current views are: 6

24 Μαΐου 2018
Δημοσίευση10:19

Οι συντάξεις θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών – Οι εναλλακτικές του Μαξίμου

Προβληματίζουν οι περικοπές από τον νέο χρόνο

Δημοσίευση 10:19’

Προβληματίζουν οι περικοπές από τον νέο χρόνο

Αέρα αισιοδοξίας επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν προσδοκίες για το θέμα του χρέους και τις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των δανειστών.

Παρ’ όλα αυτά ο μεγάλος «βραχνάς» για το κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, που θα ισχύσει από την 1/1/2019. «Οι συντάξεις κρίνουν εκλογές», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης στ οnewpost.gr, ενώ έμπειρος κοινοβουλευτικός εξέφραζε την απορία του «πως θα πάμε σε εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, αν προχωρήσουμε σε νέο ψαλίδι στις συντάξεις». Η αγωνία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονη για το συγκεκριμένο θέμα, αφού, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, είναι ένα μέτρο  που το έχει εισπράξει ήδη η κοινωνία, με τους συνταξιούχους να έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και να υπολογίζουν τις απώλειες που θα έχουν.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν από τώρα ποια είναι τα περιθώρια που έχουν από το υπερπλεόνασμα του 2018 και τι μπορεί να διαθέσουν από το 3,5% και πάνω που θα εξασφαλίσουν. Το νέο μέρισμα, που θα δοθεί στο τέλος του χρόνου και στο οποίο αναφέρθηκε  ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ολομέλειας, θα αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» του Μαξίμου, ωστόσο  η δυσαρέσκεια που προκαλείται στην κοινωνία από τις μειώσεις στις συντάξεις είναι πολύ μεγάλη. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου με την κυβέρνηση να είναι ακόμα σε διαδικασία ανταλλαγής στοιχείων με τους εταίρους.

Σε αυτή τη γραμμή η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών υποστηρίζει πως οι εκλογές το φθινόπωρο θα μπορούσαν να αποφευχθούν εκτιμώντας πως υπάρχουν «παράθυρα» για την κυβέρνηση είτε να παρακάμψει είτε να αντισταθμίσει τις ζημίες και το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει ακόμα μια μείωση στην  γ΄ ηλικία. Η δυσαρέσκεια, άλλωστε από τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών λειτουργεί αθροιστικά και αντικατοπτρίζεται και στα άλλα μέλη μιας οικογένειας που θα δει εκ νέου το εισόδημά της να μειώνεται. Η πιθανότητα να βρεθεί μια φόρμουλα οι περικοπές να «απλωθούν» σε βάθος χρόνος φαίνεται να εξετάζεται με γνώμονα τα καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα και τα στοιχεία βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακόμα κι αν αυτό το σενάριο αποτύχει, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν στο newpost.gr την αύξηση του claw back για την υγεία, που θα αποτυπωθεί μέσα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ αρκετοί θεωρούν πως τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μεγέθυνση των κοινωνικών δαπανών, αλλά και η μείωση των φορολογικών βαρών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά για την κυβέρνηση.

Η «τράπουλα αναμένεται να ανακατευτεί» από τον Σεπτέμβριο και μετά, που η Ελλάδα θα έχει βγει και τυπικά από τα μνημονιακά προγράμματα, ενώ τελικά αποτελέσματα η κυβέρνηση θα έχει με την κατάθεση του επόμενου προϋπολογισμού στη Βουλή τον ερχόμενο Νοέμβριο. Η μη εφαρμογή ψηφισμένων μέτρων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και για αυτό τον λόγο κανείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν ανοίγει μια τέτοια συζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο θολό από το γεγονός πως για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι παρεμβάσεις στις συντάξεις θεωρούνται ένα διαρθρωτικό μέτρο και όλα θα εξαρτηθούν από τις τελικές αποφάσεις της Ουάσινγκτον για το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.
 


σχετικα αρθρα