current views are: 11

24 Μαΐου 2018
Δημοσίευση04:16

Η μεταμνημονιακή εποπτεία στο τραπέζι, την επομένη της σύγκρουσης Τσίπρα – Μητσοτάκη

Η εποπτεία αναμένεται να «κλειδώσει» τον Ιούνιο

Δημοσίευση 04:16’

Η εποπτεία αναμένεται να «κλειδώσει» τον Ιούνιο

Πρώτο θέμα στο σημερινό Eurogroup είναι η Ελλάδα, με τους εταίρους να έχουν στείλει ήδη ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: εφαρμόστε πρώτα τα προαπαιτούμενα και βλέπουμε μετά τις αποφάσεις για το χρέος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τη μεταμνημονιακή εποπτεία που θα ασκούν οι θεσμοί και η οποία δεν θα βασίζεται στο ελληνικό Σχέδιο ανάπτυξης που έγινε γνωστό προχθές.

Η εποπτεία, με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, αναμένεται να «κλειδώσει» τον Ιούνιο πάνω στους άξονες ενός Σχεδίου που θα προβλέπει πολυετή δημοσιονομική προσαρμογή, θα καταγράφει με σαφήνεια τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα και θα περιλαμβάνει τη λεγόμενη «ρήτρα μη αναστρεψιμότητας» των ήδη ψηφισμένων μέτρων, που έγκαιρα είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα μας, από τον περασμένο Μάρτιο.

Για αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως μας τόνιζε στενός συνεργάτης του, επανέλαβε χθες από το βήμα της Βουλής, ότι τα περί «καθαρής εξόδου» του κ. Τσίπρα είναι ένα «βρώμικο ψέμα». «Το μνημόνιο δεν αλλάζει αλλά μεταλλάσσεται. Φέρνετε ένα πλαίσιο ασφυκτικό και διαφορετικό από αυτό της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Η Ελλάδα αναγκάζεται να εφαρμόσει νέα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ, που ψήφισαν Τσίπρας-Καμμένος χωρίς να έχουν εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια προεκλογικού τύπου αντιπαράθεση, που προϊδέασε για το κλίμα που θα υπάρχει στη χώρα στους επόμενους μήνες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ουρές στην αξιολόγηση που ανοίγουν παράθυρο για νέες δεσμεύσεις» ενώ χαρακτήρισε «βόλτα σε ναρκοπέδιο» την έξοδο στις αγορές «υπό τις παρούσες συνθήκες», σε μια προσπάθεια να αποδομήσει το γνωστό αφήγημα γύρω από το οποίο κινήθηκε ξανά ο πρωθυπουργός, «Η Ελλάδα βγαίνει από τα Μνημόνια και αλλάζει σελίδα».

Μάλιστα στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη χαρακτήριζαν, παρά τις υψηλές κορώνες, εντελώς υποτονική σε επιχειρήματα, την παρουσία του κ. Τσίπρα στην Ολομέλεια, ενώ δεν άφηναν ασχολίαστη και την ομιλία Τσακαλώτου, ο οποίος κάλεσε ουσιαστικά τη ΝΔ, να ξεχάσει τελείως τι έγινε στο παρελθόν και τι υποσχέσεις είχε δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να ασχοληθεί με το μέλλον. Όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αντιληφθεί πλέον ότι βρίσκονται μπροστά σε πλήρες αδιέξοδο σε όλα τα μέτωπα και πως η κυβέρνηση είναι πια σε αποδρομή.

Εντύπωση προκάλεσε στα γαλάζια στελέχη και το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε στα πρακτικά λάθος έγγραφο για την ανεργία. Όπως αποκάλυψε αμέσως μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας έδωσε στο Σώμα της Ολομέλειας διάγραμμα, που έδειχνε τη ραγδαία αποκλιμάκωση των spreads επί κυβέρνησης Σαμαρά!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει την πολιτική του «σκληρού ροκ» απέναντι στον κ. Τσίπρα (χαρακτηριστική ήταν η φράση «εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008», με την οποία απευθύνθηκε προς τον πρωθυπουργό), παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις «θετικές» προτάσεις της ΝΔ για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση των πιο ασθενέστερων.

Παράλληλα, όπως φάνηκε και από το άνοιγμα που έκανε στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, θα επιμείνει να ζητά εκλογές άμεσα, ακόμη και πριν τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα και πριν συμφωνηθεί το είδος της εποπτείας με τους δανειστές. «Κυρία Γεννηματά δεν θα διαφωνήσουμε εάν θα γίνουν σε 2 ή έξι μήνες. Εμείς τις ζητάμε εδώ και 2 χρόνια» ανέφερε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 


σχετικα αρθρα