current views are: 13

8 Μαΐου 2018
Δημοσίευση17:06

Οι Τούρκοι απειλούν με στρατιές προσφύγων την Ελλάδα: «Αν θέλετε, ανοίγουμε τις πύλες»

Την ώρα που η κυβέρνηση λέει πως «θα περάσουμε δύσκολα»

Δημοσίευση 17:06’

Την ώρα που η κυβέρνηση λέει πως «θα περάσουμε δύσκολα»

Το χαρτί του προσφυγικού παίζει και πάλι η Τουρκία απειλώντας να ανοίξει τα σύνορα, καθώς προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

«Μας έχετε ανάγκη. Αν θέλετε να ανοίξουμε τις πύλες πάνω από την Ελλάδα. Κάποτε περνούσαν μέσω της Ελλάδας 8.500 πρόσφυγες από τη Συρία. Τώρα αυτός ο αριθμός έχει πέσει στους 61. Και είναι υπό έλεγχο. Εμείς σας κάνουμε καλοσύνη. Να αντιληφθείτε την καλοσύνη που σας κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Την ίδια ώρα, οι προσφυγικές ροές αυξάνονται διαρκώς, δημιουργώντας στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά και την Βόρεια Ελλάδα συνθήκες ασφυξίας, ενώ η κατάσταση στον Έβρο χειροτερεύει διαρκώς. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έκρουσε καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας πως «θα περάσουμε δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα».

Εξήγησε πως  υπάρχει μια αύξηση των ροών το 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο έφτασαν τις 6.632, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν υπάρξει στα χερσαία σύνορα της χώρας. Όπως επισήμανε ο υπουργός, ξεκινώντας από αυτή την παραδοχή, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τρία θέματα: πρώτον, πώς κινητοποιείται η ΕΕ «δεδομένου ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με αυτή των προηγούμενων μηνών», δεύτερον, με ποιους τρόπους θα δημιουργηθούν δίαυλοι με τη γείτονα χώρα «ώστε να λάβει κι αυτή τα μέτρα της όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα» και τρίτον, να μην αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ή σηκώνοντας τα χέρια ψηλά ή δρώντας με κατεπείγουσα λογική.

Πάντως, ο κ. Βίτσας ενημέρωσε ότι υπήρξε μείωση των ροών τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ιδίως στα χερσαία σύνορα, κάτι το οποίο -όπως είπε- παρακολουθούμε και με τη βοήθεια της ΕΕ προσπαθούμε να εκτιμήσουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόνισε ότι δεν αποτελεί λύση το να ανοίγουμε καινούργια καμπ παντού, παρά αυτό που θα γίνει να είναι σταθερό βάσει του προγράμματος που υπάρχει σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς.


σχετικα αρθρα