current views are: 13

19 Μαΐου 2018
Δημοσίευση13:01

Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε

Αιχμές για τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές

Δημοσίευση 13:01’

Αιχμές για τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές

«Θα κάνουμε το καθήκον μας ώστε τα κρίσιμα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας να λυθούν για να διασφαλίσουμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στους δανειστές της χώρας λέγοντας πως «θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε» ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκευτεί η ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας».

Άφησε  ακόμα αιχμές για τα μέτρα που επέβαλαν οι δανειστές οι οποίοι «μας είπαν δεν τα επιβάλλαμε εμείς αλλά εσείς».

Ο πρωθυπουργούς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε αυτούς που δεν θέλουν την «καθαρή» έξοδο για μικροπολιτικούς λόγους τονίζοντας πως κάποιοι θέλουν «να επιστρέψει η Ελλάδα στην περίοδο 2010-2014».

«Οι περισσότεροι που το επιδιώκουν αυτό δεν είναι στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό της χώρας» σημείωσε με νόημα ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «νεοραγιαδισμό» να θωρούμε απαραίτητο το «πλαίσιο περιορισμένης κυριαρχίας επειδή δεν είμαστε ικανοί σαν Έλληνες».

Αναγνώρισε επίσης πως η «κοινωνική πλειοψηφία παρά την έξοδο από τα μνημόνια περνάει δύσκολα» και επανέλαβε πως χρειάζεται «πολύ σκληρή δουλειά και απόλυτη στοχοπροσήλωση ».

Χαρακτήρισε επίσης υπαρξιακής σημασίας ρόλο να μην ξεχάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ποιους εκπροσωπεί.

«Η απλή αναλογική όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών»

«Η απλή αναλογική για μας δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής. Είναι όρος για την ύπαρξη των αναγκαίων συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι και όρος δημοκρατικού ελέγχου, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι είναι σαφής, η μεγάλη σημασία που δίνουμε στην όσο το δυνατόν αυθεντικότερη αποτύπωση της λαϊκής ψήφου. Αυτό που αποδείξαμε με την ψήφιση της απλής αναλογικής για μεθεπόμενες τις εθνικές εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται στη βάση της νέας πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα αντίστοιχα συμβούλια, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «οι συνεργασίες που αναπτύσσονται, θα πρέπει να μπορούν να αποτυπωθούν και στην ανάληψη θέσεων ευθύνης από την πλευρά όλων των συνεργαζόμενων, χωρίς τους μέχρι σήμερα περιορισμούς».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ενεργοποιείται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων, τονίζοντας τον διάλογο που θα αναπτυχθεί μέσα στις κοινωνίες.

«Επιδιώκουμε τη δημοκρατική αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Η Αριστερά ήταν πάντα μια δύναμη που τιμούσε και υπερασπιζόταν τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και ήταν πάντα ανοιχτή στον δημοκρατικό διάλογο, και τη διαμόρφωση ευρύτατων συναινέσεων και συνεργασιών».

«Στην τοπική αυτοδιοίκηση, φτιάχτηκε μια μικρογραφία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνοι, κομματάρχες. Δημόσιο χρήμα χάθηκε, ευρωπαϊκοί πόροι κατασπαταλήθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληρες περιοχές της χώρας στερήθηκαν στοιχειωδών έργων και υποδομών» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του.

Συμπλήρωσε δε, ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έγινε από πεδίο αναβαθμισμένου δημοκρατικού ελέγχου και αυθεντικής εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών ένα μνημείο της εξουσίας του ενός».

Πρόσθεσε πως με νόμο του κράτους δόθηκε η δυνατότητα στον επικεφαλής να ελέγχει τα 2/3 του συμβουλίου, δημοτικού ή περιφερειακού. Είναι προφανές λοιπόν, ότι αυτό το βαθιά άρρωστο καθεστώς πρέπει να τελειώνει. Κυρίως γιατί αποτελεί ζήτημα αρχής» σημείωσε.

«Είναι απαράδεκτο, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να νομιμοποιείται μια πρακτική που προσιδιάζει στις παραδόσεις της Τουρκοκρατίας. Πολίτες να αναγκάζονται για τα στοιχειώδη, να απευθύνονται στις Αρχές για κάθε λογής εξυπηρετήσεις» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για το σχέδιο Κλεισθένης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κυριότερά του σημεία και επισήμανε ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος διενέργειας των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντικαθιστά ένα παραμορφωτικό και καλπονοθευτικό σύστημα που δεν αποτυπώνει επ΄ουδενί τους πραγματικούς συσχετισμούς.


σχετικα αρθρα