current views are: 7

17 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:37

«Δεν προβλέπει έξοδο από το ευρώ» το κυβερνητικό σχέδιο στην Ιταλία

Πηγή στο αντισυστημικό κίνημα Πέντε Αστέρων επιχειρεί να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές

Δημοσίευση 12:37’

Πηγή στο αντισυστημικό κίνημα Πέντε Αστέρων επιχειρεί να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και τις αγορές

Σε μια προφανή προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές και οι Βρυξέλλες, πηγή στο αντισυστημικό κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο διαπραγματεύεται με την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά το νέο κυβερνητικό σχήμα στην Ιταλία, διαβεβαίωσε ότι το κοινό πολιτικό πρόγραμμα δεν προβλέπει διαδικασία για ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ.

Το πρόγραμμα, το οποίο δεν δόθηκε αμέσως στη δημοσιότητα, δεν περιέχει αναφορά σε ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ ούτε «κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε ανησυχία αναφορικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στο ευρώ» πρόσθεσε η πηγή.

Το κοινό πολιτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού εγκρίθηκε την Πέμπτη, ανέφερε η πηγή σύμφωνα με το Reuters, αν και η La Repubblica γράφει πως η Λέγκα θεωρεί πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά σημεία.

Οι επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι έχουν σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις για το κυβερνητικό σχήμα. Προς το παρόν η πρωθυπουργία φέρεται να έχει εξασφαλισθεί από τα Πέντε Αστέρια, που έχουν παρουσιάσει λίστα με αρκετά ονόματα υποψηφίων. Η Λέγκα επιμένει ότι θέλει να εξασφαλίσει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στους πεντάστερους πρόκειται, όπως φαίνεται, να δοθεί εκείνο των Εξωτερικών. 

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει πάντως διαμηνύσει στην Λέγκα και στα Πέντε Αστέρια ότι κατά την επόμενη συνάντησή μαζί του στο προεδρικό μέγαρο θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε όλες τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και στο όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτοξεύτηκε και οι μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη λόγω της πληροφορίας ότι η πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας στην Ιταλία σχεδιάζει να ζητήσει διαγραφή χρέους από την ΕΚΤκαι να καθορίσει διαδικασίες για ενδεχόμενη έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Οι προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας μπορούν να τινάξουν την Ευρωζώνη στον αέρα» γράφουν την Πέμπτη οι Financial Times. «Οι προτάσεις στο έγγραφο που διέρρευσε είναι πολύ πιο ριζοσπαστικές απ’ ότι ανέμεναν οι αγορές –κι αν εφαρμοστούν η Ευρωζώνη θα διαλυθεί» υποστηριζει η βρετανική εφημερίδα.

Το κόστος δανεισμού στην Ιταλία σημείωσε άλμα για δεύτερη συνεχή ημέρα Πέμπτη, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων να φθάνει νωρίτερα τις 156 μονάδες βάσης, που είναι η μεγαλύτερη από τις αρχές Ιανουαρίου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το spread ήταν γύρω στις 130 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε υψηλό σχεδόν τριών μηνών στο 2,18%. Σε διήμερη βάση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2017.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters


σχετικα αρθρα