ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενικός Επιθεωρητής Υγείας: Καταγγελίες για υπερκοστολογήσεις σε φάρμακα και αναλώσιμα

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 22 Μαΐου 2018, 15:21 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2018, 15:36
Γενικός Επιθεωρητής Υγείας: Καταγγελίες για υπερκοστολογήσεις σε φάρμακα και αναλώσιμα
Facebook Twitter Whatsapp

Σοβαρές καταγγελίες του Σταύρου Ευαγγελάτου

Σε σοβαρές καταγγελίες για κακοδιαχείριση στον κλάδο της Υγείας που κόστισε περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ στο κρατικό προϋπολογισμό την τελευταία δεκαπενταετία, προχώρησε ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), Σταύρος Ευαγγελάτος.

Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο κ. Ευαγγελάτος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η προμήθεια απινιδωτών από νοσοκομεία ως και το 2014. Όπως είπε, τα νοσοκομεία αγόραζαν τα μηχανήματα σε τιμές υψηλότερες από αυτές της διεθνών αγορών. Μάλιστα σημείωσε πως για να μπορεί να ελεγχθεί η τιμή εισαγωγής χρησιμοποιήθηκε και η μέθοδος των…offshore με έδρα την Κύπρο και αλλού.

Αίσθηση προκάλεσε ακόμα, η αναφορά του κ. Ευαγγελάτου σε περιστατικό προμήθειας λαπαροσκοπικών υλικών από το νοσοκομείο της Λάρισας, η οποία έγινε με τρόπου που ζημίωσε το νοσοκομείο κατά 6,8 εκατ. ευρώ μόνο για τη διετία 08-09. Αντίστοιχα, στο αυτό της Αλεξανδρούπολης, ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, κατήγγειλε πως η προμήθεια υγειονομικού υλικού προκάλεσε ζημία ύψους 974.000 ευρώ.

Ο κ. Ευαγγελάτος αναφέρθηκε και σε υπερτιμολογήσεις για τη προμήθεια ραδιοφαρμάκων, καταγγέλλοντας πως σε νοσοκομείο στη Πάτρα, το 2016, τιμολόγησαν το συγκεκριμένο είδος φαρμάκου 10 φορές υψηλότερα από το κανονικό. «Αντί για 220 ευρώ ένα ραδιοφάρμακο χρεωνόταν 2.200 ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βουλευτές μέλη της επιτροπής αιφνιδιάστηκαν από τις καταγγελίες του επιθεωρητή και αποφάσισαν να προετοιμαστούν καλύτερα βάσει των στοιχείων που κατέθεσε και να επανέλθουν σε επόμενη συνεδρίαση.