ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης στο «Ακραίως»: Οι αγορές βλέπουν τον Τσίπρα και φεύγουν

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2018, 12:44 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2018, 12:44
Α. Γεωργιάδης στο «Ακραίως»: Οι αγορές βλέπουν τον Τσίπρα και φεύγουν
Facebook Twitter Whatsapp

Ζήτησε από την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την πιστοληπτική γραμμή στήριξης,

«Και μόνο με την ύπαρξη του Α. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, είναι μιάμιση μονάδα επάνω τα επιτόκια, γιατί τον βλέπουν οι αγορές και φεύγουν» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής της, Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε απαισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάνοντας λόγο για κακές συγκυρίες, και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αφού όπως είπε «Μην κοροϊδευομαστε μνημονική εποχή θα έχουμε και μετά. Θα έρχονται κάθε μήνα να μας ελέγχουν».

«Δυστυχώς οι έως σήμερα διαπραγματεύσεις με τους δανειστές πάνε άσχημα. Το πρόβλημα της Ιταλίας, έχει σκληρύνει τη στάση της Γερμανίας και το βλέπουμε στην άνοδο των επιτοκίων. Η Γερμανία δεν μας δίνει καθαρή λύση για το χρέος. Εύχομαι στην κυβέρνηση να πετύχει καλή συμφωνία για ο χρέος. Τα επιτόκια που έχουμε σήμερα δεν επιτρέπουν ούτε καθαρή έξοδο, ούτε βρώμικη. Για να πέσουν τα επιτόκια πρέπει να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Δεν λέω ότι φταίει μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η αστάθεια στην Ιταλία δεν μας ευνοεί, μας βλάπτει. Η Ελλάδα για να βγει στις αγορές θέλει ηρεμία. Η αύξηση του πετρελαίου δεν μας βοηθά. Σημαίνει μείωση του οικονομικού κύκλου, δηλαδή ύφεση.Η ανησυχία των Ευρωπαίων για την Ιταλία, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τα υψηλά επιτόκια δείχνουν ότι είναι κακή στιγμή για την Ελλάδα να βγει στις αγορές. Θέλει μια καλή και καθαρή συμφωνία για το χρέος».

"Ο Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τον Ζάεφ το «Μακεδονία του Ίλιντεν"»

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρχικά δέχθηκε την ονομασία του «Μακεδονία του Ίλιντεν» γιατί «δεν κατάλαβε τι σήμαινε».

«Ο κ. Ζάεφ παρουσίασε την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων προφανώς γιατί είχαν καταλήξει σε αυτήν με τον κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις στην Ελλάδα και κυρίως από τη ΝΔ, έκανε πίσω. Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχτεί την ονομασία την προηγούμενη εβδομάδα, επειδή δεν είχε καταλάβει τι σήμαινε, προφανώς κατάλαβε ότι δεν περνάει από τη Βουλή. Αυτό το πισωγύρισμα έχει περιπλέξει ακόμα περισσότερο τη διαπραγμάτευση δίνει ευκαιρία στα Σκόπια να λένε ότι η Ελλάδα υπαναχώρησε» σημείωσε και δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα έρθει σύντομα λύση. «Έχουμε πολύ δρόμο για να καταλήξουμε σε λύση, δεν βλέπω ώριμο το κλίμα ούτε στα Σκόπια ούτε στην Ελλάδα. Τα Σκόπια θα οχυρωθούν στο Μακεδονία του Ίλιντεν για να φαίνονται καλοί και θα δίνουν και το erga omnes».

Ερωτώμενος για τις πιέσεις που ασκούνται από την Αμερική, απάντησε: «Οι ΗΠΑ σταθερά πιέζουν για λύση, αυτό τι σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχθούμε. Και τον κ. Καραμανλή τον πίεζαν αλλά δεν υποχώρησε. Δεν έχουμε ανάγκη την Αμερική δεν μας δίνει αυτή λεφτά, οι Ευρωπαίοι μας δίνουν».

Και έκανε πάλι λόγο για λύση – πακέτο. «Η γραμμή της ΝΔ είναι πρώτα η αλλαγή Συντάγματος για τα αλυτρωτικά θέματα και το erga omnes και τελευταίο το ονοματολογικό. Θα ξεκινήσουμε από τα άλλα. Είμαστε κατά της τμηματικής εφαρμογής της συμφωνίας, δεν έχω εμπιστοσύνη στους Σκοπιανούς. Μία λύση – πακέτο».