ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Τσίπρα και Ζάεφ

του Αντώνη Αντζολέτου - Δημοσίευση 22 Μαΐου 2018, 18:55 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2018, 19:55
Σκοπιανό: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Τσίπρα και Ζάεφ
Facebook Twitter Whatsapp

Στον απόηχο των αμερικανικών παραινέσεων για λύση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον απόηχο των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός στη Σόφια για το Σκοπιανό τόσο με τον Ζόραν Ζάεφ όσο και την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και από το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα απασχόλησε η ονομασία «Ίλιντεν» η Γερμανίδα καγκελάριος με πρωτοβουλία της επικοινώνησε με τους δυο ηγέτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρώτα επικοινώνησε χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, συζητώντας μαζί του πτυχές του ονοματολογικού, αλλά και τα νέα δεδομένα που μπήκαν στο τραπέζι στη βουλγαρική πρωτεύουσα και ακολούθως μίλησε και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Όλα δείχνουν πως η Άνγκελα Μέρκελ, ένα περίπου μήνα πριν τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δείχνει τη  βούληση του Βερολίνου να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό ζήτημα, χωρίς, όμως , όπως τόνιζαν αρμόδιες πηγές να τίθεται θέμα πιέσεων προς καμία πλευρά.

Στον απόηχο της αμερικανικής επέμβασης

Οι επαφές που είχε η Μέρκελ με τους κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, σημειώνονται στον απόηχο των αμερικανικών παραινέσεων για λύση στο Σκοπιανίο που διατυπώθηκαν δια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα πως ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

«Όχι» στο Ίλιντεν από την αντιπολίτευση

Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό πως η πρόταση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για ονομασία της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν», απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι γνωστή επίσης η κάθετη άρνηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛ), σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία», και επιβεβαιώθηκε εκ νέου σήμερα, μέσω της συνέντευξης του Πάνου Καμμένου στον Alpha 980.

Πέραν αυτού, και η αντιπολίτευση απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης για το Ίλιντεν. Η Φώφη Γεννηματά διαμήνυσε ότι είναι απολύτως αρνητική στο Ίλιντεν και τόνισε πως πρέπει να δοθούν εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό. Τόνισε ότι για το ΚΙΝΑΛΛ αποδεκτή είναι ονομασία  με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ενώ εκ των ων ουκ άνευ είναι η αναθεώρηση του συντάγματος και το erga omnes.

Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της τονίζει πως «Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας "μακεδονικού" έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο».«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», προσθέτει η Πειραιώς.

Αντίστοιχες θέσεις έχουν πάρει και τα υπόλοιπα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.