current views are: 9

17 Μαΐου 2018
Δημοσίευση08:00

Ζάεφ στη Σύνοδο ΕΕ-Δ. Βαλκανίων: Κοντά σε λύση για το Σκοπιανό (video)

Καλό το κλίμα στη συνάντηση με τον Τσίπρα

Δημοσίευση 08:00’

Καλό το κλίμα στη συνάντηση με τον Τσίπρα

Περίπου μία ώρα διήρκησε το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια για το ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων, περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Δ.Βαλκανίων. Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στις λίγο μετά τις 15:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να αποτυπώσει τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων. 

Οι δύο ηγέτες εισήλθαν στην αίθουσα, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, με χαμόγελα, με το καλό κλίμα ανάμεσά τους να αποτυπώνεται και αργότερα στην αίθουσα της ολομέλειας της Συνόδου ΕΕ-Δ. Βαλκανίων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ φέρεται να είπε στους ομολόγους του ότι η λύση για το Σκοπιανό είναι κοντά. 

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή σύντομη συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί αποτυπώθηκαν οι καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσά τους, ωστόσο υπογραμμίστηκαν για μια ακόμα φορά τα δύσκολα βήματα που απομένουν μέχρι την οριστική λύση.

Το «erga omnes» και οι αλλαγές στο Σύνταγμα προβληματίζουν την πλευρά της ΠΓΔΜ και τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, που ψάχνει ακόμα τρόπο να ξεπεράσει τους «σκοπέλους» στο εσωτερικό του, ειδικά από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τις προσδοκίες του από το σημερινό ραντεβού απάντησε σε χαλαρή διάθεση, ότι έχει «πολύ μεγάλες». 

Νωρίτερα, είχε προσέλθει στην προσύνοδο του ΕΣΚ ο πρωθυπουργόςτης ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ερωτηθείς «τι περιμένετε από τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία».

Η εικόνα για την πορεία του Σκοπιανού, όμως αποτυπώνεται από την χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού στο twitter πως τα «τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ που ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της Ε.Ε. για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ». 

Τα δύσκολα επόμενα βήματα

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι σκληρές και στις μετέπειτα διαβουλεύσεις.

Όπως έγραψε το newpost.gr, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η έντονη επιθυμία  της γειτονικής χώρας να ξεκινήσει άμεσα την ενταξιακή της πορεία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ είναι προς όφελος της ελληνικής πλευράς που μπορεί να το εκμεταλλευτεί.

Βασικό σενάριο παραμένει η σύναψη μιας Διεθνούς Συμφωνίας, η οποία σε βάθος χρόνου θα οδηγεί την ΠΓΔΜ στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και στην Ε.Ε.

Ακόμα και αυτό το σενάριο για πολλά στελέχη θεωρείται μία σημαντική νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα έχει καταφέρει να δώσει μια λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και περίπου 25 χρόνια. Οι πιο «ανήσυχοι»  βλέπουν τις αναταράξεις που θα προκληθούν στις τάξεις των ΑΝΕΛ από μία πιθανή λύση και συνεπώς και στην κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το πως θα αντιδράσει η Β.Ελλάδα σε μια λύση που θα περιέχει ούτως ή άλλως τον όρο «Μακεδονία».

 


σχετικα αρθρα