current views are: 7

16 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:09

Κατάτμηση Β’ Αθηνών: Παρασκήνιο, ενστάσεις και εκλογικά παιχνίδια

Δεν πρόκειται να επηρεάσει τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει κάθε κόμμα

Δημοσίευση 04:09’
αρθρο-newpost

Δεν πρόκειται να επηρεάσει τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει κάθε κόμμα

 H συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για κατάτμηση της Β΄ Αθήνας δεν είναι κάτι το καινούριο, αλλά είχε ανοίξει κι άλλες φορές στο παρελθόν. Πολιτικά τζάκια και ισχυρά ονόματα της πολιτικής που εκλέγονταν στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αντιδρούσαν έντονα και κατάφερναν κάθε φορά να τελειώνουν κάθε προσπάθεια πριν καν αρχίσει. Ο λόγος είναι ένας και αφορά όλα τα κόμματα: αν η Β΄ Αθήνας «σπάσει» δεν θα μπορούν να ελέγχονται οι σταυροδοσίες και η «ανταλλαγή» σταυρών.

Μάλιστα με δεδομένο ότι πρόκειται για μια αχανή περιφέρεια (σύμφωνα με τα στοιχεία από την αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015, είναι εγγεγραμμένοι 1.449.007 πολίτες και από αυτούς ψήφισαν οι 911.408 δηλαδή το 62,90 %) εκλέγονταν αυτοί που διέθεταν το μεγαλύτερο προεκλογικό budget, οι πιο διάσημοι και εκείνοι που είχαν κάνει επιτυχημένες συμφωνίες για «δισταυρίες» και «τρισταυρίες».

Η κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας, δεν πρόκειται να επηρεάσει τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλέξει κάθε κόμμα, παρά μόνο ποιοι θα εκλεγούν σε κάθε περιοχή, καθώς δεν θα μπορεί πλέον κάποιος υποψήφιος που ήταν ιδιαίτερα ισχυρός σε μια μόνο περιοχή της Αθήνας, να «καλύψει» με τους σταυρούς που θα λάβει εκεί, το σύνολο της περιφέρειας όπου θα κατέβει.

Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που επιθυμεί την ανανέωση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε μεγάλο βαθμό και ο οποίος έχει πει ναι στο «σπάσιμο» της Β’, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση νόμου από το 2016. Τότε η ΝΔ είχε προτείνει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες περιφέρειες και της περιφέρειας Υπολοίπου Αττικής σε δύο μικρότερες. Στην ίδια πρόταση η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εισηγηθεί τη χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του Εξωτερικού.

Όπως υπενθύμιζε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο newpost.gr, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε ούτε που δέχθηκε να συζητήσει την πρόταση της ΝΔ. Σήμερα, σύμφωνα με το επικρατέστερο κυβερνητικό σχέδιο που διέρρευσε η «Αυγή» η Β΄Αθηνών με τις 44 έδρες θα χωριστεί σε τρεις τομείς: τη Βόρεια περιφέρεια με 15 έδρες, τη Νότια με 18 και τη Δυτική με 11). Παράλληλα το Υπόλοιπο θα «σπάσει» σε Ανατολική και Δυτική Αττική.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλάζιου επιτελείου, ο κ. Τσίπρας επανέφερε τη συζήτηση με διπλό στόχο: πρώτον, να δημιουργήσει πρόβλημα στο Κίνημα Αλλαγής και να εγκλωβίσει τη Φώφη Γεννηματά μόλις ζήτησε «εκλογές τώρα», με το δεδομένο ότι κάποια από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ λοξοκοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον για να φέρει από την «πίσω πόρτα» το θέμα της απλής αναλογικής και στις εθνικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της οδού Πειραιώς, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μάκης Βορίδης να ανταποκριθεί αύριο στην πρόσκληση του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και να παραβρεθεί στη συνάντηση με θέμα την κατάτμηση της Β’ Αθηνών αλλά και του υπολοίπου Αττικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν τελικά πάει ο κ. Βορίδης, θα το κάνει αποκλειστικά για να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχθεί το «αυτονόητο» αίτημα της ΝΔ, μαζί με το «σπάσιμο» των περιφερειών να δοθεί το δικαίωμα της ψηφίου στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, έλεγαν «όχι» πάντως, στην επιστολική ψήφο που πρότεινε χθες η κυβέρνηση δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Όπως εξηγούσαν πρόκειται για υπεκφυγή προκειμένου να μην γίνει τελικά τίποτε, καθώς ως πρόταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και στην προετοιμασία και στην εφαρμογή της. Προϋποθέτει, έλεγαν οι ίδιοι, οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν ενημερώσει πολύ νωρίτερα και να  ψηφίσουν πριν από τις εθνικές εκλογές για να ανοιχτούν μαζί τα ψηφοδέλτια τους.

Επιπλέον, τόνιζαν από την οδό Πειραιώς, υπάρχει ζήτημα και με το αδιάβλητο αυτών των ψήφων γι’ αυτό και η εν λόγω μέθοδος εφαρμόζεται σε πολύ λίγες χώρες. Ευρεία σύσκεψη ενόψει της συνάντησης Σκουρλέτη, πραγματοποιήθηκε και στη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, να έχουν μια καθαρή γραμμή πλεύσης.


σχετικα αρθρα