current views are: 7

18 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:08

«Παράθυρο» για λύση στο Σκοπιανό – Ο «γρίφος» για την τελική ονομασία

Καθοριστικός μήνας ο Ιούνιος

Δημοσίευση 04:08’

Καθοριστικός μήνας ο Ιούνιος

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να κινηθεί η διεθνής συνθήκη, που Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει να υπογράψουν στις Πρέσπες αν όλα κυλήσουν κατ’ευχήν, θα αρχίσουν να ετοιμάζουν πυρετωδώς οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ τις επόμενες ημέρες.

Στη Σόφια η ημερομηνία η οποία έπεσε πολύ στο τραπέζι ως ορόσημο ήταν η 28 – 29 Ιουνίου, όπου πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και η γειτονική χώρα «καίγεται» να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο δεν αρνούνται πως ο δρόμος που έχει να διανυθεί ακόμα είναι μακρύς.

Ακόμα και για την προσχώρηση νέων μελών στην ΕΕ η συζήτηση δεν αναμένεται εύκολη, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει εκφράσει αντιρρήσεις και φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις.

Ερωτηματικό για το όνομα

Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει, απευθυνόμενος σε Σκοπιανή δημοσιογράφο, ως παράδειγμα ονομασίας για την γειτονική χώρα το «Gorna Makedonija» είχε προκαλέσει ερμηνείες με ορισμένους να σπεύδουν να προεξοφλήσουν πως οι δυο πλευρές έχουν καταλήξει σε αυτό το ζήτημα.

Δύο απαντήσεις χθες του πρωθυπουργού ήρθαν να «θολώσουν» τα νερά και σε αυτό το πεδίο.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «υπάρχουν μία σειρά από προτάσεις πάνω στις οποίες δουλεύουμε, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές, αλλά τίποτα δεν έχει κλειδώσει, ούτε στο θέμα του ονόματος». Λίγο πριν είχε επισημάνει πως «ακόμα και το θέμα της ονομασίας και το πως η ονομασία θα μπορεί να δίνει ένα μήνυμα ότι διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της από τη χώρα που δημιουργήθηκε πολύ αργότερα, την ΠΓΔΜ, που τώρα αναζητούμε μία κοινή ονομασία είναι ένα κρίσιμο θέμα».

Κανείς από όλους όσοι ασχολούνται με τις διαπραγματεύσεις δεν θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το λεπτό ζήτημα της τελικής ονομασίας. Η δεύτερη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού μπορεί να θεωρηθεί πως προκρίνει τον χρονικό προσδιορισμό (Νέα Μακεδονία), ωστόσο το «Άνω Μακεδονία» για πολλούς φαίνεται να παραμένει το φαβορί.

Σε κάθε περίπτωση επειδή η σύνθετη ονομασία αποτελεί το επίδικο των αντιδράσεων στο εσωτερικό από ενώσεις και κατοίκους της Β. Ελλάδας, αλλά και μέσα στην  κυβέρνηση, τα επόμενα βήματα μελετώνται πολύ προσεκτικά.

Αισιοδοξία μετά την Σόφια

Κυβερνητικός αξιωματούχος, με άριστη γνώση των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα με τη γειτονική χώρα, ανέλυε στο newpost.gr τον λόγο για τον οποίο η Σύνοδος της Σόφιας έδωσε ένα θετικό πρόσημο στις διαπραγματεύσεις: «άλλο να προσπαθείς να πείσεις κάποιον και άλλο να ψάχνεις με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει», τόνιζε χαρακτηριστικά εξηγώντας, πως πλέον η Σκοπιανή πλευρά αρχίζει να συζητά το ελληνικό πλαίσιο (erga omnes, Συνταγματικές αλλαγές).

Στην μεταμεσονύχτια συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να συζητήθηκαν οι ενθαρρυντικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά για να κάμψει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τις αντιδράσεις που έχει κυρίως από την αντιπολίτευση του VMRO.

Η προενταξιακή πορεία στην ΕΕ καθώς και το ΝΑΤΟ λειτουργούν ως «όπλα» στη φαρέτρα του κ. Ζάεφ για το εσωτερικό του. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να εξετάζονται και επιπλέον κίνητρα – που η ελληνική πλευρά κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό – και 

θα λειτουργήσουν «πυροσβεστικά» στην ΠΓΔΜ σε όλους όσοι αντιδρούν.

Η αναφορά, πάντως του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντεξη Tύπου πως «σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτα», δείχνει πως οι δύο πλευρές έχουν ακόμα πολλά να συζητήσουν τις επόμενες ημέρες.

 

 

 


σχετικα αρθρα