ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα επιμένει στο erga omnes και τα Σκόπια στο «Ilindenska Makedonija»

Δημοσίευση 21 Μαΐου 2018, 22:06 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 19:43
Η Αθήνα επιμένει στο erga omnes και τα Σκόπια στο «Ilindenska Makedonija»
Photo: AFP
Facebook Twitter Whatsapp

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ επιμένουν στο «Ίλιντεν»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφάνισε ως επιτυχία της κυβέρνησης την υποχώρηση της ΠΓΔΜ όσον αφορά την ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Η κυβέρνηση των Σκοπίων, όμως, φαίνεται πως θέτει ως όρο την αποδοχή της ονομασίας «Μακεδονίας του Ίλιντεντ», την οποία απορρίπτει ως αλυτρωτική η ελληνική  αντιπολίτευση. 

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, o πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δήλωσε την Δευτέρα ενήμερος για τις ενστάσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, απηύθυνε ωστόσο έκκληση σε «όλους στην Ελλάδα» να εξετάσουν τη λύση «Ilindenska Makedonija», η οποία όπως είπε «αξίζει τον κόπο».  

Επισήμανε εξάλλου πως για την υιοθέτηση της συγκεκριμένης ονομασίας δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Αυτό μοιάζει να είναι και το «μυστικό» στην προσπάθεια του Ζάεφ να υπερβεί τα εμπόδια που θέτει το αντιπολιτευόμενο, εθνικιστικό VMRO. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ενεργό ρόλο για την εξεύρεση λύσης έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ, ασκώντας πίεση προς την σκοπιανή πλευρά. Τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή που η κυβέρνηση της Αθήνας δείχνει θετική. Διότι εάν οι ισορροπίες ανατραπούν είναι εξαιρετικά πιθανό πως το βάρος θα πέσει στην ελληνική πλευρά. 

Ο Ζάεφ υποστήριξε επίσης πως το «Ίλιντεν» πληροί την απαίτηση για χρονικό προσδιορισμό στην ονομασία, δεδομένου ότι αφορά τη σλαβική επανάσταση του 1903, χωρίς όμως να υποκρύπτει εδαφικές διεκδικήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε πως δεν υπάρχει καταλληλότερη πρόταση για το όνομα από το «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ΠΓΔΜ δεν συζητά άλλη πρόταση που να καλύπτει το erga omnes. «Αν αφαιρεθεί ένα στοιχείο, το συνολικό πακέτο θα διαλυθεί» είπε στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε να αναφερθεί στο «Ilindenska Makedonija» στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ.

«Εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός της αποδοχής του erga omnes από τους γείτονές μας, συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με υπευθυνότητα, πράγμα το οποίο δεν βλέπω να συμμερίζεται και να πράττει η αντιπολίτευση, μιλώ για το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πάντως ότι «η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιλογή ενός ονόματος από αυτά τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Νίμιτς στις προτάσεις του».

«Βεβαίως συζητάμε τις προτάσεις των γειτόνων μας, ωστόσο, η διαπραγμάτευση λειτουργεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και καλό είναι να επιμείνουμε σε αυτό» είπε.

Κατηγόρησε εξάλλου τη ΝΔ, η οποία έχει απορρίψει την πρόταση του «Ίλιντεν», ότι «δεν έχει τη διάθεση να λειτουργήσει εποικοδομητικά, να λειτουργήσει με υπευθυνότητα. Συντηρεί ακραία αντανακλαστικά τα οποία βρίσκουν έδαφος σε πραγματικές ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας, όμως νομίζω, ο ρόλος τον οποίο παίζει στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση δεν είναι καθόλου θετικός«.

 «Η ΝΔ ψάχνει να βρει λόγους για μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και, νομίζω, αυτό φαίνεται και από τον φιλικό της Τύπο και από τις δηλώσεις στελεχών της [..] για πρώτη φορά ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για μία λύση, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτει την ελληνική πλευρά με το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο.

»Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί τελικά είτε να υποστηρίξει, σε περίπτωση που υπάρξει λύση, αυτήν ακριβώς την επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, ή θα πρέπει να κάνει εκ νέου στροφή 180 μοιρών» υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής και το βλέμμα όλων, πλέον στρέφεται στα νέα ραντεβού  που  θα γίνουν στις 24 και 25 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και θα δουν αν και κατά πόσο υπάρχει έδαφος για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο οι διαπραγματεύσεις.