ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Δούρου για τον «Κλεισθένη» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 20 Μαΐου 2018, 08:04 / Ανανεώθηκε 21 Μαΐου 2018, 08:09
«Πυρά»  Δούρου για τον «Κλεισθένη» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τα ψηφοδέλτιά του

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η κριτική που άσκησε η Ρένα Δούρου σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την περιφερειάρχη Αττικής να αναφέρεται σε χαρακτηριστικά παραδείγματα επτά αδειοδοτήσεων που θέλει μόνο ένα έργο στην περιφέρεια, σημειώνοντας παράλληλα πως στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου «δεν  υπάρχει αναπτυξιακός ρόλος για τους δήμους και τις περιφέρειες».

«Αυτά δεν είναι Ντέλια Βελκουλέσκου» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr η Ρένα Δούρου προς τα μέλη του οργάνου, συμπληρώνοντας πως «δεν μπορεί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και το μνημόνιο να είναι άλλοθι για αδράνεια».

Η Ρένα Δούρου, που στηρίζει την απλή αναλογική που προωθεί ο Πάνος Σκουρλέτης, άσκησε κριτική για τη διατήρηση πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών στους ΟΤΑ που ενισχύουν τη γραφειοκρατία στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς. Σημείωσε πως «απαιτούνται  δομικές μεταρρυθμίσεις: τόσο ενόψει της ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ όσο και της αναθεώρησης του Συντάγματος. Μεταρρυθμίσεις που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αλλάξουν τον δημόσιο τομέα».  Κατά την ομιλία της μίλησε για  ανεξήγητα ασυμβίβαστα σε σχέση με το εκλέγεσθαι  και για το ζήτημα της υποστελέχωσης της περιφέρειας που παραμένει άλυτο.

Κριτική για τα ζητήματα της γραφειοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση έκανε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ο Παύλος Πολάκης.

Κατά την ομιλία του ο Πάνος Σκουρλέτης παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε μεταρρυθμιστική, δημοκρατική τομή. Ανέφερε πως αφορά την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης  και τη συμμετοχή των πολιτών. Εστίασε στη σημασία της απλής αναλογικής τονίζοντας, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κουλτούρα των συνεργασιών και συναινέσεων προϋποθέτει νέο σύστημα. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε  ότι παρά τον διάλογο που ήταν σε εξέλιξη επί μήνες, για το νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΚΕΔΕ δεν κατέθεσε προτάσεις.

Επιφυλακτικοί  σε αυτή τη γραμμή που υποστηρίζει τα ψηφοδέλτια συνεργασίας εμφανίζονται στελέχη των «53+», που δεν επιθυμούν συμπλεύσεις με πρώην ή νυν δημάρχους που έχουν ασπαστεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές θέλοντας να δώσουν ένα αριστερό πρόσημο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κεντρική Επιτροπή συζήτηση έγινε και για το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 με αρκετά στελέχη να παραδέχονται πως ήταν αρνητικό και ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής με το κόμμα να ανοίγει προς την κοινωνία.

Αναφερόμενος στα λάθη της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης στους  ΟΤΑ ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα με το οποίο θα πολιτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως πρέπει «να ανοίξουμε τις παρατάξεις και τα ψηφοδέλτιά μας. Να βοηθήσουμε να αποτυπωθούν οι οργανικές μας σχέσεις με τα τοπικά και τα θεματικά κινήματα, να επιδιώξουμε συγκλίσεις με ζωντανές, δημιουργικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Χωρίς φοβικότητες, χωρίς αυτάρκειες, αλλά και χωρίς υποχωρήσεις σε μικρά και μεγάλα παρασυστήματα διαπλοκής. Γι’ αυτό και οι οργανώσεις μας αλλά και η Κεντρική Επιτροπή οφείλουν να εξετάσουν χωριστά κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Και οφείλουν να κινηθούν έγκαιρα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Οφείλουν να επιδιώξουν από τώρα το άνοιγμα μας στις τοπικές κοινωνίες, να ανοίξουν τις πόρτες του κόμματος και να δώσουν το σήμα στις παρατάξεις μας, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο, πλατύ, δημοκρατικό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό αυτοδιοικητικό ρεύμα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Κεντρική Επιτροπή υπερψήφισε το πολιτικό πλαίσιο που περιέγραψε ο πρωθυπουργός και κατά την ψηφοφορία καταγράφηκαν 3 λευκά και καμία αρνητική ψήφος.