current views are: 10

13 Μαΐου 2018
Δημοσίευση05:10

Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές και άλλη κυβέρνηση

Η κρίση δεν είναι συνταγματική αλλά οικονομική και κοινωνική

Δημοσίευση 05:10’

Η κρίση δεν είναι συνταγματική αλλά οικονομική και κοινωνική

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές και άλλη κυβέρνηση και όχι δήθεν συνταγματικές συναινέσεις με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από την οποία εξαρτάται αριθμητικά η αναθεωρητική διαδικασία στην παρούσα Βουλή», υπογραμμίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλοςστην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η κρίση δεν είναι συνταγματική αλλά οικονομική και κοινωνική, προσθέτει και αναφέρει ότι «η πορεία προς τις εκλογές δεν θα είναι παιδική εκδρομή και δεν θα είναι ούτε απλή ούτε ευθύγραμμη», θα περιέχει «καταχρήσεις εξουσίας σχετικές με τη Δικαιοσύνη, ανάμιξη των βουλευτικών εκλογών με παιχνίδια σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τεχνάσματα σε σχέση με το εκλογικό σύστημα και ένα τουλάχιστον δημοψήφισμα σχετικό με το Σύνταγμα κατά παράβαση όμως του Συντάγματος».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικροτεί τη πρόταση της κ. Γεννηματά να ζητήσει εκλογές επισημαίνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ασάφειες, καθυστερήσεις ή σενάρια πολλαπλών εκλογών. Πρέπει να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρχει κυβέρνηση σταθερή και κοινοβουλευτικά αλλά και προγραμματικά που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της εθνικής ανάκαμψης, λέγοντας αλήθειες και εφαρμόζοντας ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα»

Σχολιάζοντας την προχθεσινή παρέμβαση της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να σταματήσει η υπονόμευση του εγχειρήματος και τις αναταράξεις που ακολούθησαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν προσωπικές στρατηγικές, αλλά καθαρή και ολοκληρωμένη στρατηγική της παράταξης», ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει προκειμένου να διαμορφωθεί το οργανωτικό σχήμα που εφαρμόζεται μεταξύ κομμάτων, συλλογικών οντοτήτων και ορισμένων προσώπων στο Κίνημα Αλλαγής.

Κατακρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επειδή με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τα επόμενα χρόνια, τις οποίες χαρακτηρίζει άτυπο 4ο μνημόνιο, υπονομεύει τις προοπτικές της χώρας. «Το αφήγημα της “καθαρής εξόδου” έχει καταρρεύσει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ “όσα δεν φτάνει τα κάνει κρεμαστάρια”. Τον Αύγουστο του 2018 η χώρα δεν γυρίζει δυστυχώς εκεί που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014. Η Ελλάδα πήγε πολύ πίσω τα τρία τελευταία χρόνια. Η βλάβη είναι τεράστια και βαθειά» υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχετικά με το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, τονίζει πως «αν συμφωνεί με την εθνική στρατηγική και το σχέδιο δράσης της επόμενης κυβέρνησης, είναι ευπρόσδεκτος να το στηρίξει. Δεν πρέπει όμως να μπορεί να το παρεμποδίσει» και σημειώνει: «”Κανονικότητα” σημαίνει για την Ελλάδα ισότιμη και ανταγωνιστική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον. Όχι επιστροφή στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ευρύτερο “αντιμνημονιακό” εθνικολαϊκιστικό μέτωπο κέρδισε το 2015 με την υπόσχεση της επιστροφής στο παρελθόν. Εμείς προτείνουμε το μέλλον».

Θεωρεί «γελοίο να εμφανίζονται αυτόκλητοι υποστηρικτές της δήθεν “σοσιαλδημοκρατικής” στροφής του ΣΥΡΙΖΑ». «Το ζήτημα με το κυβερνητικό μπλοκ δεν είναι μόνο ή τόσο το τι έκανε για να φτάσει να γίνει κυβέρνηση, όσο το τι έκανε και κάνει ως κυβέρνηση. Όχι μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, αλλά και από τότε μέχρι σήμερα, με ώμο κυνισμό», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνική και εκλογική βάση της δημοκρατικής παράταξης είναι στο σύνολο της, ή έστω στη συντριπτική της πλειοψηφία εναντίον κάθε ιδέας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι καθαρά υπέρ της στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των εταίρων του».

Για την υπόθεση Νοvartis, ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο για «διασυρμό της κυβέρνησης των συκοφαντών και των συνεργών της» και για «απόλυτο φιάσκο» και προαναγγέλλει αποκαλύψεις στη Βουλή στις 18 Μαΐου.

Ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του Ευάγγελου Βενιζέλου για την εθνική στρατηγική απέναντι στη Τουρκία με δεδομένη την στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν. «Έφτασε η ώρα μιας συνολικής αξιολόγησης της μεταπολιτευτικής περιόδου που θα μας επιτρέψει να καταστήσουμε την εθνική μας στρατηγική πιο επίκαιρη και πιο αποτελεσματική με στόχο την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», υποστηρίζει, ενώ για τις διαπραγματεύσεις με τη ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος προειδοποιεί: «Μερικές, προσωρινές ή νέες ενδιάμεσες συμφωνίες που εξαρτώνται από τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα απαιτούν τεράστια προσοχή ως προς τις δικές μας νομικές δεσμεύσεις»


σχετικα αρθρα