current views are: 8

23 Μαΐου 2018
Δημοσίευση08:19

Τσίπρας: Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν

«Διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον ΟΗΕ»

Δημοσίευση 08:19’

«Διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον ΟΗΕ»

«H εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα (σ.σ.: στο Eurogroup) να συζητήσει για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας, γι’ αυτό ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της κυρίας Γεννηματά», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι υπάρχει κίνδυνος να μην συζητούμε έχοντας μπροστά μας τα πραγματικά δεδομένα. Θα ακούσουμε πολλά καταστροφικά και κινδυνολογικά από την αντιπολίτευσης. Αυτά που έχουμε συνηθίσει να ακούμε, αλλά ευτυχώς δεν βλέπουμε τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ξέρω ότι μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς να το ακούν αυτό. Αλλά θα το λέω ξανά και ξανά, μπας και το εμπεδώσουν: «Η Ελλάδα μετά από χρόνια κρίσης, βγαίνει από αυτή την περιπέτεια. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία δεν συνιστά σε καμία περίπτωση «αυτό που ορισμένοι προσεύχονται καθημερινά, δηλαδή παράταση του μνημονίου».

Είπε ότι δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί, είπε ο πρωθυπουργός, ειδικά όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αντιπολίτευση για το τέλος του 2014.

«Αυτή η Ελλάδα (σ.σ.: του 2014) είναι παρελθόν πιά. Έχουμε μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κλείνει σιγά – σιγά η μεγάλη πληγή της ανεργίας», πρόσθεσε.

«Έχουμε στα χέρια μια λύση, που ευελπιστούμε ότι θα είναι η θετική αυλαία, το καθοριστικό σημείο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο της οριστικής εξόδου της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι τηρεί «μια γραμμή που δεν είχε συναίσθηση ευθύνης αλλά και της πραγματικότητας. Βασίστηκε στην προπαγάνδα, τη διαστρέβλωση και την καταστροφολογία. Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει η τέταρτη. Ετσι, χάνετε την όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει. Εδώ και μια τριετία διαψεύδεστε σε κάθε καταστροφικό σενάριο. Επενδύσατε χυδαία στην πιθανή αδιαλλαξία των δανειστών στα εργασιακά. Το περιβόητο «Βάστα ΔΝΤ».

«Σταθερότητα για σας είναι να είναι στην εξουσία η παρέα των offshore και αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», τόνισε.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα μείνετε στην Ιστορία ως αυτός που μετέτρεψε τη ΝΔ σε κόμμα υπονόμευσης. Εδώ που έχετε φτάσει, θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους. Εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα και εμείς οδηγήσαμε τον τόπο σε μια νέα εποχή ελπίδας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες, είπε: «Το ολιστικό σχέδιο, περιλαμβάνει τα μέσα, τους σκοπούς και τον τρόπο υλοποίησης και πρέπει να συζητηθεί βαθιά και να υπάρξει και αντιπαράθεση».

Αναφερόμενος στο πακέτο Γιούνκερ, είπε: «Ταραχτήκατε όταν ο Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορροφητικότητα. Το χειρότερο είναι ότι έχετε πειστεί από την προπαγάνδα σας».

«Το μοντέλο σας είναι παρωχημένο. Οι αντιλήψεις σας, οι νεοφιλελεύθερες, που τις παρουσιάζετε ως φρέσκες, είναι παλιές και αποτυχημένες. Οι δυνάμεις της κρατικοδίαιτης ελίτ του τόπου, που εκπροσωπείτε, που δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, που ήξεραν μόνο να μοιράζονται τα κέρδη στους καιρούς της ανάπτυξης… Δεν θέλουν να ρισκάρουν, τα θέλουν όλα έτοιμα. Θέλουν απλώς, όπως έκαναν παλιά, να συνεχίσουν να παρασιτούν σε βάρος του κράτους και της εργασίας. Όταν είδατε το σχέδιό μας τρομάξατε και τρόμαξαν και αυτοί και αρχίσατε το γνωστό τροπάρι», πρόσθεσε, εξαπολύοντας πυρά στη ΝΔ.

