Τις εξελίξεις που επέφερε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του , Ζόραν Ζάεφ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ , σχολιάζουν τα κόμμα της αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη ένα ραντεβού με τον κ. Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει λόγο για συμφωνία στο ονοματολογικό, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αφήνει αιχμές κατά του Πρωθυπουργού σχολιάζοντας ότι «αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του», αναφέρει η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της για τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Σόφια.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει εξ αρχής επισημάνει ότι δεν νοείται καμία συμφωνία, χωρίς την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προϋποθέσεων που έχει θέσει», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κίνημα Αλλαγής: Mια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα αντέξει στον χρόνο

Το Κίνημα Αλλαγής τονίζει στον απόηχο της συνάντησης των δυο Πρωθυπουργών ότι «Η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας, καθιστά ιδιαίτερα σημαντική κάθε προσπάθεια για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων». Διευκρινίζει επίσης ότι ο στόχος της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα αντέξει στον χρόνο και θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), την αλλαγή του συντάγματος, μια συμφωνία με όλες τις δεσμευτικές ρυθμίσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.

KKE: Στόχος της κυβέρνησης η ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και όχι η επίλυση ζητημάτων

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «Παρά την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας, οι εξελίξεις και τα παζάρια δείχνουν πως βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της αντίστοιχης πλευράς της FYROM, είναι η επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ κι όχι η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων. Μέσα από αυτόν τον στόχο, της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων, υπηρετούνται και τα συμφέροντα τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή, όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του».

Μάλιστα συνεχίζει λέγοντας ότι «Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί εξαρχής στην ένταξη της FYROM και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων, στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη εχθρική για τους λαούς της περιοχής. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ανιστόρητα να το αποσιωπά. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πραγματική λύση απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον» προσθέτει η ανακοίνωση του Κόμματος, καταλήγοντας: «Ο λαός χρειάζεται να αντιταχθεί σ' αυτές τις εξελίξεις, που δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Να δυναμώσει η κοινή πάλη, η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών, μακριά από τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες».