<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τακτικισμούς στην Αυτοδιοίκηση κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αυγενάκης

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2018, 19:45 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2018, 19:42
Για τακτικισμούς στην Αυτοδιοίκηση κατηγορεί την κυβέρνηση ο Αυγενάκης
Facebook Twitter Whatsapp

Σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη της Δυτικής Μακεδονίας

«Η κυβέρνηση επιλέγει το πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κομματικούς τακτικισμούς. Δείχνει διοικητική ανεπάρκεια, ανικανότητα και πολιτικό κυνισμό» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης στο πλαίσιο σύσκεψης με αυτοδιοικητικά στελέχη της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Κατηγόρησε επίσης το υπουργείο Εσωτερικών ότι με το προωθούμενο νομοσχέδιο «Κλεισθένης» σχεδιάζει να καταλάβει τον έλεγχο δήμων και περιφερειών.

Για τις επερχόμενες αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση για τον «Καλλικράτη», ο Γραμματέας της ΝΔ τόνισε: «Δυστυχώς, ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης είναι να οδηγήσει την ΤΑ σε ακυβερνησία, να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Συνεπώς, ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι να πληγεί το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Έχουμε επισημάνει ότι αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι. Είναι σαφές ότι η ΚΒ επιθυμεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην αυτοδιοίκηση, με σκοπό να προκαλέσει χάος».

 «Χαρακτηριστικό είναι ότι το μείζον θέμα του καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ της Τ.Α. - Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Κράτους. Λείπει, παντελώς η βούληση για πραγματική Αποκέντρωση και Διοικητική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ενώ διαφαίνεται και προσπάθεια χειραγώγησης της Τ.Α. από το ΥΠΕΣ, με την αλλαγή τρόπου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ασαφή κριτήρια), τον έλεγχο του Επόπτη Νομιμότητας (ορισμό από τον Υπουργό)  και την προσθήκη νέων διατάξεων περί Εποπτείας».

Στη συνέχεια, ο κ. Λ. Αυγενάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση που σχεδιάζει να εφαρμόσει η ΝΔ το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησής της.

• «Αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων με επανεξέταση της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων, και τη μεταφορά ζωτικών αρμοδιοτήτων από το κεντρικό Κράτος στην ΤΑ.

•  Ενισχύουμε την Αυτοδιοίκηση, μέσω της σύστασης του Ταμείου της ΤΑ, με θεσμοθετημένους πόρους από το ΠΔΕ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, της αναθεώρησης του μηχανισμού χορήγησης των ΚΑΠ και της διευκόλυνσης των Δήμων να αυξήσουν τους πόρους τους και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, καθώς και της αξιοποίησης όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, στηρίζοντας ενεργά τα ΣΔΙΤ και αξιοποιώντας διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης.

•  Ενισχύουμε τον ρόλο της ΤΑ στην κοινωνική πολιτική και την πρόνοια.

•   Η άσκηση εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ από το κεντρικό Κράτος, πρέπει να αφορά αποκλειστικά τη νομιμότητα των πράξεων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων.

•   Διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού των ΟΤΑ, αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους πολίτες τους ίδιους.

•   Εσωτερική αναδιοργάνωση των Δήμων, όπου τυποποιούμε και διευκολύνουμε την εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων ανάλογα με το είδος του Δήμου.

•   Ταυτόχρονα, θέτουμε τις βάσεις για μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση, για την πιο τολμηρή μεταρρύθμιση που αφορά την οργάνωση του Κράτους: την πλήρη απελευθέρωση της ΤΑ μέσα από τη θεσμοθέτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας. Δηλαδή, την πραγματική δημοσιονομική αποκέντρωση, με δυνατότητα καθορισμού και είσπραξης συγκεκριμένων φόρων από την ΤΑ».

Η εκδήλωση στην Κοζάνη αποτέλεσε την τέταρτη, μιας σειράς συσκέψεων στο πλαίσιο του πραγματικού διαλόγου με τα αυτοδιοικητικά στελέχη που ανοίγει η ΝΔ.

Αύριο Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με στελέχη της Αυτοδιοίκησης των ΠΕ Πειραιά και Δυτικής Αττικής, στις 7:00μ.μ., στην Αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), (Γ. Κασιμάτη 1, Πλατεία Οδησσού-πλησίον Σταθμού ΗΣΑΠ), στον Πειραιά. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συσκέψεις στην Αττική, στη Στερεά Ελλάδα, στην Κρήτη, και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο την κάλυψη του συνόλου της επικράτειας.