αφήσουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς τη δυνατότητα αποτροπής τους από μία γαλάζια διακυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, χωρίς να λαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις – αφού άλλωστε οι περικοπές έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους πιστωτές και έχουν ψηφιστεί στη Βουλή – η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και αφήνει να υπονοηθεί ότι αυτό μπορεί τελικά να περιορίσει τις μειώσεις.

Ο ίδιος ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει το σημερινό σύστημα ως αδιέξοδο, εξηγώντας ότι οδηγεί από μείωση σε μείωση και τη νέα γενιά σε ανασφάλεια. Προκρίνει, δε, ένα σύστημα τριών πυλώνων: ο 1ος πυλώνας, θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, ο 2ος  θα είναι πυλώνας επίσης υποχρεωτικός, αλλά με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα ή ιδιωτικού φορέα (ανοίγοντας δηλαδή το πεδίο για την δραστηριοποίηση και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις επικουρικές συντάξεις) και, τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι αυστηρώς ιδιωτικός, προαιρετικός και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Εις ότι αφορά, δε, τις μειώσεις συντάξεων από την Πειραιώς σημειώνουν πως «όσο παραμένουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ στην εξουσία τόσο ζημιώνεται η χώρα. Με απλά λόγια σε ο,τι αφορά τις μειώσεις των συντάξεων η ΝΔ θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα της αφού αναλάβει την διακυβέρνηση βάσει των οικονομικών δεδομένων που θα παραλάβει. Επομένως τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί…».


σχετικα αρθρα