ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό και τα δύσκολα επόμενα βήματα

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 17 Μαΐου 2018, 07:25 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 10:45
Η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό και τα δύσκολα επόμενα βήματα
Photo: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Κρίσιμο το σημερινό ραντεβού Τσίπρα - Ζάεφ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το σύντομο τετ-α-τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ χθες στη Σόφια αποτύπωσε τις καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ωστόσο είναι γεγονός πως ο δρόμος που έχουν να διανύσουν ακόμα για το Σκοπιανό είναι μακρύς.

Τα χαμόγελα περίσσευαν στη σύντομη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, οι οποίοι εισέπραξαν τα εύσημα από τους άλλους σοσιαλιστές σε σχέση με την πρόοδο που έχουν κάνει έως τώρα Αθήνα και Σκόπια.

Το ραντεβού στη βουλγαρική πρωτεύουσα θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Δ.Βαλκανίων και έχει οριστεί για τις 10.15 το πρωί. Το «erga omnes» και οι αλλαγές στο Σύνταγμα προβληματίζουν την πλευρά της ΠΓΔΜ και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, που ψάχνει ακόμα τρόπο να ξεπεράσει τους «σκοπέλους» στο εσωτερικό του, ειδικά από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους: «τι προσδοκίες έχετε για αύριο;», απαντώντας σε χαλαρή διάθεση, «πολύ μεγάλες». 

Νωρίτερα είχε προσέλθει στην προσύνοδο του ΕΣΚ ο πρωθυπουργόςτης ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερωτηθείς «τι περιμένετε από τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία».

Η εικόνα για την πορεία του Σκοπιανού, όμως αποτυπώνεται από την χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού στο twitter πως τα «τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ που ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ». 

Το «πόκερ» αναμένεται να είναι σκληρό τόσο στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών όσο και στις μετέπειτα διαβουλεύσεις, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν πως η έντονη επιθυμία  της γειτονικής χώρας να ξεκινήσει άμεσα την ενταξιακή της πορεία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι προς όφελος της ελληνικής πλευράς που μπορεί να το εκμεταλλευτεί.

Βασικό σενάριο παραμένει η σύναψη μιας Διεθνούς Συμφωνίας, η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγεί την ΠΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και στην Ε.Ε.

Ακόμα και αυτό το σενάριο για πολλά στελέχη θεωρείται μία σημαντική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα έχει καταφέρει να δώσει μια λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και περίπου 25 χρόνια. Οι πιο «ανήσυχοι»  βλέπουν τις αναταράξεις που θα προκληθούν στις τάξεις των ΑΝΕΛ από μία πιθανή λύση και συνεπώς και στην κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το πως θα αντιδράσει η Β.Ελλάδα σε μια λύση που θα περιέχει ούτως ή άλλως τον όρο «Μακεδονία».

Στο τραπέζι σήμερα αναμένεται να πει και η οικονομία από τη στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα συναντήσει και την Άνγκελα Μέρκελ.

«Βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της εξόδου από τα μνημόνια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει όλοι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».