ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Έτοιμη η γενική συμφωνία, ανοιχτό μόνο το ζήτημα του ονόματος»

Δημοσίευση 24 Μαΐου 2018, 14:11 / Ανανεώθηκε 24 Μαΐου 2018, 15:47
Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Έτοιμη η γενική συμφωνία, ανοιχτό μόνο το ζήτημα του ονόματος»
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Παρουσία Νίμιτς το σημερινό ραντεβού με Ντιμιτρόφ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Φωτιά» έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων. Λίγες ώρες πριν ο Νίκος Κοτζιάς συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογο του Νίκολα Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε τετ α τετ με τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες για το ζήτημα ονομασίας των Σκοπίων. «Εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε αν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον κ. Ντιμιτρόφ στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς πρόκειται να καταθέσει μια συνθετική πρόταση με βάση τις τελικές θέσεις που έχουν διαμορφωθεί από την Αθήνα και τα Σκόπια έπειτα από διαπραγματεύσεις που διαρκούν ήδη ένα εξάμηνο.

«Όχι, εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, κάτι που σημαίνει πως στη γενική συμφωνία που έχει ήδη καταγραφεί έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών που διαρκούν ήδη έξι μήνες και έχουν σκοπό τη διευθέτηση του ονοματολογικού ώστε η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και παραλλήλως να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της γειτονικής χώρας και στην Ερωπαϊκή Ένωση.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Νίκος Κοτζιάς επισήμανε πως έχει ήδη καταγραφεί γενική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, στην οποία μάλιστα έχουν ενσωματωθεί και τα νομικά θέματα που έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.  

Η σημερινή διαδικασία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιείται σε δύο παράλληλα επίπεδα: 

Από τη μία θα διαπραγματεύονται για το όνομα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ με την αρωγή του Μάθιου Νίμιτς ο οποίος θα συνδράμει τις συζητήσεις με τη σοφία του -κατά την έκφραση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας- και από την άλλη θα συζητούν οι αντιπροσωπείες των ειδικών, νομικών και εμπειρογνωμόνων, για τα υπόλοιπα σοβαρά νομικά θέματα που αποτελούν «ουρά» μιας πιθανής διευθέτησης.

«Τη διαπραγμάτευση την έχουμε χωρίσει σε δύο. Είναι η διαπραγμάτευση που κάνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και αφορά τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα και είναι η διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά, για τα υπόλοιπα που υπάρχουν, όσον αφορά τη γενική συμφωνία που έχουμε καταγράψει και έχουμε προτείνει, στην οποία έχουμε ενσωματώσει και τα νομικά θέματα που μας έχει δώσει σε έναν κατάλογο ο ΟΗΕ. Άρα, θα έχουμε μια διαπραγμάτευση των ειδικών και μια διαπραγμάτευση των Υπουργών. Η κύρια διαπραγμάτευση βέβαια και αυτή που ενδιαφέρει όλους μας είναι η διαπραγμάτευση των Υπουργών. Αλλά και η διαπραγμάτευση των ειδικών θα διευκολύνει το συνολικό πακέτο» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.