current views are: 8

21 Μαΐου 2018
Δημοσίευση16:19

Επιμένει ο Ζάεφ για το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Ντιμιτρόφ: Δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση

Δημοσίευση 16:19’

Ντιμιτρόφ: Δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση

Μπορεί η αντιπολίτευση στην Ελλάδα να απορρίπτει την ονομασία «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν» και η κυβέρνηση να μην την αποδέχεται επίσης ωστόσο τα Σκόπια επιμένουν πως «είναι ακόμα στο τραπέζι».

Η σκοπιανή πλευρά αφήνει να εννοηθεί πως επί του παρόντος δεν προτίθεται να δεχτεί άλλη ονομασία.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε πως ο εξέγερση του Ίλιντεν, που έλαβε χώρα το 1903, δεν ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις, και συνιστά λύση αξιοπρέπειας καθώς δεν επηρεάζει αρνητικά το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας.

Φέρεται να τόνισε επίσης πως τα Σκόπια μελετούν το πάγιο αίτημα της Αθήνας για αναθεώρηση του Συντάγματός τους μόνον εφόσον προκριθεί η ονομασία «Ίλιντεν».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση για το όνομα από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι εξ όσων γνωρίζει η πρόταση για το «Ίλιντεν» δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε όμως την ελπίδα πως η ελληνική πλευρά θα επανεξετάσει σοβαρά την θέση της.

Τζανακόπουλος: Βέλτιστη λύση ονομασία από το «πακέτο Νίμιτς»

Θυμίζουμε πως αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα και πρόσθεσε: «Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του υπήρξε μια θετική εξέλιξη. Και αφορά την για πρώτη φορά αποδοχή του erga omnes, ότι το όνομα θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων. Υπάρχουν προτάσεις, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από τις προτάσεις Νίμιτς. Η διαπραγμάτευση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και καλό θα ήταν να επιμείνουμε σε αυτό. Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με υπευθυνότητα».

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και το βλέμμα όλων, πλέον στρέφεται στα νέα ραντεβού  που  θα γίνουν στις 24 και 25 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και θα δουν αν και κατά πόσο υπάρχει έδαφος για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο οι διαπραγματεύσεις.


σχετικα αρθρα