current views are: 9

23 Μαΐου 2018
Δημοσίευση09:14

Σβίγκου στο «Ακραίως»: Απαράδεκτη η απειλή Ρουβίκωνα στον κ. Μητσοτάκη

“Όλες οι διεθνείς συμφωνίες έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα” υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για το Σκοπιανό

Δημοσίευση 09:14’
Ράνια Σβίγκου

“Όλες οι διεθνείς συμφωνίες έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα” υποστήριξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για το Σκοπιανό

«Απαράδεκτη και καταδικαστέα» χαρακτήρισε «την οποιαδήποτε απειλή του Ρουβίκωνα στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και εν συνεχεία καταδίκασε τις ενέργειες των μελών του.

«Δεν χρειάζεται να μονοπωλεί τη δημόσια ατζέντα ο Ρουβίκωνας. Αυτός είναι ο στόχος του. Δεν γίνεται όμως η πολιτική αντιπαράθεση να μονοπωληθεί από τον Ρουβίκωνα. Οι ενέργειές τους είναι απόλυτα καταδικαστέες. Η Αριστερά ποτέ δεν είχε σχέση με ενέργειες, δεν έχει σχέση με όσους φορούν κράνη και φθορές δημοσίας περιουσίας» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να επιτεθεί στην κυβέρνησης  μέσω αυτού δεν είναι επιτυχής. Η κάθε ενέργεια τιμωρείται από τον ποινικό κώδικα. Αλλιώς τιμωρείται η ρίψη για τρικάκια, αλλιώς η επίθεση με σωματική βία κ.λ.π. Μην δημιουργούμε συμψηφισμούς»

Σκοπιανό: Όλες οι διεθνείς συμφωνίες έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα

Για τις παρεμβάσεις Πενς και Μέρκελ, που ζητούν άμεση λύση στο Σκοπιανό, η κ. Σβίγκου απάντησε ότι «καμία πίεση και καμία παραίνεση δεν επιδρά στη δική μας επιδίωξη για λύση στο Σκοπιανό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάντα θέση για σύνθετη ονομασία. Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, που θα  ήταν επωφελής για όλα τα Βαλκάνια και για τη χώρα μας. Δεν υπάρχει ζήτημα πιέσεων. Οι προϋποθέσεις τις οποίες έχουμε θέσει και πρέπει να καλυφθούν για οποιαδήποτε λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes».

Ερωτώμενη για το κατά πόσο θα είναι ενιαία λύση, υποστήριξε ότι «πάμε σε ενιαία λύση, η οποία θα αντέχει στο χρόνο και δεν θα έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησής της. Όλες οι διεθνείς συμφωνίες έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μην τα μπερδεύουμε με τα πακέτα», και στη συνέχεια κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αλλάζει συνεχώς θέσεις: «Η ΝΔ κάνει προσπάθεια για να κρύψει ποια είναι η θέση της. Έχει αλλάξει 2-3 φορές θέσεις».

Πάντως δεν φάνηκε αισιόδοξη για άμεση λύση : «Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει θέσει τις προϋποθέσεις. Να περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Έχει γίνει μια υποχώρηση από Σκόπια για το erga omnes, αλλά ακόμα δεν έχουν αποδεχτεί τη συνταγματική αναθεώρηση».

“Διαφορετικά θέματα η κατάτμηση της Β’ Αθήνας και η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού”

Η  εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για διαίρεση της Β’ Αθήνας, αλλά και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, διαχωρίζοντας τα. «Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Γιατί πρέπει να τα συνδέουμε;  Η κατάτμηση της Β’ Αθήνας είναι ένα εύκολο θέμα. Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε σε αυτή τη διευκόλυνση για τους Έλληνες του εξωτερικού με την επιστολική ψήφο. Υπάρχουν όμως, πολλά νομικά ζητήματα, τεχνικά και υποδομών.

Για παράδειγμα το πώς θα καταγραφούν σε κάθε περιοχή του εξωτερικού, το πώς θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου κ.λ.π.. Δεν λέω ότι είναι ανυπέρβλητο, αλλά να εξεταστεί σοβαρά για να μην υπάρχουν θέματα» είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ γιατί «δεν μπορεί να κάτσει στο ίδιο τραπέζι να συνεννοηθούμε για κάποια θέματα τα οποία έχουν εκφραστεί θετικά στο παρελθόν».

Κλείνοντας η κ Σβίγκου χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «θλιβερό κακέκτυπο του κ. Σαμαρά, που επαναλαμβάνει ακριβώς την ίδια εμφυλιοπολεμική ρητορική που μας είχε συνηθίσει ο πρώην πρωθυπουργός. Αυτό το θεωρώ λυπηρό για έναν πολιτικό αρχηγό ο οποίος ξεκίνησε ως μετριοπαθής και φιλελεύθερος” ενώ απέδωσε προσπάθεια συμψηφισμού από πλευράς της Ν.Δ στην επίθεση που δέχθηκε ο Γ. Μπουτάρης με την “έφοδο” Ρουβίκωνα στο ΣτΕ: 
“Είδαμε και το  στέλεχός της, τον κ. Καμπόσο, να κάνει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις, που ουσιαστικά πανηγύριζε για την φασιστική επίθεση στον κ. Μπουτάρη, και δεν έχει διαγραφεί αυτό το στέλεχος από τη Ν.Δ. Ήταν μια προσπάθεια συμψηφισμού με όσα έγιναν στο ΣτΕ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτος αυτός ο συμψηφισμός”.


σχετικα αρθρα