current views are: 11

23 Μαΐου 2018
Δημοσίευση12:28

Δραγασάκης: Το ολιστικό πρόγραμμα είναι σχέδιο για ευρεία συμμαχία

Πυρά κατά ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ

Δημοσίευση 12:28’

Πυρά κατά ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ

Ως βάση για τη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών χαρακτήρισε το λεγόμενο ολιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας κατά τη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ο κ. Δραγασάκης είπε πως είναι ένα σχέδιο που έχει την ανοχή των θεσμών, μια σημαντική όπως τη χαρακτήρισε προσπάθεια, «σκέψεις διαλόγου», με άλλα κόμματα. Μάλιστα προχώρησε και σε ανοίγματα, καθώς σημείωσε πως πολλά από αυτά που ειπώθηκαν- κάνοντας ειδική αναφορά στον κ. Θεοδωράκη– μπορούν να συζητηθούν για την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων.

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε πως έχει μεθοδολογικό πρόβλημα, καθώς οι βασικές της παραδοχές έχουν διαψευσθεί. Για τη δε κ. Γεννηματά αλλά και το ΚΚΕ, σημείωσε πως οι ισοπεδωτισμός δεν αποτελεί «σωστή» μέθοδο, εξηγώντας ότι: «μπορεί κάποιος να θεωρεί υποτιμητικό το θέμα της επαναφοράς συλλογικών διαπραγματεύσεων (…). Αυτά όμως τα δευτερεύοντα θέματα καθορίζουν τη ζωή και τη βιωσιμότητα της κοινωνίας!».

Ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι το σχέδιο ανάπτυξης για το μέλλον που παρουσιάζεται σήμερα, «έχει βασιστεί στην προσπάθεια που έγινε τα τρία προηγούμενα χρόνια του ΚΕΠΕ, με υπουργό τον κ. Σταθάκη, του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, που στο μεταξύ δημιουργήθηκε από τον κ. Σταθάκη και προχώρησε από τον κ. Παπαδημητρίου για να γίνει μια τελική προσπάθεια από επιτροπή υπό τον κ. Χαρίτση που συνέταξε το τελικό κείμενο». Προηγήθηκαν, εξάλλου, όπως είπε, πολλές διαβουλεύσεις με φορείς παραγωγικούς και κοινωνικούς και το τελικό κείμενο συσσωρεύει την εμπειρία από τα περιφερειακά συνέδρια καθώς και τη διαβούλευση και τις παρατηρήσεις και προτάσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Μιλάμε για μια διαδικασία διαφανή, ανοιχτή, της οποίας το αποτέλεσμα είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να σχεδιάσουμε το μέλλον» είπε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε ότι δεν είναι το τελικό, αλλά είναι μια γέφυρα από τη μνημονιακή διαχείριση στον νέο ορίζοντα, σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα του 2030, ένα σχέδιο με το οποίο, όχι μόνο θα αντιμετωπιστούν πληγές του παρελθόντος, αλλά θα προσεγγιστούν και οι νέες προκλήσεις του μέλλοντος.

Αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος για την ανάπτυξη, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι με το τέλος του μνημονίου η Ελλάδα ανακτά την κυριαρχία στη διαμόρφωση πολιτικής και οι οποίες επισκέψεις και όποιες επιτηρήσεις θα γίνονται, θα έχουν τον χαρακτήρα που έχουν σε άλλες χώρες. «Δεν θα υπάρχει εξάρτηση από τις δόσεις, ώστε να επιβάλλονται πολιτικές με τις οποίες δεν θα συμφωνεί η κυβέρνηση» είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας, αλλά και μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του μέλλοντος της χώρας».

Δραγασάκης: Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες που τα κόκκινα δάνεια μαζεύονταν

«Το πιο ενδιαφέρον επιχείρημα είναι αυτό που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι όταν μία οικονομία είναι σε ύφεση όσο πιο μεγάλη είναι η ύφεση τόσο πιο απότομη μετά είναι η ανάπτυξη,  Η θεωρία του ελατηρίου είναι μια γνωστή άποψη. Όμως εδώ πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι όταν μια οικονομία έχει ένα ισχυρό ιδιωτικό χρέος, όταν δηλαδή η οικονομική κρίση συνοδεύεται από τραπεζική κρίση, όπως έγινε στην Ελλάδα, τότε το μεγάλο ιδιωτικό χρέος λειτουργεί ως βαρίδι», τόνισε στη δευτερολογία του ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγάκης.

Τόνισε ακόμα πως «υπήρξαν μεγάλες ευθύνες που για πολλά χρόνια τα κόκκινα δάνεια συσσωρεύονταν . Τα πολλά κόκκινα δάνεια αχρηστεύουν το τραπεζικό σύστημα», σημείωσε.

Χαρακτήρισε ακόμα «ελπιδοφόρο ότι έχουμε τάση προς ανάπτυξη των επενδύσεων».


σχετικα αρθρα