current views are: 11

21 Μαΐου 2018
Δημοσίευση15:00

Μπουτάρης: Καλώ τα κόμματα να ενωθούν στην καταδίκη της βίας

«Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη»

Δημοσίευση 15:00’

«Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη»

Με χειροκροτήματα έγινε δεκτός από το κατάμεστο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, έπειτα από τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο.   

«Καλώ τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στο αυτονόητο. Στην καταδίκη της βίας, στον αγώνα για την επιβίωση του δημοκρατικού διαλόγου και της συνεννόησης. Για να μετρηθούμε πόσοι είμαστε υπέρ του διαλόγου και των κανόνων και πόσοι υπέρ της ζούγκλας και της βίας. Μόνο όταν φανεί ότι οι τραμπούκοι κάθε είδους είναι ισχνή μειοψηφία, τότε μόνο θα λουφάξουν» δήλωσε ο δήμαρχος.

Η επίθεση σε βάρος του προκάλεσε εξάλλου πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την υπόθαλψη της βίας εναντίον πολιτικών προσώπων.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γιατί αύριο θα είναι άλλος στη θέση μου. Κάποιος που θα ξυλοκοπηθεί. Για τις ιδέες του. Για τη θρησκεία του. Για τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό του. Για το χρώμα του δέρματός του. Γιατί είναι διαφορετικός» τόνισε.

Παρουσία του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, και της επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνας Νοτοπούλου, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στη στιγμή της επίθεσης: «Αυτοί που μου επιτέθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ξέρω ποιοι είναι. Μου επιτέθηκαν σαν άτομο και σαν δήμαρχο οργανωμένοι φασίστες».

«Όλοι μαζί να δουλέψουμε να σπάσει αυτό το απόστημα. Να εκλείψει αυτός ο φασισμός είτε είναι φανερός, είτε είναι κρυφός. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε στην εποχή του Γκοτζαμάνη. Να χαρακτηρίζεται η Θεσσαλονίκη του Πολκ, του Γκοτζαμάνη, του Τσαρουχά. Η δημοκρατία ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μείνει» πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει η πιο δημοκρατική πόλη του κόσμου. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, μπορεί τον Οκτώβριο του 2019 να μας ‘μαυρίσει’. Στις εκλογές όμως. Ούτε με χειροδικία, ούτε με νταηλίκια» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε δε πως «όλα αυτά τα χρόνια μας κατασυκοφαντούν. Παραποιούν τα λεγόμενά μας. Αλλοιώνουν τα όσα λέμε και κάνουμε. Διασπείρουν τις μισές αλήθειες ή και απλώς ψέματα. Υποτιμούν την προσπάθεια μας. Παραπληροφορούν τον κόσμο. Και το κάνουν συστηματικά και οργανωμένα».

Με την ομιλία να διακόπτεται συχνά λόγω των χειροκροτημάτων, ο κ. Μπουτάρης ανέφερε: «Είμαι 75 χρόνων. Θα γίνω 100 σίγουρα. Θα είμαι δήμαρχος έως τα 100. Δεν με νοιάζουν οι ύβρεις, οι συκοφαντίες και οι επιθέσεις. Έπεσα προχθές και όταν έπεσα κάτω και με τσαλαπατούσαν τρόμαξα. Όπως σηκώθηκα προχθές, έτσι έχω σηκωθεί και άλλες φορές στη ζωή μου. Έχω φτάσει πολλές φορές στον πάτο και ξανά προς τη δόξα τραβά».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του έδωσε την υπόσχεση πως «όσο είμαι δήμαρχος δεν θα επιτρέψω να γυρίσει η Θεσσαλονίκη στην εποχή του σκοταδιού και των σκανδάλων. Στην εποχή, το δικό μας και το δικό σας. Όσο είμαι εγώ δήμαρχος θα προσπαθώ όλοι μαζί να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πραγματική μητρόπολη των Βαλκανίων».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προβολή βίντεο, όπου παρουσιάστηκαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν σε βάρος του δημάρχου. Στην αίθουσα ήταν επίσης παρόντες οι δήμαρχοι Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρώην υφυπουργός, Σπύρος Βούγιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα