current views are: 9

15 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:18

Εκλογική «σύγχυση» προκαλεί το Μαξίμου – Συνεχίζεται η πίεση προς την Κεντροαριστερά

Στο τραπέζι η κατάτμηση της Β΄ Αθήνων

Δημοσίευση 04:18’

Στο τραπέζι η κατάτμηση της Β΄ Αθήνων

Η ώρα της αναμέτρησης της κυβέρνησης με την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής  για την τοπική αυτοδιοίκηση έφτασε και το πρέσινγκ που θα ασκήσει η κυβέρνηση στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι έντονο.

Στελέχη της Ηρώδου Αττικού βλέπουν πως το debate που θα ξεκινήσει μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την πλειοψηφία:  Από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών – είτε με το σπάσιμο περιφερειών είτε με την απλή αναλογική στους δήμους – μέχρι τον εγκλωβισμό της Φώφης Γεννηματά και την ακραία πόλωση με τη ΝΔ, την οποία θα επιχειρηθεί να παρουσιάσουν ως μια αδιάλλακτη νεοφιλελεύθερη δύναμη.

Γι’ αυτό τον λόγο αιφνιδιαστικά ο Πάνος Σκουρλέτης καλεί μεθαύριο στο γραφείο του τα κόμματα, προκειμένου να «πετάξει το μπαλάκι» μιας πιθανής  απόρριψης της πρότασης για κατάτμηση της β΄ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής στην αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει πως, αν ο υπουργός των Εσωτερικών δει πως δεν διαθέτει υπό καμία συνθήκη την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, δεν θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχεδίου του στη Βουλή. Είναι πιθανόν να επιθυμεί την καταγραφή της άποψης  των κομμάτων στο Κοινοβούλιο, προκειμένου ο κάθε πολιτικός αρχηγός και κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά να αναλάβουν την ευθύνη των αποφάσεών τους.

Η ΝΔ ήδη αρνήθηκε τον διάλογο σε αντίθεση με το Κίνημα Αλλαγής που με εκπροσώπους του  από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι θα παρουσιάσουν στον Πάνο Σκουρλέτη τη δική τους πρόταση, που θα αποτελεί τη σύνθεση των απόψεων των δύο κομμάτων.

Αν με την αξιωματική αντιπολίτευση η ρήξη και η πόλωση είναι δεδομένη, κανείς από την πλειοψηφία δεν μπορεί να αποκλείσει στην περίπτωση της Χαριλάου Τρικούπη να γίνει ένα καλό πρώτο βήμα για την συμπόρευση.  Όσον αφορά τη «δεύτερη ευκαιρία» στο Κίνημα Αλλαγής  για την απλή αναλογική, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για μία τέτοια συζήτηση.  Το επιχείρημα του Μαξίμου είναι πως με το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκλογική κούρσα. 

Προκειμένου το Μαξίμου να καταλήξει σε αυτή την κίνηση, στο μικροσκόπιο του έχουν μπει και οι «χαμηλές πτήσεις»  σε δήμους της πρωτεύουσας το 2014. Είναι γεγονός πως η διαίρεση των μεγάλων περιφερειών  ευνοεί τους συνασπισμούς και τις υπόγειες πολιτικές συμμαχίες, που δεν υπαγορεύονται από καμία πολιτική ταυτότητα. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως  οι νέες συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ και ο διεμβολισμός του μεσαίου χώρου περνούν μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κοινή αντίληψη που υπάρχει στην Κουμουνδούρου  και αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Σαββάτου  είναι ότι ενόψει των επόμενων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα  δημιουργηθούν ευρύτερα σχήματα που θα έχουν προοδευτικό πρόσημο. Για αυτό άλλωστε δεν συζητείται κάποια κεντρική πολιτική συμφωνία, αλλά συμπορεύσεις με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά.

«Θολώνει τα εκλογικά νερά» το Μαξίμου

Όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα εκτιμάται πως οι κινήσεις του Μαξίμου για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν προκαλέσει σύγχυση στους αντιπάλους του σχετικά με τις εκλογές και τον χρονικό προσδιορισμό τους.  

Είναι έτοιμη η κυβέρνηση για κάλπες μέσα στο φθινόπωρο και προετοιμάζει πυρετωδώς τις συμμαχίες της σε τοπικό επίπεδο που θα αποτυπωθούν και στην εθνική κάλπη; Το άλλο σενάριο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να καταστρώνει  μια μεγάλη εκλογική αντεπίθεση μέσα στο 2019, όπου οι τρεις «μάχες» θα στηθούν με γνώμονα ακόμα και την εκτόνωση του εκλογικού σώματος.

Θα μπορούσε η κίνηση του κ.Σκουρλέτη να θεωρηθεί και ως ρελάνς στη Φώφη Γεννηματά,  η οποία τη στιγμή που «άνοιγε μια πόρτα» για  τον ΣΥΡΙΖΑ  με το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης,  λίγο μετά την «έκλεινε»  με την πρότασή της για άμεσες εκλογές.

 


σχετικα αρθρα