ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Συμφωνημένοι στόχοι για πλεόνασμα, ανάπτυξη»

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2018, 12:56 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2018, 08:39
Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Συμφωνημένοι στόχοι για πλεόνασμα, ανάπτυξη»
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Tήρηση των συμφωνηθέντων μέτρων παρά την «έξοδο» από τα μνημόνια

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα σχέδιο που αποτυπώνει μια συνολική στρατηγική μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδα και όπως διευκρίνισε "πατάει" πάνω στους συμφωνημένους στόχους για την επόμενη τετραετία.

«Το εγχείρημα είναι καινοφανές για μια χώρα που πορεύτηκε για πολλά χρόνια με μια καταστροφική λογική και κοντόφθαλμη. Για πρώτη φορά  Ελλάδα είναι σε θέση να θέσει μια σειρά στόχων για την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα ως μια κανονική χώρα, οφείλει να έχει πλάνο για το πού θέλει να βαδίσει και το πώς θα το πετύχει αυτό. Αυτό το κείμενο περιλαμβάνει και δεσμεύσεις», τόνισε.

«Αυτή η δουλειά που έχει γίνει, έχει αποτυπωθεί σε ένα Σχέδιο το οποίο καλείται σήμερα να συζητήσει και να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο αυτό θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup. Το πλαίσιο της επόμενης περιόδου, προφανώς προβλέπει τους συμφωνημένους ήδη στόχους της επόμενης τετραετίας, τόσο στο επίπεδο των πλεονασμάτων όσο και σε αυτό της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

«Για πρώτη φορά έχουμε την αποτύπωση των ισχυρών χαρτιών της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό αλλά και τα μέσα ώστε αυτά να ενισχυθούν. Η λέξη – κλειδί είναι τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας: Θεσμικές αλλαγές και χρηματοδοτικά εργαλεία».

Τα υπερπλεονάσματα, το χρέος και οι στόχοι

«Η Ελλάδα υπεραποδίδει έναντι των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό την καθιστά αξιόπιστη", υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας η οποία έχει διαφανεί. Στη συνέχεια βρίσκονται οι στόχοι: Η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας

Στο Σχέδιο γίνεται ρητή αναφορά στους τομείς όπου εντοπίζονται δυνατότητες σημαντικής ανάπτυξης και αναβάθμισης της χώρας στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό: Μεταποίηση, βιομηχανία, αγροδιατροφή, τουρισμός, ναυτιλία, φάρμακο, logistics, καινοτομία, start-ups, υποδομές, ενέργεια».

«Στο πρώτο σκέλος του Σχεδίου βρίσκονται τομές στο επίπεδο της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις. Από τον Αναπτυξιακό Νόμο, τη μέριμνα για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και πρωτοβουλίες που κινούνται στον άξονα: Απλοποίηση–Διαφάνεια–Αποτελεσματικότητα–Επιτάχυνση Διαδικασιών", τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα «μέσα» για την επόμενη μέρα: «Για πρώτη φορά έχουμε την αποτύπωση των ισχυρών χαρτιών της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό αλλά και τα μέσα ώστε αυτά να ενισχυθούν. Η λέξη – κλειδί είναι τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας: Θεσμικές αλλαγές και χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Στόχος η αύξηση των εξαγωγών»

«Το Αναπτυξιακό σχέδιο στοχεύει και στο πέρασμα από την ευημερία των δεικτών, στην ευημερία των ανθρώπων. Με πρωτοβουλίες στήριξης της Δημ. Υγείας και Παιδείας, της Κοιν. Ασφάλισης. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Στο κείμενο, παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό. Και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά. Κεντρικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών», πρόσθεσε.

Για την αδήλωτη εργασία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως έχει ήδη περιοριστεί, μέσα σε μία τριετία, από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας και ο στόχος είναι να περιοριστεί στο 5% το 2021.

«Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά»

«Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους. Θα αντιμετωπιστούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, μίλησε «για ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έκφραση στα κορυφαία όργανά της» και σημείωσε: «Ποιοι, όμως, χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά; Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν τον δρόμο στη βία; Ξέρουμε όλοι, ποιοι. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, κάποιος δήμαρχος, ή πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ. Εδώ πρόκειται για ένα συμπαγές, σκοτεινό και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με έκφραση στα κορυφαία όργανά της. Δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω. Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες. Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά».

Αδήλωτη εργασία και κατώτατος μισθός

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει, διότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση των μισθών είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας».

Όπως σημείωσε, «τα παραπάνω σημεία έρχονται να συμπληρώσουν μία αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία στοχεύει όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας».

Επισήμανε ότι οι άνθρωποι, όλοι αυτοί που συγκροτούν την Ελλάδα του μόχθου, την Ελλάδα της γνώσης, την Ελλάδα της δημιουργίας, είναι στο επίκεντρο της μεγάλης προσπάθειας της κυβέρνησης στο στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και παρατήρησε: «Για αυτούς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια. Για αυτούς να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής, της διαπλοκής και της χρεοκοπίας. Για αυτούς να σχεδιάσουμε με ευθύνη την Ελλάδα της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα», κατέληξε.