current views are: 11

20 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:41

Αντιπρόεδρος ΗΠΑ: Ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Σκοπιανού

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πενς

Δημοσίευση 04:41’

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Πενς

Την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Ο κ. Πενς εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις.

Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ η λύση στο ονοματολογικό συνοψίζεται στο σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις έναντι όλων (erga omnes).

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λύση». Επανέλαβε όμως ότι τα τελευταία μέτρα που πρέπει να διανυθούν είναι τα πιο δύσκολα, τα πιο ευαίσθητα. Απευθυνόμενος στην ηγεσία της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε βαρυσήμαντη πολιτική έκκληση: «Απευθύνομαι στους γείτονες που συνεδριάζουν αυτή τη στιγμή, με ειλικρινή αισθήματα φιλίας. Ας μη χάσουμε αυτήν την ιστορική ευκαιρία. Να μην κάνουμε άτσαλα τα τελευταία βήματα. Να διανύσουμε με σύνεση και προσοχή τα τελευταία μέτρα».

«Όχι» από την αντιπολίτευση στη «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Αρνητικοί εμφανίζονται και το Κίνημα Αλλαγής στην ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά στον Αλέξη Τσίπρα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει το Ίλιντεν διότι πρέπει να υπάρξει πρώτα συμφωνία για το erga omnes και την αλλαγή του συντάγματος».

Η Φώφη Γεννηματά διαμήνυσε ότι είναι απολύτως αρνητική στο Ίλιντεν και τόνισε πως πρέπει να δοθούν εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό. Τόνισε ότι για το ΚΙΝΑΛΛ αποδεκτή είναι ονομασία  με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ενώ εκ των ων ουκ άνευ είναι η αναθεώρηση του συντάγματος και το erga omnes. 

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της τονίζει πως «Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο».

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», προσθέτει η Πειραιώς.

Την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την ονομασία των Σκοπίων, κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής  ανταλλάγματα και ενισχύοντας τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια.

Εκτιμάται, ότι ο όρος  “Ίλιντεν”  δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.

«Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”», σημειώνει το γραφείο τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και το Ποτάμι σχετικά με την πρόταση που έριξε στο τραπέζι ο Ζόραν Ζάεφ για «Μακεδονία το Ίλιντεν».

«Έχουμε επιφυλάξεις για το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση», σημειώνουν από το Ποτάμι.


σχετικα αρθρα