ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2018, 23:36 / Ανανεώθηκε 17 Μαΐου 2018, 23:36
Αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Facebook Twitter Whatsapp

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις της Pulse και της Public Issue

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Τόσο η μέτρηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, όσο και το Βαρόμετρο της Public Issue δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με μεγάλη διαφορά, η οποία στη δεύτερη έρευνα αγγίζει το 20%, και θεωρείται η «μεγαλύτερη διαφορά από τη μεταπολίτευση».

Τι δείχνει η έρευνα της Pulse

Για ακόμη ένα μήνα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 9,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 28,5% (αμετάβλητο), ο ΣΥΡΙΖΑ 19% (19,5% στην προηγούμενη μέτρηση), η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής από 7% (8% η ΧΑ τον Απρίλιο, 8,5% το ΚΙΝΑΛ) και το ΚΚΕ 5,5% (6%). Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση με 1,5% αντίστοιχα (και τα τρία κόμματα συγκέντρωναν από 1,5%), και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1% αντίστοιχα (στην προηγούμενη μέτρηση καταγραφή είχε μόνο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συγκέντρωνε 1%). Στο 23% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, οι αναποφάσιστοι, το λευκό/άκυρο και η αποχή.

Τα προβάδισμα της ΝΔ μεγαλώνει στην πρόθεση ψήφου με την αναγωγή επί των έγκυρων, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 31,5%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο  21,5%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής με 8% αντίστοιχα, το ΚΚΕ με 6%, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων με 2% αντίστοιχα, η Ελληνική Λύση με 1,5% και η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Πλεύση Ελευθερίας με 1%. Στο 7,5% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι, στο 6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το άκυρο/λευκό/αποχή με 33% και 32%.  Από τη ΝΔ και το Ποτάμι προέρχεται το 6% της αδιευκρίνιστης ψήφου, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων το 5%, από τη Χρυσή Αυγή και άλλα κόμματα το 3%. Τέλος, στην αδιευκρίνιστη ψήφο έχει μετακινηθεί και το 2% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ του Σεπτεμβρίου του 2015.

Το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ αντικατοπτρίζεται και από τις συσπειρώσεις, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έχει «περιχαρακώσει» το 82% των ψηφοφόρων του, ενώ μόλις το 12% μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 47% βρίσκεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 15% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος μετακινείται προς τη ΝΔ, το 5% προς το Κίνημα Αλλαγής και το 20% προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Αμετάβλητη είναι η εικόνα στην παράσταση νίκης, όπου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το τεράστιο προβάδισμα ύψους 34 ποσοστιαίων μονάδων, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στο 56% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22%.

Η δημοσκόπηση της Public Issue

Από την άλλη, στη δημοσκόπηση της Public Issue, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει ακόμη εντυπωσιακότερη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 39%, έναντι 20% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής. Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει 11%, η Χρυσή Αυγή 8,5%, το ΚΚΕ 6,5%, και η Ένωση Κεντρώων 3,5%. Στο 1,5% οι ΑΝΕΛ, στο 10% τα λοιπά κόμματα.

Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα διευρύνεται σε 19% και επανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρίας πρόκειται για τη «μεγαλύτερη διαφορά από αυτήν έχει καταγραφεί ιστορικά, μόνο στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολιτευτικής περιόδου (1974)».

H ανακίνηση του Μακεδονικού ζητήματος και οι επιπτώσεις του στο ιδεολογικό πεδίο, άσκησαν κατά τα φαινόμενα αρνητική επίδραση στην εκλογική απήχηση του κυβερνώντος κόμματος, σημειώνει η Public Issue. Οι εξελίξεις αυτές. Προσθέτουν, πως αναίρεσαν το συγκυριακό, όπως αποδείχθηκε, όφελος που άσκησε τον Δεκέμβριο στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ η διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά και κυριάρχησαν επί της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την πάταξη της διαφθοράς (υπόθεση Novartis).

Μάλιστα, οι αναλυτές της Public Issue, εκτιμούν πως στο σενάριο εκλογικής επιρροής που παρέθεσαν, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μια ανάσα από την αυτοδυναμία. Αλλά όπως λένε ακόμα και στην περίπτωση που η εκλογική επιρροή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσεγγίσει το εκτιμώμενο κάτω όριό της, και πάλι θα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την αυτοδυναμία (150 έδρες).

Μεγάλο προβάδισμα καταγράφει η ΝΔ και στην παράσταση νίκης, στο Βαρόμετρο της ίδιας εταιρείας, συγκεντρώνοντας το 74%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 18%.

Παράλληλα οι πολίτες σε ποσοστό 56% θεωρούν ότι χρειάζεται να γίνουν εκλογές, ενώ το 34% απαντά πως δεν χρειάζεται.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της Pulse

Διαβάστε το Βαρόμετρο της Public Issue