ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Σκοπιανό: Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε ακόμη συμφωνία, υπάρχει απόσταση να διανυθεί

από Παναγιώτη Βελισσάρη - Δημοσίευση 17 Μαΐου 2018, 16:29 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 11:12
Facebook Twitter Whatsapp

«Διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων, θετική η στάση Μητσοτάκη»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αισιόδοξος, αν και σε χαμηλότερους τόνους από τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, αποφεύγοντας να κάνει λόγο για συμφωνία στο ονοματολογικό. Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη ένα ραντεβού με τον κ. Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου, αποκάλυψε πως είχαν ακόμη ένα ραντεβού χθες το βράδυ, ενώ απένειμε εύσημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που κράτησε και συγκεκριμένα τις δηλώσεις που έκανε στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Με τον Ζόραν Ζάεφ, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «συναντηθήκαμε τόσο στη σύνοδο του ΕΣΚ, όσο και μετά το δείπνο χτες όπου είχαμε μια συζήτηση μέχρι τα ξημερώματα, αλλά και σήμερα το πρωί. Είχαμε πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις επαφές Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στο Σούνιο ήταν ουσιαστική, ωστόσο είναι αρκετά τα ζητήματα που χρήζουν διαπραγματεύσεων και διευκρινίσεων. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόφασης, αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Εξετάζουμε βήμα προς βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να ανακοινώσουμε συμφωνία».

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο ραντεβού με τον κ. Ζάεφ στις αρχές Ιούνη, σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις προθεσμίες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Εξηγώντας τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, υποστήριξε: «Αυτό που θα κρίνει εάν θα ξανασυναντηθούμε, είναι οι διεργασίες που θα γίνουν κυρίως από την ΠΓΔΜ, αλλά και από την προεργασία που θα κάνουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών».

Ο πρωθυπουργός, επεξηγώντας τους λόγους που μαζί με τον κ. Ζάεφ δεν κατέληξαν σε συμφωνία, επεσήμανε πως «είναι πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις, ο πήχης είναι ψηλά, όμως θεωρώ πως αυτό είναι θετική εξέλιξη. Γιατί επιδιώκουμε μια συμφωνία που θα αντέξει στον χρόνο, που θα υιοθετηθεί από τους λαούς μας, που θα είναι ένα βήμα μπροστά, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών. Φτάσαμε στο πιο κρίσιμο σημείο, γιατί τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο δύσκολα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι κατέληξαν σε ένα σενάριο, απέφυγε να το επιβεβαιώσει, όπως επίσης δεν επιβεβαίωσε και τα σενάρια περί συμφωνίας στην ονομασία. «Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές σκέψεις πάνω στο τραπέζι. Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνονται οι κόκκινες γραμμές μας. Ακόμα και το θέμα της ονομασίας, να δίδεται ένα μήνυμα δηλαδή ότι η Ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της διαχωρίζεται από τη χώρα Μακεδονία, είναι ένα κρίσιμο θέμα. Υπάρχουν σκέψεις και εναλλακτικές πάνω στο τραπέζι, αλλά δεν μπορώ να δώσω απαντήσεις σε αυτό, εάν δεν δω πρώτα την τελική τοποθέτηση της ΠΓΔΜ. (…) Υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις, αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη και στο θέμα του ονόματος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας επέμεινε πως τίποτα δεν θα ανακοινωθεί, εάν δεν συμφωνηθούν όλα τα ζητήματα και δεν αποκάλυψε που υπάρχουν συγκλίσεις και που διαφωνίες με την άλλη πλευρά. «Ή συμφωνείς σε όλα, ή σε τίποτα. Αυτά τα οποία μένουν, εάν δεν συμφωνηθούν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι αυτό δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε όσα έχουν συμφωνηθεί ή όσα μένουν ανοιχτά» υποστήριξε.

Παράλληλα, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για το Σκοπιανό, αν και όπως είπε δεν κρίνει πως είναι η στιγμή να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. «Άκουσα χτες με χαρά, τον κ. Μητσοτάκη εδώ στη Σόφια να τοποθετείται ουσιαστικά υπερασπιζόμενος την εθνική θέση με την οποία προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις. Καλοδεχούμενη η στάση του, γνωρίζουμε τόσο εγώ, όσο και ο ΥΠΕΞ, ότι διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό όλων των Ελλήνων. Και η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης στα εθνικά θέματα, θα βοηθήσει τη χώρα να πάει μπροστά. Είμαι διαθέσιμος για ενημέρωση, αλλά δεν θεωρώ πως είναι ακόμη η στιγμή να συγκληθούν ανώτατα όργανα, όπως το Συμβούλιο Αρχηγών».

Για το χρέος

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το τέλος του προγράμματος, τόνισε πως ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση εντός του Ιουνίου, ιδίως ως προς το θέμα του χρέους. «Στις κατ ιδίαν συζητήσεις μου με Μέρκελ και Μακρόν συζητήσαμε για τις διαπραγματεύσεις επί της τέταρτης αξιολόγησης και την έξοδο από το πρόγραμμα, και το χρέος. Κοινή συνισταμένη μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, εάν είναι δυνατό εντός του Ιουνίου. Άρα ο Ιούνιος, είναι κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα, τόσο για το Σκοπιανό, όσο και για την έξοδο από το μνημόνιο».

Ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση που κρατά το Βερολίνο στις διαπραγματεύσεις. «Πάντοτε όταν φτάνουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων όλες οι πλευρές κρατούν σκληρή στάση, αλλά πάντα στο τέλος υπάρχει ένας συμβιβασμός. Μετά από 8 χρόνια θυσιών και ο πλέον δύσπιστος έχει πειστεί για τη διάθεση της Ελλάδας να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Γιατί η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Παρατηρώ ότι και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί μέρος αυτής της επιτυχίας», ανέφερε.