Συντριπτικά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζουν από τη ΝΔ, τα στοιχεία που αναδεικνύει το νέο βαρόμετρο της Public Issue το οποίο διεξήχθη μέχρι της 7 Μαΐου του 2018. Όπως υπογραμμίζουν από την οδό Πειραιώς, είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (56%) τάσσεται υπέρ της άμεσης διενέργειας εθνικών εκλογών, υιοθετώντας έτσι πλήρως το αίτημα της ΝΔ, ενώ το 74% του συνόλου των ερωτηθέντων ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων πιστεύει πλέον ότι αυτές θα τις κερδίσει σίγουρα η ΝΔ.

Καταλυτικές για την κυβέρνηση, είναι σύμφωνα με τα γαλάζια στελέχη και οι απαντήσεις των πολιτών και στα συγκριτικά ερωτήματα που τέθηκαν για τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ όπως και για τους κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας» το 34% απαντά η ΝΔ και μόνον το 16% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 42% του εκλογικού σώματος με τον κ. Τσίπρα να υπολείπεται κατά 16 μονάδες, καθώς μόνον το 26% εξακολουθεί και τον χαρακτηρίζει κατάλληλο για την θέση του.

Η συντριπτική προτίμηση των εκλογέων στον αρχηγό της ΝΔ επιβεβαιώνεται, τονίζουν από το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και από την αύξηση της δημοφιλίας του κατά 5% το τελευταίο πεντάμηνο με την αντίστοιχη του κ. Τσίπρα να υποχωρεί το ίδιο διάστημα κατά 2%. Συγκεκριμένα οι θετικές κρίσεις για τον κ. Μητσοτάκη εμφανίζονται πλέον από το βαρόμετρο της Public Issue στο 45% των εκλογέων, ενώ για τον κ. Τσίπρα αυτές έχουν πλέον υποχωρήσει στο 25%. Εν αντιθέσει δηλαδή με τον πρόεδρο της ΝΔ που αναδεικνύεται στον πλέον δημοφιλή πολιτικό αρχηγό, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται πια στην τρίτη τελευταία θέση μετά τον κ. Καμμένο και τον κ. Μιχαλολιάκο.

Αποκαλυπτικά είναι και τα δεδομένα της εικόνας που έχουν οι ψηφοφόροι για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών (34%) θεωρεί ότι η ΝΔ έχει μέλλον και προοπτική, μόνον το 13% απαντά το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το 33% να αποφαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα δοκιμάζεται από κρίση. Είναι δε αξιοσημείωτο, προσθέτουν από την οδό Πειραιώς, ότι ακριβώς πριν από τρία χρόνια οι απαντήσεις των πολιτών στο ίδιο ερώτημα ήταν πλήρως αντεστραμμένες: τότε μόνον το 12% απαντούσε ότι η ΝΔ έχει μέλλον και προοπτική, ενώ στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε τότε το 52%.

Όπως επισημαίνουν επίσης από την κεντροδεξιά παράταξη, καταλυτική είναι η κυριαρχία της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις συγκριτικές κρίσεις των πολιτών που αφορούν στο ίδιο ερώτημα. Το 27% απαντά ότι η ΝΔ έχει ικανό αρχηγό (έναντι 17% ο ΣΥΡΙΖΑ), το 29% ότι η ΝΔ είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης (έναντι 15% ο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το 31% απαντά ότι η ΝΔ έχει πιο ικανά στελέχη, έναντι μόνον του 12% των πολιτών που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στελεχιακή υπεροχή.

Από τη ΝΔ υπενθυμίζουν και το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσιεύσεις της Public Issue που δημοσιεύθηκαν επισήμως σε κάποιο ΜΜΕ, έγιναν για λογαριασμό της «Αυγής» και της «Εφημερίδας των Συντακτών».