current views are: 6

15 Μαΐου 2018
Δημοσίευση14:30

Σε διαφορετική γραμμή ΥΠΕΞ – ΣΥΡΙΖΑ για το μακελειό στη Γάζα

Διαφορετικές τοποθετήσεις από υπουργείο Εξωτερικών και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 14:30’

Διαφορετικές τοποθετήσεις από υπουργείο Εξωτερικών και ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετικές τοποθετήσεις παρατηρούνται στο στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος αναφορικά με το μακελειό που έλαβε χώρα στη Γάζα, χτες, Δευτέρα όταν και ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Την χθεσινή – ήπιων τόνων – ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών διαδέχτηκαν σήμερα οι σκληρές επικρίσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ισραηλινής κυβέρνησης. Ειδικότερα σε ψήφισμα που εξέδωσε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται πως «η  διεθνής κοινότητα, είδε με φρίκη και αποτροπιασμό τη χτεσινή ημέρα, που έχει γραφτεί ήδη με μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία και θα επιδεινώσει την σταθερότητα στην περιοχή».

Στην ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ακόμα, πως στηρίζει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου «θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ».

Από τη πλευρά της η ΚΟ του κόμματος, Φ. Βάκη, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας, πως το κόμμα της καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση, ζητώντας μάλιστα να βγάλει η Βουλή ψήφισμα καταδίκης.

«Χθες γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ακόμα σφαγής των Παλαιστινίων από ισραηλινά στρατεύματα, με τη χρήση άμετρης, οριακής βίας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές και δεν μπορώ παρά, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, να εκφράσω την πλήρη αποδοκιμασία όλων μας σε αυτές τις μεθόδους», είπε λίγη ώρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης σε δήλωσή του στο περιθώριο έκθεσης γελοιογραφίας στο Σύνταγμα.

Οι εν λόγω τοποθετήσεις που έγιναν σε πολύ έντονο ύφος έρχονται σε αντιδιαστολή με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο έκανε απλός λόγο για χρήση δυσανάλογης βίας κατά των Παλαιστίνιων διαδηλωτών. «Καταγράφουμε με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας» τόνιζε το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα. Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών».


σχετικα αρθρα