current views are: 11

12 Μαΐου 2018
Δημοσίευση05:19

Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά, Ντιμιτροφ, Νίμιτς για το Σκοπιανό

Σενάρια συμφωνίας σε… βάθος χρόνου

Δημοσίευση 05:19’

Σενάρια συμφωνίας σε… βάθος χρόνου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με το Νικολα Ντιμιτροφ, που θα γίνει παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, στο Σούνιο (Σάββατο 10:30 ).

«Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά και ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, «έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήσαμε, ούτε εκείνος, ούτε εγώ, ούτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις ευθύνονται». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα», διευρύνοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δύο χωρών και της περιοχής.

Παρότι, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία σήμερα, Σάββατο, η ελληνική πλευρά αναμένει τις διατυπώσεις του κ. Ντιμιτρόφ, σε συνδυασμό, βέβαια, με τις κινήσεις του κ. Νίμιτς, ώστε να δει αν όντως υφίσταται βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις προ μιας εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει την αποδοχή της χρήσης της νέας ονομασίας έναντι όλων (το γνωστό erga omnes).

Σε αυτή την περίπτωση, οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, προκειμένου να συζητήσουν επί των προτάσεων που πιθανώς θα έχουν καταλήξει οι κ. Νίμιτς, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ

Σενάριο για λύση σε δύο χρονους

Την ίδια ώρα ένα σενάριο πιθανής λύσης που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες προκαλεί ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας skai.gr, μία από τις εναλλακτικές προτάσεις για λύση που έχουν κατατεθεί, είναι και η συνομολόγηση ενός προσχεδίου συμφωνίας το οποίο θα προκρίνει την ονομασία «Άνω Μακεδονία», [σ.σ. το πιθανότερο σενάριο εδώ και αρκετές εβδομάδες], αλλά και που θα δίνει προθεσμία στην ΠΓΔΜ έως και δύο ετών για να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εάν προχωρήσει το εν λόγω προσχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΠΓΔΜ θα αναλάβει δεσμεύσεις για ικανοποίηση των ελληνικών θέσεων, δηλαδή της απαλοιφής όλων των άρθρων που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό, αλλά και της χρήσης της ονομασίας που θα συμφωνηθεί «έναντι όλων» [erga omnes].

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και να μην έχει συμφωνηθεί προς το παρόν κάτι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να προχωρήσει σε αλλαγή άρθρων του Συντάγματος,


σχετικα αρθρα