current views are: 7

15 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:03

Μέχρι τον Ιούνιο η λύση για το Σκοπιανό, εκτιμούν οι Βρυξέλλες

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Τουσκ

Δημοσίευση 12:03’

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Τουσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία για το Σκοπιανό είχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς όπως όλα δείχνουν, μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, με γνώση των όσων διημήφθησαν, ανέφερε ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, ότι «ελπίζουμε πως οι δύο ηγέτες θα μας ενημερώσουν για θετικές εξελίξεις. Προφανώς δεν αναμένουμε μια λύση στη Σόφια, αλλά εντός του Ιουνίου, ο οποίος είναι κομβικός μήνας για τις όποιες αποφάσεις λάβει η ΕΕ ως προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ».

Πρακτικά, η εν λόγω πηγή αναγνωρίζει πως υπάρχει πρόοδος στη διαπραγμάτευση και βάζει το χρονικό πλαίσιο για την όποια συμφωνία. Σε αντίστοιχη γραμμή κινείται η Αθήνα, που δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου τόνισε πως η κυβέρνηση στο ραντεβού της Σόφιας δεν προεξοφλεί συμφωνία. «Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές». «Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την σύναψη συμφωνίας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα διαδραματίζει πάντοτε εποικοδομητικό ρόλο για τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την αναπτυξιακή προοπτική των Βαλκανίων»

 

 

Το newpost.gr είχε γράψει ότι ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερο ραντεβού μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ στη Σόφια, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν όσο περισσότερο είναι εφικτό οι εξελίξεις.

Βασικό σενάριο συζήτησης των δύο ηγετών θα είναι αυτό της σύναψης μιας διεθνούς συνθήκης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια και των δύο χωρών.

Όπως όλα δείχνουν το ζητούμενο αυτή τη στιγμή και για τις δυο πλευρές είναι να υπογραφεί πολύ σύντομα μια συμφωνία, για το πώς θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες από εδώ και πέρα, που αναμένεται να είναι χρονοβόρες. Πηγές δήλωναν στο newpost.gr πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για «σαλαμοποίηση» της λύσης, αλλά για οριοθέτηση των δυο διαφορετικών φάσεων και των βημάτων που απαιτούνται για να προχωρήσει το ονοματολογικό:

– Η πρώτη περίοδος έχει να κάνει με την διεθνή σύνθετη ονομασία και την προενταξιακή διαδικασία για τα Σκόπια. Η ΠΓΔΜ θα πάρει το πράσινο φως για να ανοίξουν τα κεφάλαια για την ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία (στη Σύνοδο Κορυφής 28-29 Ιουνίου), καθώς και για μια ενισχυμένη θέση σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

– Η δεύτερη φάση είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, που όμως προϋποθέτει, την κοινή χρήση για το όνομα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό  (erga omnes) και υλοποίηση των συνταγματικών αλλαγών από τη γειτονική χώρα.

Αυτό που διευκρινίζεται από την κυβέρνηση και αποτελεί πάγια «κόκκινη γραμμή», είναι πως η αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, δηλαδή η απάλειψη του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση στο εσωτερικό της, είναι η  αναγκαία συνθήκη για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν πως Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, με το «Άνω Μακεδονία» να είναι το φαβορί. Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως θα «έβαζε νερό στο κρασί της» για το αμετάφραστο της νέας ονομασίας ως πιθανό αντάλλαγμα για τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει.


σχετικα αρθρα