«Κύριε Μητσοτάκη, αυτό το σχέδιο δεν σας αρέσει. Το δικό σας θα μας πείτε ποιο είναι; Μας έχετε πει ότι είναι ξεπερασμένο το 8ωρο. Αναφέρεστε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ιδεοληψία της αριστεράς. Βλέπετε πλεονάζον προσωπικό στα νοσοκομεία. Υπόσχεστε 1:5 προσλήψεις /απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ εμείς τώρα είμαστε στο 1:3. Να μην ξεχάσω τι έλεγε ο Γεωργιάδης ότι θα σας κλέψει τη δόξα η τρόικα για τις απολύσεις» και απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, είπε: «Συμφωνείτε με την αύξηση κατώτατου μισθού; Με την αποφυγή του λοκ άουτ; Με τη μη απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Ναι ή όχι; Για να δούμε το σχέδιό σας!».

«Η Ελλάδα της διαφθοράς, της ύφεσης και της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, του ρουσφετιού, των κρατικοδίαιτων δήθεν επενδυτών, έχει περάσει ανεπιστρεπτί», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η αδήλωτη εργασία πρέπει να πάψει να αποτελεί τον κανόνα. Έχει περιοριστεί στο 13 από το 19% αλλά για μας δεν είναι αρκετό. Δέσμευση μας είναι  η αδήλωτη εργασία να συρρικνωθεί ριζικά. Σε βάθος τριετίας θέλουμε να φτάσει στο 5%. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, επανέρχονται. Γιατί αυτό που λέτε εσείς οι νεοφιλελεύθεροι «ελεύθερο ανταγωνισμό» εμείς το λέμε εργασιακό μεσαίωνα. Εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό, σταδιακά θα υπάρξει αύξηση και των υπολοίπων αμοιβών».

«Η «παρένθεση» όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά θα παραμείνει ανοιχτή και την επόμενη τετραετία», τόνισε.

«Διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον ΟΗΕ»

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό τονίζοντας: «Επιδίωξα την τάχιστη δυνατή ενημέρωση και συνεννόηση. Από τη Σόφια είπα ότι έχουμε ακόμα πολύ σημαντικό δρόμο να διανύσουμε για να έχουμε συμφωνία. Προτεραιότητα μας είναι το erga omnes» και η συνταγματική αλλαγή. Ο Ζάεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της γείτονος που δέχθηκε κάτι τέτοιο δημόσια. Διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον ΟΗΕ, το «πακέτο» Νίμιτς»».

Ακόμα υποστήριξε: «Σε ένα πράγμα έχετε δίκιο κ. Μητσοτάκη. Η δική μας κυβέρνηση συζητάει, δεν κρύβεται. Εσείς κρυφτήκατε και αλλάξατε θέσεις. Δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε όπως έκανε ο προκάτοχος σας για να ρίξει την κυβέρνηση του πατέρα σας και να κάνει πολιτική καριέρα».

«Εκλογές τώρα σημαίνει να μην βγούμε από το μνημόνιο»

Με επίθεση στη Φώφη Γεννηματά άνοιξε τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως «Η κα Γεννηματά μίλησε λες και επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει στον όνομα του κόμματος ο κόσμος ξέχασε ότι κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια με τον κ. Σαμαρά».

«Δεν έχω καταλάβει αν είναι η ίδια ή κάποιος άλλος που μου έστειλε μια επιστολή πριν από κάποιες μέρες, μια επιστολή που έλεγε πόσο κρίσιμης εθνικής σημασίας είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και μάλιστα πριν κλείσει η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία. Αναρωτιέμαι είναι ο ίδιος άνθρωπος που μου έστειλε την επιστολή ή τι έχει αλλάξει», σημείωσε.

«Εκλογές τώρα σημαίνει να μην βγούμε από το μνημόνιο. Αυτή την ακραία θέση δεν τόλμησε να τη θέσει ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε στη διάρκεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά και το αίτημα της για εκλογές ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Σας έπιασε μια ευαισθησία να πάμε σε εκλογές για να ρωτήσουμε το λαό. Όταν φέρνατε το ΔΝΤ δεν ρωτήσατε τον λαό. Την άποψη σας κ. Γεννηματά δεν τη συμμερίζονται οι σύμμαχοι σας στο ΚΙΝΑΛ εξ όσων γνωρίζω. Δεν σας κάνει και προσωπικά καλό».

