current views are: 9

16 Μαΐου 2018
Δημοσίευση14:01

Παραίτηση Σακελλαρίου: Κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη βλέπει η αντιπολίτευση

Αντιδράσεις του πολιτικού και νομικού κόσμου

Δημοσίευση 14:01’

Αντιδράσεις του πολιτικού και νομικού κόσμου

Την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών προκαλεί η πρωτοφανής παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος κατήγγειλε διαρροές από τη δικαστική διαδικασία για το νόμο Κατρούγκαλου και τις συντάξεις.

Η παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου «εντείνει τις σκιές στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη» σχολίασε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την παραίτηση, προσθέτοντας πάντως πως «είναι απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδησή τους και το Δημόσιο συμφέρον».

Ωστόσο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς επιτέθηκε στον Νίκο Σακελλαρίου, λέγοντας πως αν τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί τον Οκτώβριο του 2016.

Η ανάρτηση Παππά στο Twitter περιλαμβάνει μάλιστα και βίντεο, με το οποίο έδειχνε πως αυτό που εννοεί είναι η ακύρωση από το ΣτΕ του δικού του νόμου για της τηλεοπτικές άδειες.

Κίνημα Αλλαγής: Απροκάλυπτες κυβερνητικές παρεμβάσεις

«Η αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον νευραλγικό χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης, με ευθύνη της κυβέρνησης» ανακοίνωσε το Κίνημα Αλλαγής.

«Οι διαρκείς, απροκάλυπτες και διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία -τις οποίες και ο απερχόμενος πρόεδρος ΣτΕ είχε τον περασμένο Ιανουάριο καταγγείλει- έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου. Η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον θεμελιακό όρο για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας».

Ένωση Κεντρώων: Σύγκρουση εκτελεστικής εξουσίας και Δικαιοσύνης

«Η παραίτηση του κ. Νίκου Σακελλαρίου από την θέση του προέδρου του ΣτΕ μας προβληματίζει, ιδιαίτερα για τους λόγους που επικαλείται και δηλώνουν το χάσμα μεταξύ, Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας» ανακοίνωσε η Ένωση Κεντρώων.

Το κόμμα «είχε ζητήσει, η μεν κυβέρνηση να πάψει τις απειλές κατά της Δικαιοσύνης, η δε Δικαιοσύνη να χαμηλώσει τους τόνους και να αντιληφθεί ότι η χώρα είναι υπό την κηδεμονία των δανειστών, οπότε είναι φυσικό με ιδιαίτερη φειδώ να εκδίδονται αποφάσεις της με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Έτσι φθάσαμε στην σύγκρουση των εξουσιών.

Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών: Θεσμικές και εξωθεσμικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Δήλωση για την παραίτηση Σακελλαρίου έκανε και ο Δημήτρης Βερβεσσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«H παρέμβαση του Προέδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου μέσω της πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά του ΣτΕ παραιτήσεως του Προέδρου αυτού, διαλαμβάνει καίριες επισημάνσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της συνταγματικής δικαιοταξίας. Συγχρόνως, αποτελεί δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος. Έχουμε διαχρονικά επισημάνει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.

Ομοίως, έχουμε πολλαπλώς επισημάνει τις απόπειρες, ανεξαρτήτως της επιτυχίας τους ή μη, παρεμβάσεων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο που υπονομεύει την ανεξαρτησία της.

Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ επιβεβαιώνουν, τέλος, την επισήμανσή μας για τον ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί  στην κοινωνία, καθώς πλέον έχουμε φτάσει να θεωρείται ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και δη των ανωτάτων δικαστηρίων, καίτοι ο σεβασμός και η εφαρμογή τους ιδίως από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να μην περιέλθουμε σε ανυποληψία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαστικών και μη.

Οι καίριες αιτιάσεις του Προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και άλλα τοιαύτα».

«Συκοφαντίες» απαντά το υπουργείο

«Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ εκτρέπεται σε συκοφαντίες κάνοντας χρήση της θέσης του ως προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων» υποστήριξε λίγο αργότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι η σημερινή αήθης και ανερμάτιστη επίθεση συνδυάζεται με την έναρξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να τριχοτομηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως χθες ανακοινώθηκε. Άλλωστε ούτε ο ίδιος το κρύβει.

Δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αθήνα.

Ας το καταλάβει καλά ο κ. πρόεδρος ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών θα τριχοτομηθεί ό,τι συκοφαντία και αν μετέρχεται ο ίδιος και οι όμοιοί του.

Καλώ τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να πάρουν θέση για όσα ο κ. πρόεδρος εξ΄ ονόματός τους περιγράφει ιδίως αυτούς που μου δηλώνουν άγνοια για όσα αφορώντα το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει».


σχετικα αρθρα