current views are: 6

16 Μαΐου 2018
Δημοσίευση18:12

Πλήθος προσωπικοτήτων στην παρουσίαση βιβλίου του Γ.Βαρβιτσιώτη

Κατάμεστη η αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής

Δημοσίευση 18:12’
αρθρο-newpost

Κατάμεστη η αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η παρουσίαση του δεύτερου τόμου του βιβλίου του Γιάννη Βαρβιτσιώτη «Όπως τα έζησα».

Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγγέλης Μειμαράκης, ο πρώην εκπρόσωπος της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο βουλευτές από όλα τα κόμματα, πρώην και νυν βουλευτές της ΝΔ, μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας μεταξύ των οποίων ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Μιχάλης Σάλλας, καθώς και εκατοντάδες φίλοι, συνεργάτες και πολιτικά στελέχη.

Ο δεύτερος τόμος καλύπτει την περίοδο από το 1981 μέχρι το 1993. Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής, «Δεν εξιστορώ μόνο γεγονότα. Επιδιώκω να καταθέσω την εμπειρία μου και, κυρίως, να επαναφέρω στο σήμερα την ορθή αντίληψη για την πολιτική. Για τις αξίες που οφείλει να προασπίζει. Για τις αρχές που πρέπει να τη διακατέχουν. Και, κυρίως, για την αποστολή που έχει χρέος να υπηρετεί. Γι αυτό και θεωρώ ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Ιδίως σήμερα που η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία».

Έκανε αναφορά στην σημερινή συγκυρία επισημαίνοντας ότι «Οι εθνικές προκλήσεις στο διάβα των αιώνων του Έθνους μας, αντιμετωπίζονταν πάντα με επιτυχία μόνο όταν υπήρχε ένα αρραγές και στιβαρό εθνικό μέτωπο. Και οφείλουν, αυτοί που έχουν την ευθύνη σήμερα αυτού του τόπου, να αντιληφθούν ότι η κρίση δεν πρέπει να αποτελεί αφετηρία διχασμού και μίσους για έναν λαό που πλήττεται και υποφέρει. Αλλά, αντίθετα, οφείλει να αποτελεί τη βάση της ένωσης και της συσπείρωσής του».

Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος αναφερόμενος στην προσωπικότητα του συγγραφέα είπε ότι «ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης είναι πιο προοδευτικός από όσο θέλει να δείχνει». Σημείωσε ότι στις εκλογές του 1990 σε μία εποχή πόλωσης εξελέγη στην Β΄Αθηνών με 140.000 σταυρούς. Ανέφερε ότι ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης ήταν υπέρ της λελογισμένης κρατικής παρέμβασης στην οικονομία και της διατήρησης της κοινωνικής σταθερότητας. Σημείωσε ακόμη ότι η ΝΔ το 1990-1993 είχε και χρειαζόταν και τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη και τον Στέφανο Μάνο, ως δύο διαφορετικούς πόλους που οι μεν πρέπει να συνεννοούνται με τους δε. Η πολιτική ανέφερε δεν χρειάζεται μόνο ευφυία αλλά και ψυχή.

Για την προσωπικότητα και την πολιτική διαδρομή του Γιάννη Βαρβιτσιώτη μίλησαν ακόμη οι δημοσιογράφοι Αλέξης Παπαχελάς, Γιώργος Κουβαράς και Γιάννης Πρετεντέρης.


σχετικα αρθρα