«Εμάς δεν μας ακούτε. Τους συντρόφους σας στην Ευρώπη δεν τους ακούτε, από το ΕΣΚ; Δεν ακούσατε τον κ. Μπούλμαν;» τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον επικεφαλής της Ευρωομάδας του Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών που κάλεσε όλα τα προοδευτικά κόμματα στην Ελλάδα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κοινό δρόμο για το μέλλον της χώρας και ανέφερε ότι δεν βλέπει καμία βελτίωση αν η διακυβέρνηση της χώρας αναληφθεί εκ νέου από τη ΝΔ, που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη βύθιση της χώρας στο χάος.

«Η Αριστερά σ’ αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου»

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η ανησυχία, αμηχανία και αδυναμίας στα ζητήματα της οικονομίας φάνηκε από την επιλογής σας να ξεκινήσετε με ένα άλλο θέμα, δεν το υποτιμώ, το θέμα της βίας. Θέλω να καταδικάσω τις απαράδεκτες απειλές και τα υπονοούμενα από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα. Είναι καταδικαστέες όσο και οι απειλές που έχουμε δεχθεί και εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών το τελευταίο διάστημα».

Παράλληλα, σχολίασε πως έχει την αίσθηση ότι σε αντίθεση με ό,τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης σε πολιτικά περιοδικά του εξωτερικού, το ανησυχητικό τούτη την ώρα είναι μία έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού, μία άνοδος επικίνδυνη της άκρας δεξιάς. «Και βλέπω αυτό να μην σας ανησυχεί» τόνισε.

«Όπως δεν σας ανησύχησε όταν στους 300 βουλευτές ήρθε επιστολή κατάπτυστη από ορισμένες πολιτιστικές ενώσεις που αυτοαποκαλούνται “παμμακεδονικές ενώσεις” ότι αν ψηφίσουν συμφωνία με τη βόρεια γειτονική χώρα σύνθετης ονομασίας που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι υποπίπτουν σε αδικήματα που επισείουν ισόβια ή θάνατο» πρόσθεσε και τον κατηγόρησε ότι δεν είχε καταδικάσει τότε.

«Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική ζωή του τόπου υπονομεύεται από ακραία στοιχεία. Το ανησυχητικό στη χώρα είναι η έξαρση εθνικισμού, εθνικολαϊκισμού μία άνοδος της άκρας δεξιάς που δεν σας ανησυχεί. Φτάσαμε στο αποτρόπαιο περιστατικό του ξυλοδαρμού του Γιάννη Μπουτάρη. Μου ασκήσατε κριτική γιατί χαρακτήριζα τους δράστες ακροδεξιούς τραμπούκους. (…)Σας πείραξε ότι τους χαρακτήρισα ακροδεξιούς γιατί σας χαλάει το αφήγημα. Είχατε πει ότι δεν υπάρχει βία από την άκρα δεξιά αλλά από την άκρα αριστερά» συνέχισε και πρόσθεσε: «Περιστοιχίζεστε από στελέχη που έχουν θητεύσει σε κόμματα με παράλληλη ιδεολογία και όμορη με την άκρα δεξιά. Εσείς βγάλατε μια ανακοίνωση σχεδόν ίσων αποστάσεων, με τα γνωστά «καταδικάζουμε τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται».

Τι από όπου και αν προέρχεται; Δεν καταλάβατε από πού προήλθε κ. Μητσοτάκη; Δεν θέλετε να καταλάβετε. Αν εγώ είχα δήμαρχο μεγάλης πόλης που έλεγε «καλά του έχουν αυτού του προδότη» θα μπορούσα να σταθώ; Αν είχε έναν πρώην περιφερειάρχη και διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος σας να κάνει δηλώσεις την ώρα του προπηλακισμού και να λέει ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι ένα «πολιτικό τραβέλι» και δεν καταδίκαζα αυτή την τοποθέτηση θα μπορούσα να σταθώ; Εσείς κ. Μητσοτάκη έχε το θράσος όχι μόνο να στέκεστε αλλά μου επιτίθεστε κιόλας ενώ δεν τολμάτε να αποπέμψετε το δήμαρχο σας από τα όργανα του κόμματος σας. Αυτή είναι η διαφορά ήθους».

«Η Αριστερά σ’ αυτόν τον τόπο ήταν πάντα στη θέση του διωκόμενου, όχι του διώκτη» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Η ΝΔ ήταν κόμμα που από τη μεταπολίτευση και μετά είχε μία σαφής διαφορά με κόμματα και πρόσωπα της ακροδεξιάς. (….)Σήμερα ο κορμός της ΕΠΕΝ είναι ηγετική πτέρυγα στο κόμμα σας κ. Μητσοτάκη».


σχετικα αρθρα